Электронная библиотека » Кнут Гамсун » » онлайн чтение - страница 11

Текст книги "Markens grøde"


  • Текст добавлен: 13 апреля 2023, 09:20


Автор книги: Кнут Гамсун


Жанр: Зарубежная классика, Зарубежная литература


сообщить о неприемлемом содержимом

Текущая страница: 11 (всего у книги 24 страниц)

Шрифт:
- 100% +
XVII

Eleseus kom hjem.

Han hadde nu været borte i flere år og var blit høiere end farn, med lange hvite hænder og litt mørkt skjæg på overmunden. Han skapte sig ikke til, men syntes at lægge vinn på en naturlig og godslig optræden; morn var forundret og glad. Han fik kammerset at være i sammen med Sivert, brødrene kom godt overens og gjorde hverandre mange småpuss som de gottet sig over. Men naturligvis måtte Eleseus være med på tømringen av stuen og da blev han træt og elendig, uvant som han var med kropsarbeide. Rent galt blev det da Sivert måtte gå ut av arbeidet og overlate det bare til de andre to – ja så blev farn likefrem vanhjulpen.

Og hvor gik Sivert hen? Kom ikke Oline over fjældet en dag med bud fra Sivert morbror at nu lå han for døden! Måtte så ikke lille-Sivert gå? Det var en tilstand, aldrig kunde det ha høvd dårligere end nu at forlange Sivert utleveret, men det var ingen råd med det.

Oline sa: Jeg hadde ikke tid til at gå med bud, slettes ikke, men jeg har nu fattet godhet for alle børnene her og for han lille-Sivert, og så vilde jeg hjælpe han til at få sin arv. – Var Sivert morbror meget syk? – Kjære velsigne dokker, han falder av for hver dag! – Lå han tilsengs? – tilsengs? Dokker skulde ikke ape med døden for guds domstol! Han Sivert hopper og springer ikke mere i denne verden.

Av dette svar måtte de jo utlede at Sivert morbror var langt kommet, og Inger drev på at lille-Sivert skulde avsted straks.

Men Sivert morbror, den knækt, den skøier, lå aldeles ikke for døden, han lå ikke engang stadig tilsengs. Da lille-Sivert kom fandt han for sig en uhyre uorden og elendighet på den lille gård, og det var ikke engang gjort ordentlig våronn, nei ikke engang al vintergjødslen var utkjørt; men nogen død syntes ikke at forestå så øieblikkelig. Sivert morbror var nu en gammel mand, over sytti år, han var faldt av og gik og drog sig halvklædt omkring i stuen og lå ofte i sengen, han måtte ha hjælp til forskjellig, såsom til at bøte sildnoten som hang i naustet og fôr ilde; å men han var ikke mere på det yterste end at han spiste sur fisk og røkte snadde.

Da Sivert hadde været en halv time og set hvorledes det hele hang sammen vilde han hjem igjen. – Hjem? sa den gamle. – Vi bygger stue og han far er vanhjælpen. – Nå, sa den gamle, er ikke han Eleseus hjemme? – Jo men han er så uvant. – Hvorfor kom du da? – Sivert forklarte hvad for et bud Oline var kommet med. – For døden? spurte den gamle, trodde hun jeg lå for døden? Det var fan! – Hahaha, sa Sivert. – Den gamle så forarget på ham og sa: du flirer til en døende mand og du heter efter mig! – Sivert var for ung til at hænge med hodet, han hadde aldrig brydd sig om morbrorn og nu vilde han hjem igjen.

Nå, så trodde du også at jeg lå for døden og så kom du rændende, sa den gamle. – Ho Oline sa det, svarte Sivert. – Efter en stunds taushet gjorde morbrorn et tilbud: vil du bøte noten min i naustet så skal du få se noget hos mig. – Nå, sa Sivert, hvad er det? – Nei det raker dig ikke, svarte den gamle tvært og la sig tilsengs igjen.

Forhandlingerne vilde nok ta tid og Sivert sat og vridde sig. Han gik ut og så sig om, alt var uflidd og vanskjøttet, det var uoverkommelig at begynde arbeide her. Da han kom ind igjen var morbrorn oppe og sat ved ovnen.

