Электронная библиотека » Карел Чапек » » онлайн чтение - страница 12


  • Текст добавлен: 2 июня 2015, 17:30


Автор книги: Карел Чапек


Жанр: Иностранные языки, Наука и Образование


Возрастные ограничения: +16

сообщить о неприемлемом содержимом

Текущая страница: 12 (всего у книги 16 страниц)

Шрифт:
- 100% +

„Co vás nemá, slečno,“ bručel pan Souček. „Kdepak by se na ni pamatovali. Ale náš pan doktor Mejzlík, totiž to je náš pan komisař, se tam šel zeptat, jaké zboží se tak může za pětapadesát korun dostat. To je různé, řekli mu, podle toho, kolik kousků toho bylo; ale rovnou za pětapadesát korun, to je jen taková anglická čajová konvička pro jednu osobu. – Tak mně jednu prodejte, řekl náš pan doktor, ale ať je to šmízo, aby to tolik nestálo.

Teda potom si mě pan komisař zavolal a povídá (ну, потом позвонил мне пан комиссар и говорит): Koukejte se (смотрите), Součku, tohle je něco pro vás (есть кое-что для вас). Dejme tomu (предположим), že ta holka byla služka (что девушка была служанкой). Taková služka každou chvíli něco rozbije (такая служанка все время что-то разбивает), a když se jí to stane potřetí (когда это случается в третий раз), řekne jí paní (пани ей скажет), vy huso (вы, дура; husa – гусь, гусыня; дура), teď to půjdete koupit ze svého (теперь пойдете и купите эту вещь за свои /деньги/). Teda taková holka jde koupit jenom jeden kus (девушка пойдет и купит только одну штуку), zrovna ten (именно такой), co rozbila (как разбитый: «что разбила»). A za padesát pět korun je zrovna jen tahle čajová konvička (за 55 крон есть только этот чайный заварник). – To je zatrápeně drahé (это чертовски дорого), povídám mu (говорю я ему).

Teda potom si mě pan komisař zavolal a povídá: Koukejte se, Součku, tohle je něco pro vás. Dejme tomu, že ta holka byla služka. Taková služka každou chvíli něco rozbije, a když se jí to stane potřetí, řekne jí paní, vy huso, teď to půjdete koupit ze svého. Teda taková holka jde koupit jenom jeden kus, zrovna ten, co rozbila. A za padesát pět korun je zrovna jen tahle čajová konvička. – To je zatrápeně drahé, povídám mu.

A on na to (а он отвечает): Člověče, to je právě to (братец, вот именно). Předně nám to vysvětluje (во-первых, нам это объясняет), proč si ta služka ten kupón schovala (почему она этот купон сохранила); pro ni to byla fůra peněz (для нее это была уйма денег), a třeba si myslela (возможно, она думала), že jí to jednou paní nahradí (что однажды пани ей эти деньги компенсирует/возместит). Za druhé (во-вторых), koukejte se (смотрите): to je čajová konvička pro jednu osobu (это чайник для одного человека). Teda buďto děvče sloužilo u osamělé osoby (значит, девчонка либо служила у одинокой особы), nebo její paní měla na bytě osamělou osobu (либо ее пани сдавала квартиру одинокой особе), která si v té konvičce nechávala nosit snídani (которой в этом чайнике приносили: «которая позволяла приносить себе» /чай/ к завтраку; nechat – позволить, дать возможность).

A on na to: Člověče, to je právě to. Předně nám to vysvětluje, proč si ta služka ten kupón schovala; pro ni to byla fůra peněz, a třeba si myslela, že jí to jednou paní nahradí. Za druhé, koukejte se: to je čajová konvička pro jednu osobu. Teda buďto děvče sloužilo u osamělé osoby, nebo její paní měla na bytě osamělou osobu, která si v té konvičce nechávala nosit snídani.

A ta osamělá osoba byla nejspíš nějaká slečna (и эта одинокая особа была барышней), protože osamělý pán by si sotva koupil takovou drahou a pěknou konvičku (потому что одинокий мужчина = холостяк навряд ли купил бы себе такой дорогой и красивый заварник; sotva – вряд ли), že jo (не так ли); páni si obyčejně ani nevšimnou (мужчины, как правило, не обращают внимания), z čeho pijí (из чего они пьют). Ještě tak nejspíš to bude osamělá slečna (к тому же это будет одинокая /незамужняя/ барышня), protože taková frajle v podnájmu má vždycky strašně ráda něco svého a pěkného (потому что такая фройляйн, снимающая квартиру, страшно любит свои красивые вещи), a pak si koupí takovou zbytečně drahou věc (поэтому покупает такую излишне/слишком дорогую вещь).“

