Электронная библиотека » Кнут Гамсун » » онлайн чтение - страница 9

Текст книги "Markens grøde"


  • Текст добавлен: 13 апреля 2023, 09:20


Автор книги: Кнут Гамсун


Жанр: Зарубежная классика, Зарубежная литература


сообщить о неприемлемом содержимом

Текущая страница: 9 (всего у книги 24 страниц)

Шрифт:
- 100% +

Og Inger var snil og godhjærtet. Hun fortalte om domkirken i Trondhjem og begyndte: Dokker har vel ikke set domkirken i Trondhjem? Nei dokker har ikke været der! Det var som hendes egen domkirke, hun forsvarte den, skrytte av den, opgav høide og vidde, et æventyr. Syv prester stod samtidig og præket i den og kunde endda ikke høre hverandre. Så har dokker vel heller ikke set sankt olafs brønd? Han ligger midt i domkirken, på den ene siden, og den brønden han er bottnløs. Når at vi gik dit så hadde vi med os en småsten hver og slap han nedi, men han tok aldrig bottn. – Han tok aldrig bottn! hvisket konerne og vagget på hodet. – Men desforuten så er det tusen andre ting i domkirken, utbrøt Inger henrevet, der er nu sølvskrinet. Det er Sankt Olaf den helliges skrin som at han hadde. Men Marmorkirken, som var en liten kirke av bare eneste marmor, den tok danskerne ifra os under ufreden …

Konerne skulde gå. Oline fik Inger avsides, fik hende med sig ind i skjåen hvor hun visste at alle ostene lå, og lukket døren. – Hvad vil du mig? spurte Inger. – Oline hvisket: han Os-Anders tør ikke komme hit mere. Jeg har sagt det til han. – Nå, sa Inger. – Jeg har sagt at han kan bare våge, efter det han gjorde mot dig! – Jaja, sa Inger. Men han har været her flere ganger siden, og så forresten så kan han gjærne komme, jeg er ikke rædd han! – Nei, sa Oline, men jeg vet hvad jeg vet, og dersom at du vil så skal jeg mælde han. – Nå, sa Inger. Nei det skal du ikke vør!

Men det var hende ikke imot at Oline stod på hendes side, det kostet en liten gjeitost, men Oline takket storartet for den: det er som jeg sier og altid har sagt: ho Inger er ikke meget vankelmodig når at hun gir, da bruker hun begge hænder! Nei du er ikke rædd han Os-Anders, men jeg har nu forbydd han at komme for dine øine. Det var det mindste jeg kunde tjene dig i. – Da sa Inger: Hvad kan det gjøre om han kommer? Han kan ikke skade mig mere. – Oline reiste ører: nå, har du lært et råd for det? – Jeg får ikke barn mere, sa Inger.

Så var de jo på like fot og hadde like gode trumfer: Oline stod jo og visste at lappen Os-Anders døde i forgårs …

Hvorfor skulde ikke Inger få flere børn? Hun var ikke uvenner med sin mand, de var ikke hund og kat, så langtfra. De hadde hver sine egenheter, men de kivedes sjælden og aldrig videre langvarig, efterpå var alt godt igjen. Mangen gang kunde også Inger pludselig bli som i gamle dager og gjøre store arbeider i fjøset eller på jordet, det var som hun gik i sig selv og fik friske tilbakefald. Isak så da med taknemmelige øine på sin kone, og hadde han været av dem som straks uttalte sig vilde han ha sagt som så: Hvad? Hm. Aper du? Eller noget andet anerkjendende. Men han tidde forlænge og kom forsent med sin ros. Så var det vel ingen hygge ved det for Inger og hun brydde sig ikke om at være dygtig til stadighet.

Hun kunde ha været over femti år og fåt børn, men som hun stod og gik var hun kanske ikke engang førti. Alt hadde hun lært på anstalten – hadde hun også lært nogen kunster med sig selv? Hun kom så opstuderet og velundervist hjem fra omgangen med de andre mordersker, hun hadde kanske også hørt et og andet av herrerne, av vagten, lægerne. Hun fortalte Isak engang hvad en ung medicinmand hadde sagt om hele hendes udåd: hvorfor skulde det være straf for at dræpe børn, ja endog sunde børn, endog velskapte børn? De var ikke andet end som kjøtklumper. – Isak spurte: Var han da et udyr? – Han! ropte Inger og fortalte hvor snil han hadde været mot hende, mot Inger selv, at det netop var han som hadde fåt en anden doktor til at operere hendes mund og gjøre hende til et menneske. Nu hadde hun bare et ar.