Ser du dette? sa han og viste til et eketræs skrin som stod på gulvet mellem hans ben. Det var pengeskrinet. Egentlig var det et av de almindelige flaskefor med mange rum som øvrigheten og andre storfolk førte med sig på reiser i gamle dager; nu var det ingen flasker i det mere, den gamle herredskasserer hadde regnskaper og penger i det nu. Å dette flaskefor, sagnet gik at det gjemte alverdens rikdom, folk i bygden pleiet at si: hadde jeg bare pengene som har ligget i skrinet hans Sivert!

Sivert morbror tok op et papir av skrinet og sa høitidelig: du kan vel læse skrift? Læs dette dokumentet! – Lille-Sivert var ingenlunde overlegen i skrift, det var han ikke, men han læste at han var indsat til arving av alle morbrorns efterlatenskaper. – Og nu kan du gjøre net som du vil! sa den gamle og la papiret tilbake i skrinet.

Sivert kjendte sig ikke større rørt, i grunden fortalte ikke dokumentet mere end hvad han visste før, han hadde jo alt fra pure barnet ikke hørt andet end at han skulde arve morbrorn engang. En anden sak var det om han fik se kostbarheter i skrinet. – Det er nok meget rart i det skrinet, sa han. – Mere end som du tror! svarte den gamle kort.

Han var så skuffet og forarget over sin søstersøn at han låste skrinet av og gik tilsengs igjen. Her lå han og sendte ut forskjellige meddelelser: bygden har hat mig til sin fuldmægtig og overherre for sine penger og midler i tredive år, jeg har ikke fornøden at tigge nogen om en hånds hjælp. Hvem visste ho Oline det ifra at jeg lå for døden? Kan jeg ikke sende tre mand i skyss efter doktoren hvis jeg vil! Dokker skal ikke ape med mig. Og du, Sivert, kan ikke bie til at jeg har utåndet? Jeg vil bare fortælle dig at nu har du læst dokumentet og det ligger i pengeskrinet mit, jeg sier ikke mere. Men går du ifra mig så skal du bære frem det budet til han Eleseus at han kommer hit. Han heter ikke efter mig og har ikke mit jordiske navn – lat så bare han komme!

Tiltrods for den truende tone i disse ord overveiet Sivert dem og sa: Jeg skal bære frem budet til han Eleseus!

Oline var fremdeles på Sellanrå da Sivert kom tilbake. Hun hadde fåt tid til at gjøre en sving ned gjennem marken, så langt ned som til Aksel Strømog Barbro på deres nybygg, så kom hun igjen derfra og var fuld av sladder og hemmeligheter: Ho Barbro lægger på sig, sa hun hviskende, det skulde nu vel aldrig bety noget? Ikke mine ord igjen! Nå, du kommer igjen, Sivert? Så er det vel ikke mere at spørre om, morbror din er hensoven? Jaja han var nu en gammel mand og en olding på gravens bred. Hvad – nå, han er ikke død? Store ting at takke Gud for! For jeg med tøv, sier du? Dersom at jeg hadde været så fri for synd! Ja kunde jeg vite at morbror din at han lå og løi for gud? Han falder av, det var mine ord, og dem skal jeg engang bekræfte for tronen. Hvad du sier, Sivert? Ja, men lå ikke morbror din selv på sengen og røkte og knæpte begge hænderne ihop over brystet og sa at nu lå han bare og strævet?

Det var umulig at strides med Oline, hun overmandet sin motstander med snak og la ham øde. Da hun hørte at Sivert morbror forlangte Eleseus til sig grep hun også denne omstændighet og brukte den til sin fordel: der kan dokker høre om jeg fôr med tøv! Han gammel-Sivert påkalder sin slægt og smægter efter sit kjøt og blod, han er sist på! Du må ikke nægte han det, Eleseus, du skal fare med en gang og finde morbror din ilive! Jeg skal også over fjældet, vi blir i lag.