A ta osamělá osoba byla nejspíš nějaká slečna, protože osamělý pán by si sotva koupil takovou drahou a pěknou konvičku, že jo; páni si obyčejně ani nevšimnou, z čeho pijí. Ještě tak nejspíš to bude osamělá slečna, protože taková frajle v podnájmu má vždycky strašně ráda něco svého a pěkného, a pak si koupí takovou zbytečně drahou věc.“

„To je pravda (это правда),“ zvolala Minka (воскликнула). „Víš (знаешь), Pepo, já ti mám takovou pěknou vázičku (у меня есть такая красивая вазочка)!“

„Tak vidíte (вот видите),“ řekl pan Souček (сказал пан Сучок). „Ale kupón od ní už nemáte (но купона от нее у вас уже нет = вы не сохранили). A pak mně pan komisař povídá (а потом мне пан комиссар говорит): Teď (теперь), Součku, budeme hádat dál (будем отгадывать/предполагать дальше); ono to je zatrápeně nejisté (все это чертовски = очень шатко/неопределенно), ale někde musíme začít (но с чего-то нужно начинать). Koukněte se, osoba, která vhodí pětapadesát korun za čajovou konvičku (смотрите, особа, которая угрохает 55 крон на заварник), nebude bydlet na Žižkově (не станет жить на Жижкове[21]21
  Жижков – центральный, но малопрестижный из-за близости к железнодорожному вокзалу район Праги.


[Закрыть]
).

„To je pravda,“ zvolala Minka. „Víš, Pepo, já ti mám takovou pěknou vázičku!“

„Tak vidíte,“ řekl pan Souček. „Ale kupón od ní už nemáte. A pak mně pan komisař povídá: Teď, Součku, budeme hádat dál; ono to je zatrápeně nejisté, ale někde musíme začít. Koukněte se, osoba, která vhodí pětapadesát korun za čajovou konvičku, nebude bydlet na Žižkově.

(Víte (понимаете), to zas pan doktor Mejzlík měl na mysli tu trať číslo 7 (пан доктор Мэйзлик имел в виду трассу семерки), totiž ten lístek z tramvaje (то есть трамвайный билет).) Ve vnitřní Praze (во внутренней Праге = в центральной части Праги), tam máte málo podnájemníků (мало квартирантов = мало кто снимает квартиры; podnájemník – квартирант, жилец), a na Malé Straně bydlí jen takoví (а на Малой Стране живут только те), co pijí kafe (кто пьет кофе). Já bych nejspíš hádal na tu čtvrť mezi Hradčany a Dejvicemi (я бы поставил на район между Градчанами и Дейвице; hádat – гадать; отгадывать; čtvrť, f – район; квартал), když už tu máme tu sedmičku (раз уж у нас есть семерка). Skoro bych řekl (я почти уверен), povídá (говорит он), že ta slečna (что барышня), co pije čaj z takovéhle anglické konvičky (которая пьет чай из такого вот английского чайничка), nemůže jinde bydlet než v takovém domku se zahrádkou (не может жить нигде, кроме как в доме с садом = живет именно в доме с садом); víte (знаете), Součku, to už je taková moderní anglická kultura (такова современная английская культура).

(Víte, to zas pan doktor Mejzlík měl na mysli tu trať číslo 7, totiž ten lístek z tramvaje.) Ve vnitřní Praze, tam máte málo podnájemníků, a na Malé Straně bydlí jen takoví, co pijí kafe. Já bych nejspíš hádal na tu čtvrť mezi Hradčany a Dejvicemi, když už tu máme tu sedmičku. Skoro bych řekl, povídá, že ta slečna, co pije čaj z takovéhle anglické konvičky, nemůže jinde bydlet než v takovém domku se zahrádkou; víte, Součku, to už je taková moderní anglická kultura.

– Rozumíte, on náš doktor Mejzlík má někdy takové potrhlé nápady (понимаете, у нашего доктора Мэйзлика бывают этакие сумасбродные идеи). Tak víte co (знаете что), Součku, povídá (говорит он), vemte tu konvičku a poptejte se po té čtvrti (возьмите этот чайник и поспрашивайте в том районе), kde tam bydlí v podnájmu takové ty lepší slečny (где снимают квартиры: «живут в субаренде» барышни получше; podnájem – субаренда, поднаем); a kdyby některá měla právě takovou konvičku (а если у какой-нибудь есть точно такой же чайник), tak se zeptejte (спросите), jestli od její bytné neodešla někdy v květnu služka (не уходила ли в мае служанка ее хозяйки; bytná – хозяйка квартиры; květen – май). Je to po čertech slabá stopa (это чертовски слабый след), ale zkusit se to může (но можно попробовать). Tak jděte, fotr (идите, батюшка; fotr – /прост./ папаша, батька), to už je váš případ (это ваше дело).