Nu hadde hun bare et ar ja og var en rigtig pen kone, høi og uten fett, mørk, hårrik, om sommeren for det meste barfotet og høit opskjørtet, med meget frimodige lægger. Isak så dem, hvem så dem ikke!

De kivedes ikke nei, Isak hadde ikke gaver dertil og konen var blit så meget raskere tilsvars. Et godt og grundig kiv tok tid for denne kubbe, denne kværnkall, han gik rundt og rundt i hendes ord og fik ikke stort sagt, forresten hadde han også hjærte for hende, en kraftig kjærlighet. Det var heller ikke så ofte han trængte at svare for sig, Inger angrep ham ikke, han var en utmærket mand på mange vis og hun lot ham være. Hvad hadde hun at klage over? Sandelig, Isak var ikke at foragte, hun kunde ha fåt den som værre var. Slitt? Javisst hadde han vist tegn til træthet, men ikke så det gjorde noget. Han var så at si fuld av gammel sundhet og ubrukthet likesom hun, og i eftersommerens samliv skjøttet han sin part av ømheten mindst like så varmt som hun.

Men nogen større pragt og skjønhet var det ikke over ham? Nei. Og heri var hun ham overlegen. Inger kom vel også iblandt til at tænke på at hun hadde set det som grommere var, mænd med fine klær og spaserstok, herrer med lommetørklæde og stivet krave, å de byherrer! Hun behandlet derfor Isak bare som den han var, så at si bare efter hans fortjeneste, ikke mere: han var en nyrydningsmand i skogen; hadde hendes mund været rigtig hele tiden vilde hun aldrig ha tat ham, det visste hun nu. Nei så kunde hun ha tat en anden. Det hjem hun hadde fåt, hele den øde tilværelse Isak hadde beredt hende, var i grunden nokså måtelig, hun kunde ialfald ha været gift nede i sin hjembygd og hat selskap og omgang og ikke blit en hulder i marken. Her høvde hun ikke mere, hun hadde fåt et andet syn.

Var det ikke mærkelig så synet kunde skifte! Inger orket ikke længer at glæde sig over en rigtig fin kalv eller at slå hænderne sammen av forundring når Isak kom hjem med en stor bør fisk fra fjældvandet, nei hun hadde været seks år i større forhold. Ja det var også litt i senn blit forbi med de dager da hun var snil og himmelsk til ham når hun varskudde til måltiderne: skal du ikke ind og få dig mat? sa hun nu. Var det en måte! I førstningen forundret han sig litt over denne forandring, over en så forbandet tvær og uværsågod måte, han svarte: jeg visste ikke om maten var færdig. – Men da hun påstod at såpas måtte han vel vite på solen sluttet han med at indvende noget og skifte ord om saken.

Å men en gang hadde han godt tak på hende og brukte det: det var da hun vilde stjæle penger fra ham. Ikke fordi han var så grisk efter penger, men fordi de så absolut var hans. Ho, det kunde ha blit til stor ruin og lemlæstelse for hende. Og endda var ikke Inger her aldeles forvorpen og gudsforgåen, det var jo Eleseus som skulde ha pengene, den velsignede Eleseus i byen som bad om sin daler igjen. Skulde han gå blandt alle fine folk og være snoft fri? Hadde hun ikke et morshjærte? Så var det at hun begjærte pengene av farn og da det ikke hjalp selv langet ut efter dem. Hvorledes det nu hadde sig, om Isak mistænkte hende, eller om det var tilfældig – den fule strek blev ialfald straks opdaget og i samme øieblik kjendte Inger et grep om hver av sine armer og kjendte at hun først blev løftet op fra gulvet og derpå stuvet ned på gulvet igjen. Det var noget overordentlig, et slags skred. Isaks hænder var ikke slitte og trætte nu. Inger satte i et støn, hendes hode sank ned, hun skalv og rakte daleren tilbake.

Heller ikke nu uttalte Isak sig videre, skjønt Inger ikke la ham hindringer iveien for at komme tilorde, han nærmest pustet ut det han vilde si: Hut og tikse, du er ikke havendes i hus længer!