Oline forlot jo ikke Sellanrå før hun hadde fåt Inger avsides og hvisket mere om Barbro: Ikke mine ord igjen, men hun hadde tegnene! Og nu er det vel meningen at hun skal bli kone på nybygget. Somme folk er stort æmnet om de er små som sand ved havsens bred til at begynde med. Hvem kunde nu ha trodd det om ho Barbro! Han Aksel monne være en drivendes kar, og slike store gods og gårder som her i marken det har jo ikke vi på vores side av fjældet, det vet du også, Inger, som er fra vores bygd og er barnefødt der. Ho Barbro hadde nogen mark uld i en kiste, det var bare vinteruld, jeg var ingen begjærendes og ikke bydde hun mig nogen, mellem os var goddag og farvel, endda jeg kjendte hende fra barnsben hele tiden da jeg var her på Sellanrå og du, Inger, var borte på læren —

Nu gråter ho lille Rebekka, sa Inger og avbrøt Oline og rakte hende en næve uld.

Stor takketale fra Oline: Ja var det ikke som hun just hadde sagt til Barbro at Inger og hendes make til at gi! Hun gav så hun blev numen og fingersår, men aldrig så knydde hun. Gå ind til den lille engelen, og aldrig så fandtes det et barn så likt sin mor som lille Rebekka. Kunde Inger huske hvad hun engang hadde sagt: at hun ikke fik flere? Nu så hun! Nei man skulde høre på de gamle som selv har hat børn, for guds veie de er uransakelige, sa Oline.

Så labbet hun efter Eleseus op gjennem skogen, sammensunken av ælde, melet og grå og nyfiken, uforgjængelig. Til gammel-Sivert vilde hun nu gå og si at det var hun – Oline – som hadde fåt Eleseus i vei.

Men Eleseus han hadde ikke latt sig nøde, det var ingen vanskelighet at overtale ham. Se, han var i grunden vokset sig bedre end han tegnet til, Eleseus, han var en skikkelig gut på sin måte, godslig og snil fra fødselen, bare uten større legemskræfter. Det at han nødig vilde hjem denne tur fra byen var ikke uten grund, han visste jo godt at morn hadde været på straf for mord, i byen hørte han intet derom, i marken husket vel alle det. Hadde han ikke nu i flere år været sammen med kamerater, som hadde lært ham mere nærtakenhet og finfølelse end han før hadde? Var ikke gaffel like så nødvendig som kniv? Hadde han ikke al sin dag skrevet kroner og øre, men her i marken bruktes endda den gamle dalermynt? Jo han vandret meget gjærne over fjældet til et andet bygdelag, hjemme på gården måtte han jo hvert øieblik holde sin overlegenhet i age. Han gjorde sig flid for at læmpe sig efter de andre, og det lyktes, men han måtte være på vakt. Som da han kom hjem til Sellanrå for et par uker siden: han hadde jo tat med sig sin lysegrå vårfrak skjønt det var midt på sommeren, da han hængte den op på en spiker i stuen kunde han godt ha vendt ut til verden sølvskiltet med hans bokstaver på, men han gjorde det ikke. Likedan med stokken, spaserstokken. Den var rigtignok bare et paraplyskaft som han hadde avrigget og plukket ståltrådene ut av, men her hadde han ikke brukt den som i byen og svinget den, langtfra, bare båret den i skjul langs låret.

Nei det var intet at undres på at Eleseus gik over fjældet. Han dugde ikke til tømring, han dugde til at skrive bokstaver, det kunde ikke alle og enhver, men i hele hjemmet var det ingen som påskjønnet denne fine lærdom og kunst undtaken kanske morn. Han gik glad opover skogen foran Oline, han vilde bie på hende høiere oppe, han løp som en kalv, han hastet. Eleseus hadde på en måte stjålet sig fra gården, han var ræd for at bli set, ja for han hadde jo berget med sig både vårfrakken og spaserstokken til turen. På den andre siden av fjældet måtte han ha håb om at få se folk og selv bli set, kanske endog komme til kirken. Så slet han gladelig med en overflødig vårfrak i solsteken.

Og han efterlot intet savn på bygningen, tværtimot, så fik farn Sivert igjen, og Sivert var jo til mangedobbelt nytte og holdt ut fra morgen til kvæld. Det tok dem ikke lang tid at lafte stuen op, det var en tilbygning, tre vægger; de slap at ry tømmeret, de skar det på sagen; av hunen hadde de så med en gang taktro. En vakker dag så de sandelig stuen færdig for sine øine, tækket, gulvlagt og vinduerne indsat. Så vann de ikke mere mellem onnerne, de fik bordklæde og male senere.