 – Rozumíte, on náš doktor Mejzlík má někdy takové potrhlé nápady. Tak víte co, Součku, povídá, vemte tu konvičku a poptejte se po té čtvrti, kde tam bydlí v podnájmu takové ty lepší slečny; a kdyby některá měla právě takovou konvičku, tak se zeptejte, jestli od její bytné neodešla někdy v květnu služka. Je to po čertech slabá stopa, ale zkusit se to může. Tak jděte, fotr, to už je váš případ.

Teda poslouchejte (ну, слушайте), já nemám rád takovéhle hádání (я таких предположений не люблю); pořádný detektiv přece není nějaký planetář nebo jasnovidec (приличный детектив – это не астролог и не ясновидец). Detektiv nemá tak mnoho špekulovat (детектив не должен так много рассуждать; spekulovat); někdy sice náhodou kápne na to pravé (иногда, пусть/хоть случайно попадет в точку; kápnout – перепасть, достаться; pravý – настоящий; истинный), ale náhoda, to není poctivá práce (но на случай нельзя полагаться; poctivý – честный; добросовестный; práce – дело, труд, работа). Ten lístek z tramvaje a ta čajová konvička (трамвайный билет и заварочный чайник), to je aspoň něco (это как хотя бы что-то /такое/), co vidím (что я вижу); ale to ostatní je jen (но остальное всего лишь)… dílo obraznosti (дело/работа воображения; dílo – дело, работа),“ pravil pan Souček trochu se ostýchaje užít tak vzdělaného slova (сказал пан Сучок, несколько стесняясь /от того, что/ употребил такое умное слово; ostýchat se – робеть, стесняться; vzdělaný – просвещенный, образованный).

Teda poslouchejte, já nemám rád takovéhle hádání; pořádný detektiv přece není nějaký planetář nebo jasnovidec. Detektiv nemá tak mnoho špekulovat; někdy sice náhodou kápne na to pravé, ale náhoda, to není poctivá práce. Ten lístek z tramvaje a ta čajová konvička, to je aspoň něco, co vidím; ale to ostatní je jen… dílo obraznosti,“ pravil pan Souček trochu se ostýchaje užít tak vzdělaného slova.

„Teda já jsem na to šel po svém (ну, я подошел к делу по своему); šel jsem v té čtvrti dům od domu (я ходил по тому району от дома к дому) a ptal jsem se (и спрашивал), nemají-li tam takovou čajovou konvičku (нет ли у них такого чайничка). A představte si (и представьте себе), v sedmatřicátém domě (в тридцать седьмом доме), kam jsem po pořádku přišel (куда я заходил по порядку), povídá služka (служанка говорит), jejej, zrovna takovou konvičku má naše slečna (ой-ой-ой, точно такой чайничек есть у нашей барышни); co bydlí u naší paní (которая живет у нашей хозяйки)! Tak jsem se nechal ohlásit u té paní (я попросил доложить хозяйке обо мне; nechat – позволить; дать возможность).

„Teda já jsem na to šel po svém; šel jsem v té čtvrti dům od domu a ptal jsem se, nemají-li tam takovou čajovou konvičku. A představte si, v sedmatřicátém domě, kam jsem po pořádku přišel, povídá služka, jejej, zrovna takovou konvičku má naše slečna; co bydlí u naší paní! Tak jsem se nechal ohlásit u té paní.

Ona to byla nějaká vdova po generálovi (это была генеральская вдова) a pronajímala dva pokoje slečnám (и две комнаты она сдавала барышням/девушкам); a jedna ta slečna (и у одной /из/ девушек), nějaká slečna Jakoubková (некоей барышни Якубек), profesorka angličtiny (учительницы английского), měla právě takovou konvičku na čaj (был точь-в-точь такой же заварник). Milostpaní, povídám (сударыня, говорю я), neodešla od vás někdy v květnu služka (не уходила ли от вас в мае служанка)? – Odešla, řekla ta paní (ушла, сказала хозяйка), říkali jsme jí Mařka (мы называли ее Маржкой), ale jak se jmenovala dál (а как дальше ее зовут = ее фамилию), to už nevím (я забыла: «уже не знаю»).

Ona to byla nějaká vdova po generálovi a pronajímala dva pokoje slečnám; a jedna ta slečna, nějaká slečna Jakoubková, profesorka angličtiny, měla právě takovou konvičku na čaj. Milostpaní, povídám, neodešla od vás někdy v květnu služka? – Odešla, řekla ta paní, říkali jsme jí Mařka, ale jak se jmenovala dál, to už nevím.