Han var ukjendelig. Å det var vel lange tiders ærgrelse han gav luft.

Det blev en sørgelig dag og en lang nat og en dag igjen. Isak gik bort og lå ute endda han hadde tørhøi som skulde ind; Sivert var med farn.

Inger hadde lille Leopoldine og dyrene hos sig, men hun kjendte sig alene, gråt for det meste hele tiden og rystet på hodet over sig selv: så stor sindsbevægelse hadde hun hat bare en gang før; nu kom hun til at huske denne ene gang, det var da hun lå og strøipte et ørlite barn.

Hvor Isak og sønnen var? De hadde ikke været ledige, de hadde derimot stjålet et døgn eller vel så det fra høionnen og bygget en båt opi fjældvandet. Å en plump og rigtig upyntet farkost, men tæt og stærk som alt de gjorde, og nu hadde de båt og kunde fiske med garn.

De kom hjem igjen og høiet lå like tørt. De hadde gjort himlen det puss at lite på den, og de hadde tjent på det, de kom ut av det med vinding. Da pekte Sivert og sa: Ho mor har høiet! – farn så nedover marken og sa: Nå. – Isak hadde jo straks set at en hel del av høiet var borte, nu var vel Inger hjemme til non. Det var særdeles godt gjort av hende at berge høiet endda han hadde hutet og tikset hende igår. Og det var tungt, stort høi, hun hadde arbeidet hårdt og endda hat alle kjyrene og gjeiterne at mælke. – Gå ind og få dig mat! sa han til Sivert. – End du? – Nei. —

Da Sivert hadde været inde en liten stund kom Inger ut og stod ydmyg på dørhellen og sa: Kan du ikke gjøre så vel imot dig selv at du går ind og får dig mat du også? – Det murret Isak til og sa hm! Til. Men Ingers ydmyghet var en så sjælden oplevelse i senere tid at Isak begyndte at rugges i sit stivsind. – Dersom at du vilde tinde ind et par tinder i riven min så skulde jeg rake mere, sa hun. Hun henvendte sig til manden på gården, overhodet for alt, med en begjæring, og hun var taknemmelig da han ikke gav hende et hånlig avslag: du har raket og kjørt nok, sa han. – Nei det er ikke nok. – Jeg har ikke tid til at tinde riven din nu, du ser han kommer med regn!

Dermed gik Isak til arbeide.

Han vilde vel spare hende; det par minutter til at tinde riven vilde ha blit mere end ti ganger opveiet ved at Inger blev med på marken. Nu kom desuten Inger efter med riven som den var og begyndte at høie så det forslog; Sivert kom med hest og høivogn, og alle brøt på og svetten drev og høiet kom i hus. Det var et kup. Og Isak faldt igjen i tanker på den høiere magt som ledet alle vore skridt, like fra at stjæle en daler til at berge en mængde tørhøi. Der lå nu desuten båten, efter en halv levealders grubling over tingen lå nu en båt i fjældvandet. Åja Herregud! sa Isak.

XV

Det blev i det hele tat en mærkelig kvæld, et vendepunkt, Inger som i lang tid hadde løpet ved siden av sporet var ved et enkelt løft op fra gulvet kommet på plass igjen. Ingen av dem talte om hændelsen, Isak var senere blit skamfuld over sig selv for denne daler som ikke var nogen stor penge og som han allikevel hadde måttet ut med fordi han undte Eleseus den. Og ydermere: var ikke daleren like så meget Ingers som hans? Det kom en tid da det blev Isak som var den ydmyge.

Det kom mange slags tider, Inger hadde vel altså igjen skiftet syn, hun ændret sig atter, forsaget efterhvert sine finheter og blev alvorlig og inderlig kone på et nybrot engang til. At en mands næver kunde utrette så store ting! Men slik skulde det være, det dreiet sig her om et stærkt og dygtig kvindfolk som et langt ophold i kunstig luft hadde forkvaklet, – hun stanget imot en mand som stod altfor fast på sine føtter. Han hadde ikke et øieblik forlatt sin naturlige plass på jorden, sin tomt. Han kunde ikke flyttes.