Nu kom Geissler med stort følge over fjældet fra Sverige. Og følget var tilhest, ridende på blanke hester og gule sadler, det var vel rike reisende, de var så tykke og tunge, hestene bugnet under dem; blandt disse store herrer kom da Geissler gående tilfots. Det var ialt fire herrer og Geissler, dertil var det to oppassere som leidde hver sin pakhest.

Rytterne steg av på tunet og Geissler sa: der har vi Isak, det er selve markgreven. Goddag, Isak! Der ser du, nu kommer jeg igjen, som jeg sa.

Geissler var den samme. Skjønt han kom tilfots lot han ikke til at føle sig ringere end de andre, ja hans slitte frak hang sid og ensom nedover hans slunkne bak, men han var overlegen og hovmodig i ansigtet. Han sa: Det er meningen at disse herrerne og jeg skal litt op i fjældet, de er så fete, de skal bli av med litt spæk.

Herrerne var forresten snille og godmodige, de smilte til Geisslers ord og bad Isak undskylde at de kom som en krig indover hans gård. De hadde niste med, så de skulde ikke æte ham ut av huset, men de vilde være taknemmelige for tak over hodet i nat. Kanske de fik være i den nye bygningen?

Da de hadde hvilet en stund og Geissler hadde været inde hos Inger og børnene gik alle de fremmede op gjennem skogen og blev borte tilkvælds. Nu og da utover eftermiddagen hadde folkene på gården hørt nogen ukjendt høie skudd opi fjældet, og følget kom ned med nye stenprøver i poser. Blåkobber, sa de og nikket til stenene. De førte en lærd og lang samtale og så på et kart som de så løselig hadde tegnet, det var en bergkyndig iblandt dem og en ingeniør iblandt dem, en kaldtes landshøvding, en brukspatron; luftbane, sa de, taugbane, sa de. Geissler kastet ind et ord nu og da og det syntes hver gang at retlede herrerne, det blev lagt adskillig mærke til hans ord. – Hvem er eier på sørsiden av vandet? spurte landshøvdingen Isak. – Staten, svarte Geissler rapt. Han var vaken og gløgg, han holdt i hånden det dokument som Isak engang hadde underskrevet med sit bumærke. – Jeg har jo sagt at det er staten, spør du endda om det! sa han. Vil du kontrollere mig så værsågod!

Senere på kvælden tok Geissler Isak med sig i enrum og sa: skal vi sælge kobberfjældet? – Isak svarte: Ja det er nu så at lensmanden har kjøpt fjældet engang og betalt mig. – Rigtig, sa Geissler, jeg kjøpte fjældet. Men nu er det også så at du skal ha procenter av salg eller av drift, vil du avhænde disse procenter? – Det forstod ikke Isak og Geissler måtte forklare det: Isak kunde ikke drive mine, han var jordbruker, han ryddet land; Geissler kunde heller ikke drive mine. Penger, kapital? Ho, så meget han vilde! Men han hadde ikke tid, han stod i meget, var idelig på reiser, måtte skjøtte sine eiendomme sørpå og nordpå. Nu vilde Geissler sælge til disse svenske herrer, de var hans kones familje allesammen og rike folk, fagfolk, de kunde drive fjældet. Forstod Isak det nu? – Jeg vil som dokker vil! erklærte Isak.

Mærkelig – denne store tillit gjorde vel den luvslitte Geissler godt: ja det vet jeg nu ikke om du står dig på, sa han og overveiet. Pludselig blev han sikker og fortsatte: Men gir du mig frie hænder så skal jeg ialfald handle bedre for dig end du selv kunde ha gjort. – Isak begyndte: Hm. Dokker har fra første stund været en god mand for os alle her … Geissler rynket panden og avbrøt ham: Ja det er godt!

Om morgningen satte herrerne sig til at skrive. Det var alvorlige ting de skrev: først en kjøpekontrakt på firti tusen kroner for fjældet, dernæst et dokument hvori Geissler fraskrev sig hver skilling av disse penger til fordel for sin kone og sine børn. Isak og Sivert blev kaldt ind for at underskrive som vidner på disse papirer. Da det var gjort vilde herrerne avkjøpe Isak hans procenter for en bagatel, fem hundrede kroner. Geissler stoppet dem med de ord: Spøk tilside!