A nerozbila někdy předtím té slečně tu konvičku (не разбивала ли она перед этим заварочный чайник у барышни)? – Rozbila, řekla ta paní (разбила, говорит хозяйка), a musela ze svého koupit novou (и ей пришлось за свои покупать новую); ale propána (но, Господи), jak o tom víte (откуда вы об этом знаете)? Vidíte, milostpaní (видите ли, сударыня), povídám (говорю я), my se dozvíme všecko (мы знаем: «узнаем» все).

Teda pak už to šlo lehko (дальше было легко); nejdřív jsem zjistil služku (в первую очередь я выяснил, с кем из служанок), se kterou ta Mařka kamarádila (Маржка дружила; kamarád – товарищ, приятель– poslouchejte, každá služka má vždycky jen jednu kamarádku (послушайте, у каждой служанки всегда есть только одна подруга), ale té řekne všecko (но ей она рассказывает все), a od té jsem se dozvěděl (от нее я узнал), že se ta holka jmenovala Marie Pařízková z Dřevíče (что девушку звали Мария Паржизкова из Дршевича); ale nejvíc jsem chtěl vědět (но больше всего меня интересовало), se kterým mládencem ta Mařka chodila (с кем из молодых людей Маржка встречалась; chodit – ходить; встречаться).

A nerozbila někdy předtím té slečně tu konvičku? – Rozbila, řekla ta paní, a musela ze svého koupit novou; ale propána, jak o tom víte? Vidíte, milostpaní, povídám, my se dozvíme všecko.

Teda pak už to šlo lehko; nejdřív jsem zjistil služku, se kterou ta Mařka kamarádila – poslouchejte, každá služka má vždycky jen jednu kamarádku, ale té řekne všecko -, a od té jsem se dozvěděl, že se ta holka jmenovala Marie Pařízková z Dřevíče; ale nejvíc jsem chtěl vědět, se kterým mládencem ta Mařka chodila.

Prý chodila s nějakým Frantou (говорит, встречалась с каким-то Франтой); co ten Franta byl (кто такой этот Франта), to ta kamarádka nevěděla (подружка не знала), ale vzpomněla si (но вспомнила), že byla s těmi dvěma jednou v Edenu (что однажды была с этой парочкой в «Эдене»), a tam jiný frajer křikl na toho Frantu (и там один франт окрикнул Франта): Těbůh, Ferdo (здорово, Ферда)! – Teda tohle dostal do referátu nějaký pan Frýba od nás (потом это задание получил некто пан Фриба, из наших); víte, on je znalec na tyhle alias (знаете, он – знаток кличек/вымышленных имен). A ten Frýba hned řekl (Фриба тот час сказал): Fronta alias Ferda (Фронта, он же Ферда; fronta – фронт; очередь, хвост), to bude ten Kroutil z Košíř (это Кроутил из Коширже; kroutit – крутить, вертеть), ale on se vlastně jmenuje Pastyřík (собственно, его зовут Пастыржик). Pane komisař, já na něho jdu (я схожу за ним), ale to musíme být dva (но нас должно быть двое).

Prý chodila s nějakým Frantou; co ten Franta byl, to ta kamarádka nevěděla, ale vzpomněla si, že byla s těmi dvěma jednou v Edenu, a tam jiný frajer křikl na toho Frantu: Těbůh, Ferdo! – Teda tohle dostal do referátu nějaký pan Frýba od nás; víte, on je znalec na tyhle alias. A ten Frýba hned řekl: Fronta alias Ferda, to bude ten Kroutil z Košíř, ale on se vlastně jmenuje Pastyřík. Pane komisař, já na něho jdu, ale to musíme být dva.

Teda já jsem šel s sebou (итак, я пошел c ним; s sebou – с тобой; с вами; с ним; с ними), třebaže to není můj referát (хотя это и не моя работа/компетенция). Čapli jsme ho u jeho milé (схватили мы его у возлюбленной; milá – любимая, возлюбленная); neřád, chtěl střílet (мерзавец, стрелять хотел). Pak ho dostal do práce komisař Matička (потом его взял в оборот комиссар Матичка); pane, to nikdo neví (никто не знает), jak ten to dělá (как он это делает), ale za šestnáct hodin dostal z toho Franty nebo Pastyříka všecko (но за шестнадцать часов он «выудил» из Франты-Пастыржика все), že uškrtil na mezi tu Marii Pařízkovou (что задушил на меже Марию Паржизкову; mez, f – граница, межа) a oloupil ji o těch pár stovek (и украл у нее пару сотен), zrovna když odešla ze služby (именно тогда, когда она ушла с работы); on jí totiž sliboval (он ей, собственно, обещал), že si ji vezme (что женится на ней: «возьмет ее себе») – to všichni tak dělají (все так делают),“ dodal pochmurně (добавил он мрачно).