Det kom mange slags tider, næste år kom tørken igjen og den tynte sagtelig grøden og tæret på menneskenes mot. Kornet stod og sviddes, poteten – den forunderlige potet – sviddes ikke, men blomstret, blomstret. Engene de begyndte at bli grå, men poteten blomstret. En høiere magt styret alle ting, men engene begyndte at bli grå.

Så kom Geissler en dag, den forrige lensmand Geissler, endelig kom han igjen. Det var rigtig rart at han ikke var død, men dukket op igjen. Hvad kom han for?

Geissler hadde nok ikke store ting og fjældhandel og dokumenter at fare frem med denne gang, men var tværtimot nokså ringe klædt og var grånet i hår og skjæg og rødrandet om øinene. Han hadde ingen til at bære for sig mere, han hadde en lomme med papirer og ikke engang en væske.

Goddag, sa Geissler.

Goddag, svarte Isak og svarte Inger. Er slikt fremmedfolk ute og går!

Geissler nikket.

Og tak for sist i Trondhjem! sa Inger særskilt.

Og til dette nikket også Isak og sa: Ja tak for sist fra os begge!

Men Geissler hadde den vane at han ikke blev bare hjærte og sentimentalitet, han sa: Jo jeg skal en tur over fjældet til Sverige.

Skjønt gårdens folk var nedtrykte over tørken blev de oplivet ved Geisslers besøk, de trakterte ham rikt, det var en stor trøisomhet at motta ham hjærtelig, han hadde gjort dem så meget godt.

Geissler selv var ikke nedtrykt, han begyndte straks at uttale sig, at se utover jordet og nikke, han var fremdeles rak i ryggen og så ut som han hadde flere hundrede daler på sig. Og det fulgte et veir og en oplivelse med ham, ikke så at han sjauet høit, men han hadde en livlig tale.

Et herlig sted dette Sellanrå! sa han. Og nu lakker de alt flere og flere opover marken efter dig, Isak, jeg talte nu fem rydninger. Er det flere?

Syv i det hele, de to er ikke synlige fra veien.

Syv gårder, lat os si femti mennesker. Her blir tilslut en tætbygd grænd. Har dere ikke allerede skolekreds og skolestue?

Jo.

Det hører jeg. Skolestue på Brede sin plass, fordi den ligger mere midt i. Tænk, Brede som er blit rydningsmand! sa han og jeipet. Jeg har hørt om dig, Isak, du er basen. Det glæder mig. Du har fåt sagbruk også?

Slikt det nu er. Men jeg er godt berget med det. Og jeg har også skåret en og anden stok for dem nedenfor mig.

Slik skal det være!

Det skal bli rart at høre hvad nu dokker synes, dersom at lensmanden vil komme bort og se på sagen.

Geissler nikket som om han var fagmand at det skulde han gjøre, se på sagen, se nøie på alle ting. Han spurte: du hadde to gutter, hvor er den andre? I byen? På et kontor? Hm! sa Geissler. Men han der ser ut som en kult, hvad var det du hette?

Sivert.

Og den andre? —

Eleseus.

På et sånt ingeniørkontor? Hvad lærer han der? Det blir bare svæltihjæl. Han kunde ha kommet til mig, sa Geissler.

Ja, sa Isak bare og vilde være høflig. Han syntes synd i ham. Å den gode Geissler så ikke ut til at kunne holde fremmed hjælp nu, han hadde det kanske stridt nok alene, se der var jo trøien hans likefrem frynset ved håndleddene.

Kanske dokker vil ha tørre hoser? spurte Inger og kom med et nyt par av sine egne, og de var fra hendes fineste dager og var randede og tynde.

Nei tak, sa Geissler kort skjønt han visst var dyvåt. – Han kunde meget heller ha kommet til mig, sa han om Eleseus, jeg har stærkt bruk for ham, sa han og tok op av lommen en liten tobaksdåse av sølv og lekte med den. Det var kanske det eneste pragtstykke han hadde tilbake fra fordum.

Men han hadde ikke ro på sig længe ad gangen til noget, han stak sølvdåsen tilbake i lommen og begyndte på noget andet: Men – er engen grå dernede? Jeg trodde det var skyggen. Hvorfor står jordet og brænder op? Kom med mig, Sivert!

Han var oppe fra bordet og trakteringen med en gang, han vendte sig i døren og takket Inger for maten og forsvandt. Sivert fulgte.