Isak skjønte ikke stort av det hele, han hadde engang solgt og fåt sin betaling, men forresten så var kroner – det var ingenting, det var ikke dalere. Sivert derimot utdrog litt mere, tonen i forhandlingerne var ham påfaldende: det var visst en familjeaffære som blev op– og avgjort her. En av herrerne kunde si: Kjære Geissler, du burde virkelig ikke ha så røde øine! Hvortil Geissler svarte gløggt, men vikende: Nei det burde jeg virkelig ikke. Men det går ikke efter fortjeneste i denne verden!

Var det så at fru Geisslers brødre og slægtninger vilde kjøpe væk hendes mand, kanske med ett slag frigjøre sig for hans besøk i deres hjem og hans plagsomme familjeskap? Nu var jo fjældet rimeligvis ikke værdiløst, det blev ikke påståt av nogen; men det lå avsides til, herrerne sa likefrem at de kjøpte det nu for at avhænde det igjen til folk som måtte ha langt mere magt end de til at drive det. Heri var intet urimelig. De sa også åpent at de visste ikke hvormeget de vilde få igjen for fjældet som det lå der: blev drift åpnet så var kanske firti tusen ingen betaling; blev fjældet liggende der som nu var det bortkastede penger. Men for alle tilfælders skyld vilde de ha rent kjøp og derfor bydde de Isak fem hundrede kroner for hans del.

Jeg er Isaks fuldmægtig, sa Geissler, og jeg sælger ikke hans ret under ti procent av kjøpesummen.

Fire tusen! sa herrerne.

Fire tusen, sa Geissler. Isak eiet fjældet, han får fire tusen. Jeg eiet det ikke, jeg fik firti tusen. Vil herrerne umake sig med at tænke dette over!

Ja men fire tusen!

Geissler reiste sig og sa: Eller intet salg!

De tænkte på det, hvisket om det, gik ut på tunet, trak tiden ut. Gjør hestene i orden! ropte de til oppasserne. En av herrerne gik ind til Inger og betalte fyrstelig for kaffe, for nogen æg og for husrummet. Geissler gik tilsynelatende likegyldig omkring, men han var like vaken: Hvorledes gik det med vandledningen ifjor? spurte han Sivert. – Den berget hele avlingen. – Dere har brutt den teigen dèr siden jeg var her sist? – Ja. – Dere må ha en hest til på gården, sa Geissler. Alt så han.

Kom nu her og lat os få en ende på det! ropte brukspatronen.

Alle gik nu ind i nybygningen igjen og Isaks fire tusen kroner blev optalt. Geissler fik et papir, han stak det løst i lommen som om det ikke hadde nogen værdi. Gjem det! sa de til ham, og din hustru vil få bankboken om nogen dager, sa de. – Geissler rynket panden og svarte: Det er godt!

Men de var ikke færdige med Geissler. Ikke så at han oplot sin mund for at begjære noget, men der stod han nu og de så hvorledes han stod der; kanske hadde han også betinget sig en slump penger for sig selv. Da brukspatronen leverte ham en seddelpakke nikket Geissler bare og sa atter at det var godt. Og så tar vi et glas sammen med Geissler, sa brukspatronen.

De drak og var færdige. Så tok de farvel med Geissler.

I dette øieblik kom Brede Olsen gående. Hvad vilde nu han? Brede hadde nok hørt de tordnende skudd igår og han forstod at noget foregik i fjældet. Nu kom han og vilde sælge berg han også. Han gik Geissler forbi og henvendte sig til herrerne: han hadde opdaget mærkelige stensorter, utrolige, somme som blod, andre som sølv; han kjendte hver liten krog i fjældene omkring og kunde gå bent på dem, han visste om lange årer med tungt metal – hvad kunde det være for slags metal? – Har du prøver? spurte den bergkyndige. – Ja. Men kunde de ikke like så godt gå op i fjældet? Det var ikke langt. Jo prøver? Mange sækker, mange kasser, Brede hadde dem ikke med, men hadde dem hjemme, han kunde løpe hjem efter prøver. Men det var snarere at løpe op i Bergene efter nogen, hvis de vilde vente. Herrerne rystet på hodet og reiste.

Brede så forurettet efter dem. Hadde håpet blusset i ham et øieblik så sluktes det nu, han arbeidet under uheld, intet vilde lykkes for ham. Det var godt at han hadde et let sind at stå livet imot med, han så efter rytterne og sa tilslut: Lykke på reisen med dokker!