Teda já jsem šel s sebou, třebaže to není můj referát. Čapli jsme ho u jeho milé; neřád, chtěl střílet. Pak ho dostal do práce komisař Matička; pane, to nikdo neví, jak ten to dělá, ale za šestnáct hodin dostal z toho Franty nebo Pastyříka všecko, že uškrtil na mezi tu Marii Pařízkovou a oloupil ji o těch pár stovek, zrovna když odešla ze služby; on jí totiž sliboval, že si ji vezme – to všichni tak dělají,“ dodal pochmurně.

Minka se zachvěla (Минка задрожала). „Pepo,“ vydechla (вздохнула она), „to je strašné (это ужасно)!“

„Teď už ne (уже нет),“ pravil pán Souček od policie vážně (серьезно сказал пан Сучок из полиции). „Ale víte, strašné bylo (но, знаете, жутко было), když jsme tam nad ní stáli v tom poli (когда мы стояли над ней в поле) a nenašli jsme nic než ten kupón a ten lísteček z tramvaje (и не нашли ничего кроме купона и трамвайного талончика). Takové dva nicotné (две ничтожные/пустяковые), bezvýznamné papírky (ничего не значащие бумажки; bezvýznamný – маловажный, пустяковый– a přece jsme chudáka Mařku pomstili (и все-таки мы за бедняжку Маржку отомстили). Já říkám (я говорю), nic (ничего), nic nemá člověk zahodit (человек не должен ничего выбрасывать); i ta nejzbytečnější věc může být stopa nebo svědectví (даже самая лишняя/ненужная/бесполезная вещь может быть следом или уликой; svědectví – свидетельство, показания). Pane, člověk ani neví (человек даже не представляет), co má v kapse důležitého (какие важные /вещи носит/ в кармане).“

Minka se zachvěla. „Pepo,“ vydechla, „to je strašné!“

„Teď už ne,“ pravil pán Souček od policie vážně. „Ale víte, strašné bylo, když jsme tam nad ní stáli v tom poli a nenašli jsme nic než ten kupón a ten lísteček z tramvaje. Takové dva nicotné, bezvýznamné papírky – a přece jsme chudáka Mařku pomstili. Já říkám, nic, nic nemá člověk zahodit; i ta nejzbytečnější věc může být stopa nebo svědectví. Pane, člověk ani neví, co má v kapse důležitého.“

Minka se ustrnule dívala očima plnýma slz (застывшая Минка смотрела глазами полными слез: «Минка оцепенело…»; ustrnulý – оцепеневший, застывший; slza – слеза); a hle (и вот; hle – вон, вот, глянь), teď je v horoucí oddanosti obrací k svému Pepovi (с горячей/жгучей преданностью поворачивается к своему Пепе) a nechává z vlhké dlaně vypadnout na zem zmačkaný kupónek (и дает упасть на землю из влажной ладони скомканному купону), který po celou tu dobu nervózně žmolila (который она все это время нервно мяла /в руке/). Pepa to neviděl (Пепа этого не видел), protože koukal po hvězdičkách (потому что смотрел на звезды); ale pan Souček od policie to viděl a usmál se smutně a chápavě (но пан Сучок видел и улыбнулся с грустью и пониманием; chápavý – понятливый, сообразительный; chápat – хватать; схватывать, понимать).

Minka se ustrnule dívala očima plnýma slz; a hle, teď je v horoucí oddanosti obrací k svému Pepovi a nechává z vlhké dlaně vypadnout na zem zmačkaný kupónek, který po celou tu dobu nervózně žmolila. Pepa to neviděl, protože koukal po hvězdičkách; ale pan Souček od policie to viděl a usmál se smutně a chápavě.

Oplatkův konec (Конец Вафли)

K třetí hodině ráno shledal civilní strážník Krejčík (к трем утра штатский полицейский = полицейский в штатском Крейчик обнаружил; shledat – усмотреть, найти; krejčí – портной), že v pekařském krámu v Neklanově ulici (что в пекарской лавке = булочной по улице Неклановой; krám /разг./ – лавка), čp. 17 (№ 17; čp., číslo popisné), je napolo vyzdvižen závěs (наполовину поднята штора; závěs – занавес, штора). Zazvonil tedy na domovníka (тогда он позвонил дворнику), a třebaže neměl službu (и несмотря на то, что был не при исполнении: «не имел службы = дежурства»; třebaže – несмотря на то что, хотя), nahlédl pod závěs (заглянул под штору), není-li snad někdo v krámě (нет ли кого в лавке). V tom okamžiku vyrazil z krámu člověk (в этот момент из лавки выбежал человек; vyrazit – помчаться, понестись), na půl kroku střelil Krejčíka do břicha a dal se na útěk (с расстояния в полшага выстрелил Крейчику в живот и бросился бежать; útěk – бег, бегство; dát se na útěk – броситься бежать).