De gik bortover til elven, Geissler speidet gløggt hele tiden. Her! sa han og stanset. Og nu la han ut: det går ikke an at jordet ligger og svides av for dere som har en alverdens elv at ta vand av! Engen skal være grøn til imorgen!

Den forbausede Sivert sa ja.

Du graver en passe veit påskrå herfra, jorden er jævn, ved indtaket bruker vi en rænde. Dere som har sag har vel nogen lange bord? Godt! Gå efter hakke og spade og begynd her, jeg skal komme tilbake og stake ordentlig op linjen.

Så løp han til husene igjen og det svuppet i hans støvler, så våt var han. Han satte Isak i arbeide med rænderne, med mange rænder, de skulde lægges hist og her hvor marken ikke måtte rotes op med en veit. Isak prøvet at indvende at vandet kanske ikke vilde nå frem, det var for lang vei, den tørre jord vilde drikke det før det kom til de svidde steder. Geissler forklarte at det vilde ta litt tid, jorden vilde drikke en stund, men litt efterhvert vilde væten gå videre – aker og eng skal være grøn til imorgen ved disse tider! – Nå, sa Isak og begyndte at spikre rænder av alle kræfter.

Geissler tilbake til Sivert: Det er godt, sa han, driv på slik, det var det jeg forstod at du var en kult! Linjen skal gå efter disse stakerne. Træffer du stor sten eller berg så vik tilside, men i samme plan. Forstår du: i samme høide.

Tilbake til Isak igjen: Du har fåt færdig en, vi trænger kanske seks, driv på, Isak, det skal være grønt til imorgen, avlingen din er berget! – Geissler satte sig på bakken, slog begge hænder i knæerne og var henrykt, pratet, tænkte i lyn: Har du bek, har du drev? Det er storartet, alt har du. For i begyndelsen vil jo rænderne lække, siden trutner de og blir tætte som flasker. Du har både drev og bek siden du bygget båt, sier du, hvor er den båten? Opi fjældvandet? Jeg skal se på den også!

Å Geissler lovet så meget. Han var en flygtig herre og var blit endda mere vimset end før, han måtte arbeide med hver ting i rider. Men da gik det med storm. Han var ikke uten overlegenhet. Naturligvis hadde han hang til overdrivelse, aker og eng kunde umulig bli grøn til dagen efter, men Geissler var en rap knækt til at se og beslutte, det kom virkelig til at skyldes denne besynderlige mand at avlingen blev berget på Sellanrå.

Hvormange rænder har du nu? Det er forlite. Jo flere trærænder du har des glattere løper vandet. Om du spikrer ti eller tolv ti alens rænder så står du dig på det. Har du nogen tolv alens bord, sier du? Bruk dem, det betaler sig til høsten!

Dermed så hadde ikke Geissler ro mere, men reiste sig fra bakken og løp atter bort til Sivert: storartet, sivertmand, nu går det godt, din far spikrer og dikter rænder, vi får flere end jeg gjorde mig von om. Gå nu over og hent rænder, vi skal begynde!

Hele eftermiddagen var ett jag, det var det vildeste arbeide Sivert hadde været med på, et aldeles fremmed tempo for ham, de undte sig knapt tid til at være inde til non. Men nu randt vandet! Hist og her måtte de veite dypere, her og der måtte en rænde sænkes eller hæves, men vandet randt. Til langt på kvæld gik de tre mænd og forbedret og pusset på sit arbeide og var alvorlig optat, men da væten begyndte at sige utover de mest uttørkede steder på jordet flakket en glæde gjennem folkene på gården. – Jeg glemte lommeuret mit, hvad er klokken? sa Geissler. Grønt til imorgen ved disse tider! sa han.

Endda om natten stod Sivert op og så til vandledningen. Han traf sin far som var ute i samme ærend. Å Gud, det var en spænding og en oplevelse i marken!

Men dagen efter lå Geissler længe i sengen og var slap, riden var gåt av ham. Han orket ikke at se på båten i fjældvandet og det var vel bare for skams skyld han var borte og så på sagen. Ikke engang for vandledningen hadde han den samme varme interesse; da han så at hverken aker eller eng var blit grøn om natten tapte han motet, han tænkte ikke på at vandet randt og randt og spredte sig videre og videre nedover jordet. Han holdt sig nogenlunde oppe ved at si: det kan gjærne være at det ikke blir før imorgen at du ser mon på det. Men tap ikke motet!