Men nu blev han atter ydmyg til Geissler, til sin forrige lensmand, og duttet ham ikke mere, men hilste til ham og sa dokker. Geissler hadde under et eller andet påskud fåt lommeboken op og viste frem hvor diger den var med penger. – Kan ikke dokker hjælpe mig, lensmand! sa Brede. – Gå hjem og grøft ut myren din! sa Geissler og hjalp ham ikke det spor. – Jeg kunde godt ha tat med mig en hel bør med prøver, men hadde det ikke været bedre at se Bergene selv når de nu var her? – Geissler overhørte ham og spurte Isak: Så du ikke hvor jeg gjorde av det dokumentet? Det var yterst vigtig, flerfoldige tusen kroner. Nå, her er det, midt i en seddeldynge! – Hvad var det for slags folk? Tok de sig bare en ridetur? spurte Brede.

Geissler hadde vel gåt i en stor spænding, nu spaknet han av. Men han hadde endda liv og lyst til at utrette litt til: han fik med sig Sivert op i fjældet, og Geissler hadde et stort papir med og tegnet et kart over marken på sørsiden av vandet – hvad han nu hadde for tanker med det. Da han nogen timer senere kom ned til gården igjen var Brede endda der, men Geissler svarte ham ikke på noget spørsmål, men var træt og vinket bare med hånden.

Han sov i ett drag til tidlig den næste morgen, så stod han op med solen og var uthvilet. Sellanrå! sa han og stod på tunet og så sig vidt omkring.

Alle de pengene jeg fik, sa Isak, skal jeg nu ha dem?

Prat! svarte Geissler. Skjønner du ikke at du skulde hat mere? Og det var egentlig mig du skulde hat dem av, efter vor kontrakt; men som du så høvde det ikke slik. Hvormeget fik du? Bare tusen daler, efter gammel regning. Jeg står og tænker på at du må ha en hest til på gården. – Ja. – Jeg vet om en hest. Han som nu er stævnevidne hos lensmand Heyerdahl later sin gård forfalde, han synes det er morsommere at reise omkring på panting. Han har solgt av buskapen sin før, nu vil han sælge hesten. – Jeg skal høre med han, sa Isak.

Geissler viste vide omkring med hånden og sa: Alt er markgrevens! Du har hus og dyr og et dyrket jorde, ingen kan sulte dig ut!

Nei, svarte Isak, vi har alt som Gud har skapt!

Geissler vimset frem og tilbake på gården og gik pludselig ind til Inger: Blir det råd til litt niste idag også? spurte han. Nogen vafler igjen, uten smør og ost på, det er nok av godt i dem før. Nei gjør som jeg sier, jeg vil ikke bære mere.

Geissler ut igjen. Hans hode måtte være i uro, han gik ind i nybygningen og satte sig til at skrive. Han hadde det uttænkt på forhånd, så det tok ham ikke lang tid, det var en henvendelse til staten, sa han overlegent til Isak, til departementet for det indre, sa han. Jeg har meget at stå i!

Da han hadde fåt sin niste og sa farvel var det som han pludselig husket noget: Det er sandt, jeg glemte visst da jeg gik herfra sist – jeg hadde tat en seddel ut av lommeboken, men så hadde jeg stukket den i vestelommen. Der fandt jeg den. Jeg har så mange forretninger. – Dermed la han Inger noget i hånden og gik.

Jo så gik Geissler og syntes nokså kjæk. Han var ingenlunde nedfor og han døde ikke på længe, han kom igjen til Sellanrå og først mange år senere så døde han. Det var et savn hver gang han gik fra gården; Isak hadde tænkt på at spørre ham om Breidablik og rådføre sig med ham, men det blev ikke til noget. Geissler vilde vel kanske også ha frarådet ham at kjøpe stedet – at kjøpe rydningsland til en kontorist som Eleseus.


Страницы книги >> Предыдущая | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 | Следующая
  • 0 Оценок: 0

Правообладателям!

Это произведение, предположительно, находится в статусе 'public domain'. Если это не так и размещение материала нарушает чьи-либо права, то сообщите нам об этом.


Популярные книги за неделю


Рекомендации