K třetí hodině ráno shledal civilní strážník Krejčík, že v pekařském krámu v Neklanově ulici, čp. 17, je napolo vyzdvižen závěs. Zazvonil tedy na domovníka, a třebaže neměl službu, nahlédl pod závěs, není-li snad někdo v krámě. V tom okamžiku vyrazil z krámu člověk, na půl kroku střelil Krejčíka do břicha a dal se na útěk.

Strážník Bartoš (полицейский Бартош), který v tu dobu podle předpisu patroloval v Jeronýmově ulici (который в это время согласно инструкции патрулировал на улице Иеронимовой), slyšel výstřel a rozběhl se tím směrem (слышал выстрел и побежал в том направлении). Na rohu Neklanovy ulice div nevrazil do běžícího člověka (на углу улицы Неклановой он чудом не врезался в бегущего человека); ale dříve než mohl říci „Stůj!“ (но быстрее, чем он успел сказать: «Стой!»), třeskla rána (грянул выстрел) a strážník Bartoš se zhroutil střelen do života (и полицейский Бартош упал с пулевым ранением в живот; hroutit se – обрушиваться, валиться).

Strážník Bartoš, který v tu dobu podle předpisu patroloval v Jeronýmově ulici, slyšel výstřel a rozběhl se tím směrem. Na rohu Neklanovy ulice div nevrazil do běžícího člověka; ale dříve než mohl říci „Stůj!“, třeskla rána a strážník Bartoš se zhroutil střelen do života.

Ulice se probudila ječením policejních píšťalek (улица оживилась/проснулась воплем/визгом полицейских свистков); poklusem se sbíhaly patroly z celého rajónu (патрули со всего района сбегались рысью; poklus), z komisařství přiběhli tři muži cestou si zapínajíce kabáty (из комиссариата прибежало трое мужчин, на ходу застегивающих пальто/шинели; kabát), za pár minut přihrčela motorka z ředitelství (через несколько минут притарахтел/пригромыхал мотоцикл из управления; hrčet; ředitelství – дирекция, управление; ředitel – директор) a z ní vyskočil policejní důstojník (и из нее выскочил офицер полиции); v tu chvíli už strážník Bartoš byl mrtev (в эту минуту полицейский Бартош уже был мертв) a Krejčík umíral drže se za břicho (а Крейчик умирал, держась за живот).

Ulice se probudila ječením policejních píšťalek; poklusem se sbíhaly patroly z celého rajónu, z komisařství přiběhli tři muži cestou si zapínajíce kabáty, za pár minut přihrčela motorka z ředitelství a z ní vyskočil policejní důstojník; v tu chvíli už strážník Bartoš byl mrtev a Krejčík umíral drže se za břicho.

Do rána bylo provedeno asi dvacet zatčení (до утра было произведено около двадцати арестов); zatýkalo se naslepo (арестовывали вслепую), protože vraha nikdo neviděl (поскольку убийцу никто не видел); ale jednak strážníci museli nějak pomstít smrt dvou svých lidí (но, с одной стороны, полицейские должны были хоть как-то отомстить за смерть двух своих коллег; jednak – отчасти; jednak…, jednak… – с одной стороны…, с другой стороны…), jednak se to tak obyčejně dělá (с другой стороны, так все обычно и происходит): počítá se s tím (в расчете на то; počítat – исчислять, считать), že některý ze zatčených náhodou kápne božskou (что кто-то из арестованных проговорится/скажет правду; náhodou – случайно, ненароком; kápnout božskou /фразеологизм/– сказать правду, признаться).

Do rána bylo provedeno asi dvacet zatčení; zatýkalo se naslepo, protože vraha nikdo neviděl; ale jednak strážníci museli nějak pomstít smrt dvou svých lidí, jednak se to tak obyčejně dělá: počítá se s tím, že některý ze zatčených náhodou kápne božskou.