Ut på dagen kom Brede Olsen slængende, han hadde stenprøver som han vilde vise Geissler: Det er noget rent forunderlig, efter mit skjøn! sa Brede. – Geissler vilde ikke se hans stener: Er det slik du driver jordbruk i marken at du rænder omkring efter rikdommer? spurte han hånlig. – Brede brydde sig vel ikke længer om at motta tilrettevisninger av sin forhenværende lensmand, han gav ham ordentlig tilbake, begyndte at dutte ham og sa: jeg estimerer dig ikke! – Du farer jo bare med lapperi den dag idag, sa Geissler. – Nei end du! svarte Brede, hvad andet har du faret med hele veien! Du har jo et fjæld heroppe som ikke er til nogen verdens ting, det bare ligger der. Hehe, ja du er rette karn! – Gå din vei! sa Geissler. – Og Brede stanset heller ikke længe, men la sin lille sæk på akslen og gik uten farvel tilbake til sin rede.

Geissler satte sig til at blade i nogen papirer og tænke grundig over dem. Det var som han hadde fåt blod på tand og vilde se hvorledes det hadde sig med kobberfjældet, med kontrakten, analysen: det var jo næsten ren kobber, blåkobber, han burde gjøre noget og ikke atter falde sammen.

Det jeg egentlig er kommet for er at ordne med det hele, sa han til Isak. Jeg spekulerer på meget snart at gå i gang med mange folk og stor drift i fjældet, hvad mener du om det?

Isak syntes atter synd i ham og motsa ham ikke.

Det er ikke likegyldig for dig. Det kan jo ikke undgås at her blir mange folk og uhyre med sjau og skyting, jeg vet ikke hvorledes du kommer til at like det. På den anden side vil det bli liv og rørelse i distriktet og du vil få letvindt avsætning på din budråt. Du kan forlange det du vil for den.

Ja, sa Isak.

For ikke at tale om at du får en høi procent av det som vindes ut av fjældet. Det blir mange penger, Isak.

Isak svarte: Jeg har alt fåt formeget hos dokker …

Morgningen efter forlot Geissler gården og ruslet i østlig retning, over mot Sverige. Han sa kort nei tak til Isak som vilde følge ham på vei. Det var næsten ondt at se ham fare så fattig og ensom bort, Inger hadde git ham en makeløs niste og blandt andet stekt vafler til ham, men det var langtfra godt nok; han skulde også hat fløte i et spand og en hel mængde æg, men det nægtet han at bære. Så Inger var nokså skuffet over ham.

Geissler hadde visst ondt for at forlate Sellanrå uten at betale som han pleiet, han lot da som han hadde betalt, som om han virkelig hadde lagt op en større seddel, og sa til lille Leopoldine: Og nu skal du få noget atpå, kom her! Dermed så gav han hende tobaksdåsen, sølvdåsen. – Du kan vaske den og ha nåler i den, sa han. Forresten passer den ikke godt, hadde jeg bare nådd hjem så skulde du fåt noget andet, jeg har jo adskillig …

Men vandledningen lå tilbake efter Geisslers besøk, lå og virket nat og dag, uke efter uke, gjorde markerne grønne, fik poteten til at blomstre av, fik kornet til at skyte.

Nybyggerne nedenfor kom efterhvert opover og så på underet, Aksel Strømkom, naboen på Måneland, han som var ugift og ikke hadde sjøleiendes kvindfolk, men endda stelte for sig selv, han kom også. Han var lys tilsinds idag og fortalte at han hadde fåt løfte om en pike til sommerhjælp, så var den pinen slukket! Han nævnte ikke pikens navn og Isak spurte ikke om det, men det var Barbro hans Brede han hadde fåt løfte på, det skulde bare koste et telegram til Bergen. Nå, Aksel la jo ut pengene til dette telegram skjønt han visst var en svært påholdende mand og likefrem litt gjærrig.

Det var vandværket som hadde lokket Aksel opover idag, han så på det fra ende til anden og var stærkt interesseret. Han hadde ikke den store elv på sin eiendom, men han hadde en bæk, heller ikke hadde han bord til rænder, men han vilde veite hele løpet på jorden, det lot sig nok gjøre. Endda så det ikke værst ut på hans sidlændte jorde, men skulde tørken vare måtte han begynde at vande han også. – Da han hadde set det han vilde sa han farvel. Han blev bedt om at gå ind, men han hadde ikke tid, han vilde begynde at veite i denne kvæld. Så gik han.