Na direkci se vyslýchalo nepřetržitě po celý den a celou noc (в управлении непрерывно допрашивали весь день и всю ночь); bledí a umoření notoričtí zločinci se svíjeli na skřipci nekonečných výslechů (бледные и измученные/изнуренные предполагаемые преступники корчились на дыбе бесконечных допросов; notorický – отъявленный, заядлый; svíjet se; skřipec – зажим; дыба), ale ještě víc se třásli před tím (но больше всего они содрогались /при мысли/ о том; třást se – содрогаться; беспокоиться), až je po výslechu vezme pár strážníků mezi sebe (что за них после допроса возьмется пара полицейских); neboť ve všech lidech od policie bouřila temná a strašná zuřivost (поскольку во всех полицейских бурлила темная и страшная ярость; neboť – ибо, потому что). Vrah strážníka Bartoše přerušil ten jistý familiérní poměr (убийца полицейского Бартоша нарушил тот надежную/безопасную непринужденную/фамильярную связь/отношения; poměr – отношения), který je mezi strážníkem z povolání a zločincem z povolání (которые существуют между полицейским по призванию и преступником по призванию); kdyby jen střílel (если бы он просто: «только» выстрелил), budiž (ладно/так и быть), ale střílet do břicha (но стрелять в живот), to se nedělá ani zvířatům (так даже с животными не поступают; zvíře, n – животное, зверь).

Na direkci se vyslýchalo nepřetržitě po celý den a celou noc; bledí a umoření notoričtí zločinci se svíjeli na skřipci nekonečných výslechů, ale ještě víc se třásli před tím, až je po výslechu vezme pár strážníků mezi sebe; neboť ve všech lidech od policie bouřila temná a strašná zuřivost. Vrah strážníka Bartoše přerušil ten jistý familiérní poměr, který je mezi strážníkem z povolání a zločincem z povolání; kdyby jen střílel, budiž, ale střílet do břicha, to se nedělá ani zvířatům.

Druhé noci k ránu už věděli všichni strážníci až na poslední periférii (к утру второй ночи уже все полицейские, даже на самой отдаленной периферии знали), že to udělal Oplatka (что это сделал Вафля). Utrousil to jeden ze zatčených (/сведения/ проронил один из арестованных; utrousit – рассыпать, просыпать, стряхнуть; уронить, проронить): Jo (да; разг.), Valta řek (Валта сказал), že Oplatka voddělal ty dva v Neklance (что Вафля убил тех двоих на Некланке[22]22
  Некланка (сокр.) – Некланская улица. В разговорном чешском очень распостранены сокращенные формы: Староместская площадь – Старомак, Вацлавская площадь – Вацлавак.


[Закрыть]
; oddělat – отработать; убить) a že jich vodkrouhne víc (и что зарежет еще и других; krouhat – шинковать, резать); jemu že to je jedno (ему /уже/ все равно), protože má souchotě (потому что у него чахотка). – Dobrá (ладно), tedy Oplatka (значит Вафля).

Druhé noci k ránu už věděli všichni strážníci až na poslední periférii, že to udělal Oplatka. Utrousil to jeden ze zatčených: Jo, Valta řek, že Oplatka voddělal ty dva v Neklance a že jich vodkrouhne víc; jemu že to je jedno, protože má souchotě. – Dobrá, tedy Oplatka.

Ještě té noci byl zatčen Valta (той же ночью был арестован Валту); potom Oplatkova milenka (затем любовница Вафли) a tři mládenci z Oplatkovy party (и трое парней из Вафлиной ватаги; parta – компания, группа); ale nikdo nemohl nebo nechtěl říci (но никто /из них/ не мог или не хотел сказать), kde se Oplatka zdržuje (где Вафля пребывает; zdržovat se – задерживаться; находиться). Kolik strážníků a tajných bylo posláno za Oplatkou (сколько полицейских и тайных /агентов/ послали за Вафлей), to je jiná věc (это дело десятое: «иная вещь»); ale krom toho každý strážník (но кроме этого каждый полицейский); když měl po službě (как только заканчивалось дежурство), sotva vypil doma tu bryndu (едва «выпив» дома скандал; brynda – переплет; передряга) a něco zabručel ke své ženě (и проворчав что-то жене), sebral se a šel na svou pěst hledat Oplatku (собирался и шел искать Вафлю на свой кулак = на свой страх и риск; pěst). Bodejť (а как же; bodejť – пускай, пусть; а как же, конечно, разумеется), Oplatku zná každý (Вафлю знает каждый); to je přece ten zelenej skrček s tím tenkým krkem (это зеленый сморчок с тонкой/тщедушной шеей).

Ještě té noci byl zatčen Valta; potom Oplatkova milenka a tři mládenci z Oplatkovy party; ale nikdo nemohl nebo nechtěl říci, kde se Oplatka zdržuje. Kolik strážníků a tajných bylo posláno za Oplatkou, to je jiná věc; ale krom toho každý strážník; když měl po službě, sotva vypil doma tu bryndu a něco zabručel ke své ženě, sebral se a šel na svou pěst hledat Oplatku. Bodejť, Oplatku zná každý; to je přece ten zelenej skrček s tím tenkým krkem.