Det var noget andet end Brede.

Å nu hadde Brede fåt det at løpe nedover myrene med at det var blit vandledning og underværk på Sellanrå! Det er nu ikke bra at være for flink med jorden, hadde han sagt, han Isak han har nu grøftet så længe at han må begynde at vande!

Isak var tålsom, men han ønsket ofte at han kunde bli kvit denne mand, denne pratmaker omkring Sellanrå. Brede skyldte på telegrafen at så længe han var en offentlig bestillingsmand måtte han holde linjen i orden. Men telegrafen hadde jo alt flere ganger måttet irettesætte ham for hans forsømmelser og hadde atter tilbydd Isak posten. Nei det var ikke telegrafen Brede var optat av, det var metallerne i fjældet, det var blit til syke hos ham, til fiks ide.

Det hændte nu nokså ofte at han kom indom Sellanrå og mente at ha fundet skatten, han nikket og sa: jeg sier ikke mere, men at jeg har fundet noget aparte det nægter jeg ikke! Han kastet tid og kræfter bort til ingen nytte. Når han så kom træt hjem til sin stue drev han en liten sæk med stenprøver i gulvet og blåste og pustet efter sit dagsværk og mente at ingen slet hårdere for føden. Han avlet litt potet på sur myr og slog de græsdotterne som vokste av sig selv omkring stuen hans, det var jordbruket. Han var kommet på feil hylde, det måtte gå galt. Nu var allerede hans torvtak fillet og trappen til kjøkkenet forfalden av dryp; en liten slipesten lå på jorden, kjærren stod evig under åpen himmel.

Brede hadde det forsåvidt godt som at slike småting aldeles ikke græmmet ham. Når børnene rullet slipestenen for lek var farn godslig og snil og hjalp dem stundom at rulle. En let og lat natur uten alvor, men også uten tungsind, svak i karakteren, litt uansvarlig, men han gjorde utvei til mat slik som den nu var, han levet med sine fra dag til dag, de levet allesammen. Men naturligvis kunde ikke handelsmanden i al evighet holde liv i Brede og hans familje, han hadde sagt det ofte, nu hadde han sagt det strængelig. Brede indså det selv og lovet at nu skulde han ha en råd med det: han vilde sælge sit sted og kanske tjene rigtig godt på det og betale handelsmanden!

Å selv om han tapte på det så vilde Brede sælge, hvad skulde han med jord! Han længtet ned til bygden igjen, til letsindet og sladderen og kramboden – dit længtet han istedet for at slå sig til ro her og arbeide og glemme den store verden. Kunde han glemme juletræfesterne eller syttende mai eller basarerne i komunelokalet! Han elsket at tale med nogen, at frege nyt, men hvem skulde han tale med her på myrene? Inger på Sellanrå hadde en stund vist litt anlæg, nu var hun blit så anderledes, så fåordet igjen. Og forresten så hadde hun været på straf og han var en offentlig mand, det høvde sig ikke.

Nei han hadde sat sig selv tilside da han forlot bygden. Nu så han med skinsyke at lensmanden hadde fåt andet stævnevidne og doktoren anden skyss; han hadde løpet bort fra menneskene som trængte ham, nu da han ikke længer var for hånden hjalp man sig uten ham. Men slikt stævnevidne og slik skyss! Egentlig så burde han – Brede – hentes tilbake til bygden med hest!

Men der var nu Barbro, og hvorfor han hadde interesseret sig for at få hende til Sellanrå? Jo det var efter overveielse med sin kone. Hvis alt gik rigtig til vilde det ha været fremtid for piken, kanske litt fremtid for hele familjen Brede. Dette at styre hus for to kontorister i Bergen var bra nok, men Gud vet hvad hun fik for det i længden; Barbro var jo pen og rikelig for sig, hun hadde kanske bedre tak her hjemme til at komme frem. Det var to gutter på Sellanrå.