K jedenácté hodině v noci strážník Vrzal (к одиннадцати часам вечера полицейский Врзал), který se v devět vrátil ze služby (который в девять вернулся со службы), hodil se do civilu a řekl ženě (оделся: «бросил себя» в штатское и сказал жене; hodit – бросить), že se jde jen tak okouknout na ulici (что идет посмотреть, /что делается/ на улице), potkal u Rajské zahrady človíčka (у Райского сада[23]23
  Райский сад – один из самых красивых садов Пражского града.


[Закрыть]
встретил человечка), který se jaksi držel ve stínu (который держался в тени). Strážník Vrzal, třebaže neozbrojen a mimo službu (полицейский Врзал, несмотря на то, что невооружен и не на службе; mimo – мимо, вне), se šel na něho trochu blíž podívat (подошел, /чтобы/ рассмотреть вблизи); ale když byl od něho na tři kroky (но когда он очутился в трех шагах от него), sáhl ten človíček do kapsy (человечек сунул руку в карман), střelil Vrzala do břicha a dal se na útěk (выстрелил Врзалу в живот и бросился бежать).

K jedenácté hodině v noci strážník Vrzal, který se v devět vrátil ze služby, hodil se do civilu a řekl ženě, že se jde jen tak okouknout na ulici, potkal u Rajské zahrady človíčka, který se jaksi držel ve stínu. Strážník Vrzal, třebaže neozbrojen a mimo službu, se šel na něho trochu blíž podívat; ale když byl od něho na tři kroky, sáhl ten človíček do kapsy, střelil Vrzala do břicha a dal se na útěk.

Strážník Vrzal se chytil za břicho a rozběhl se za ním (полицейский Врзал схватился за живот и побежал за ним); po stu krocích se zhroutil (через сто шагов он упал); ale to už zahvízdaly policejní píšťalky (но уже запищали полицейские свистки; zahvízdat) a několik mužů běželo za prchajícím stínem (и несколько мужчин бежали за убегающей тенью; prchat – бежать, удирать). Za Riegrovými sady padlo pár výstřelů (за Риегровыми садами[24]24
  Риегровы сады (сокр. Риграк) – находятся между двумя центральными нетуристическими районами Праги – Жижковом и Виноградами. С них открывается вид на Пражский град.


[Закрыть]
раздалось несколько выстрелов; padnout – упасть; звучать, слышаться); čtvrt hodiny nato se několik aut ověšených strážníky hnalo do hořeního Žižkova (через четверть часа несколько машин, обвешенных полицейскими, мчались к верхнему Жижкову; ověsit – обвязать) a hlídky čtyř nebo pěti mužů prolézaly novostavby té čtvrti (и патрули из четырех-пяти человек лазили по новостройкам того района; prolézat – пролезать; проползать; stavba – стройка; строительство; сооружение).

Strážník Vrzal se chytil za břicho a rozběhl se za ním; po stu krocích se zhroutil; ale to už zahvízdaly policejní píšťalky a několik mužů běželo za prchajícím stínem. Za Riegrovými sady padlo pár výstřelů; čtvrt hodiny nato se několik aut ověšených strážníky hnalo do hořeního Žižkova a hlídky čtyř nebo pěti mužů prolézaly novostavby té čtvrti.

K jedné hodině třeskl výstřel za Olšanským rybníkem (в первом часу грянул выстрел за Ольшанским прудом); kdosi běžící střelil po mládenci (некто пробегавший /мимо/ выстрелил по молодому человеку), který se vracel od svého děvčete z Vackova (который возвращался от своей девушки с Вацкова), ale netrefil ho (но не попал = но промахнулся; trefit – попасть). O druhé hodině uzavíral řetěz strážníků a detektivů Židovské pece (в два часа цепь из полицейских и детективов окружила /пустошь/ Еврейские печи) a krok za krokem se stahoval (и шаг за шагом /кольцо/ сжималось). Počalo sychravě pršet (начинало моросить; sychravý – пасмурный, ненастный; pršet – «дождить», моросить). K ránu došla zpráva (к утру пришло сообщение), že někdo za Malešicemi střelil po financovi (что за Малешицами кто-то выстрелил в таможенника), který tam měl svůj post (который был на посту); financ se sice za ním rozběhl (хотя таможенник и побежал за ним), ale pak si moudře řekl (но потом мудро рассудил), že to není jeho věc (что это не его дело). Bylo zřejmo (было очевидно), že Oplatka vyklouzl do polí (что Вафля улизнул в поля = выскользнул из города).


Страницы книги >> Предыдущая | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | Следующая
  • 0 Оценок: 0

Правообладателям!

Это произведение, предположительно, находится в статусе 'public domain'. Если это не так и размещение материала нарушает чьи-либо права, то сообщите нам об этом.


Популярные книги за неделю


Рекомендации