Men da Brede skjønte at denne plan vilde strande tænkte han ut en anden. Å i grunden var det ikke noget at stå efter at komme i familje med Inger, med en straffet person, det var andre gutter end Sellanrågutterne, der var nu Aksel strøm. Han hadde gård og gamme, det var en mand som spinket og sparet og småt isenn samlet sig dyr og anden middel, men ingen kone og ingen kvindfolkhjælp hadde. Det vil jeg si dig at får du ho Barbro så har du al den hjælp du trænger! sa Brede til Aksel. Og her ser du fotografiet hendes! sa han.

Et par uker gik, så kom Barbro, ja Aksel var nu et stykke ute i slåtten og måtte slå om natten og høie om dagen og var alene med alt, men så kom Barbro! Det var en ren gave. Det viste sig også at Barbro kunde arbeide, hun vasket kjørler og klær og kokte mat, hun mælket dyrene og var på rakemarken, ja hun var med og bar ind høiet, det mankerte ikke; Aksel bestemte sig til at gi hende god løn og endda stå sig på det.

Hun var ikke bare et fotografi av en fin dame her. Barbro var rak og tynd, hun talte litt hæst, viste modenhet og erfaring i mangt og meget og var ingen konfirmant. Han forstod ikke hvorfor hun var smal og medtat i ansigtet: jeg skulde kjende dig av anseelse, sa han, men du ligner dig ikke på fotografiet. – Det er efter reisen, svarte hun, ja og så efter hele byluften. – Det varte heller ikke længe så blev hun rund og pen igjen og Barbro sa: Du kan tro at en sån reise og en sån byluft tar svært på! Hun hentydet også til fristelserne i Bergen – der fik man passe sig! Men som de sat og snakket bad hun ham om at abonnere på et blad, et Bergensblad, så hun kunde se nyt fra verden. Hun var blit vant til læsning og teater og musik, her var så øde.

Da Aksel Strømhadde været så heldig med sin sommerhjælp så abonnerte han på bladet og bar også over med at familjen Brede kom nokså ofte til hans nybygg og spiste og drak. Han vilde påskjønne sin tjenestetaus. Intet kunde være hyggeligere end søndagskvældene når Barbro slog gitarens strænge og sang litt til med sin hæse røst, det var så han rørtes av det, av de fremmede, pene viser og av at virkelig nogen sat og sang på hans nybygg.

I sommerens løp lærte han jo også at kjende hende fra andre sider, men han var i det store og hele tilfreds. Hun var ikke uten luner, og hun kunde være hastig tilsvars, litt for straks på det. Den lørdagskvæld Aksel nødvendig måtte ned til kramboden i bygden skulde ikke Barbro ha forlatt dyrene og gammen og gåt bort fra det hele hun også. Det kom av en liten strid. Og hvor gik hun hen? Bare til sit hjem, til Breidablik, men allikevel. Da Aksel kom hjem til gammen om natten var Barbro borte, han så til dyrene, fandt sig mat og la sig. Ut på morgensiden kom Barbro. – Jeg vilde bare kjende hvorledes det var at være i hus med trægulv igjen, sa hun nokså spydig. – Hertil kunde ikke Aksel svare noget videre, for han hadde bare gamme med jordgulv endda, men han svarte såpas at han var ikke snoft fri for tømmer, det blev vel stue med trægulv engang! – Da var det som hun angret sig, værre var ikke Barbro, og endda det var søndag gik hun bent på skogen efter ny ener til jordgulvet og pyntet det.

Men når hun var så ypperlig og hjærtensgod så måtte jo Aksel op med det pene hodetørklædet som han hadde kjøpt til hende igår aftes, han hadde ellers tænkt at gjemme det og opnå noget ordentlig av hende for det. Se, nu syntes hun om det og hun prøvet det straks, ja hun spurte ham om det ikke klædte hende. Og jo det gjorde det, og hun kunde gjærne sætte skindvæsken hans på hodet så klædte den hende! Da lo hun og vilde være rigtig søt tilbake og sa: jeg vil langt heller gå med dette tørklædet til kirke og til alters end med hat. I Bergen gik vi jo med hat allesammen, ja undtaken almindelige tjenestepiker som kom fra landet.


Страницы книги >> Предыдущая | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 | Следующая
  • 0 Оценок: 0

Правообладателям!

Это произведение, предположительно, находится в статусе 'public domain'. Если это не так и размещение материала нарушает чьи-либо права, то сообщите нам об этом.


Популярные книги за неделю


Рекомендации