Электронная библиотека » Кнут Гамсун » » онлайн чтение - страница 24

Текст книги "Markens grøde"


  • Текст добавлен: 13 апреля 2023, 09:20


Автор книги: Кнут Гамсун


Жанр: Зарубежная классика, Зарубежная литература


сообщить о неприемлемом содержимом

Текущая страница: 24 (всего у книги 24 страниц)

Шрифт:
- 100% +

Han er borte et øieblik og kommer klædt igjen, han har også farns nisteskræppe over akslen. Idet de stiger ut står farn utenfor: Jeg hører du vil fare så langt? sier han. – Ja, svarer Eleseus, men jeg kommer igjen. – Nei jeg står og hæfter dig bort, mumler den gamle og snur om. Lyksom reise! bræker han så rart tilbake og går hastig sin vei.

Brødrene vandrer nedover marken, et stykke nede sætter de sig og spiser og Eleseus er sulten, Eleseus kan næsten ikke bli mæt. Det er den fineste vårnat, det er orrespil i åserne på flere steder og denne hjemlige lyd gjør utvandreren et øieblik forsagt: Det er pent veir, sier han. Nei nu skal du snu, Sivert! – Nå, sier Sivert og følger. – De går forbi Storborg, forbi Breidablik, orren spiller hele veien i en eller anden ås, det er ikke hornmusik som i byerne, nei men det er røster, tillysning, våren er kommet. Pludselig høres den første småfugl fra en trætop, den vækker andre, det spør og svarer alle vegne, det er mere end sang, det er lovsang. Utvandreren kjender vel en liten hjemve i sig, noget hjælpeløst, han skal til Amerika og ingen er nu mere moden til det end han. – Nei nu skal du snu, Sivert! sier han. – Jaja, svarer brorn, eftersom du vil det. —

De sætter sig i skogkanten og ser bygden like foran sig, handelsstedet, bryggen, Bredes logihus; nogen mænd rusler omkring nede ved postbåten og gjør sig istand.

Nei jeg har vel ikke tid at sitte her, sier Eleseus og reiser sig igjen. – Det var skrôt du skulde reise så langt, sier Sivert. – Eleseus svarer: Men jeg skal komme igjen. Og da skal jeg ikke bare ha en voksdukskuffert at reise med! —

Da de byr farvel stikker Sivert til brorn en liten tingest, noget i papir. – Hvad det er? spør Eleseus. – Sivert svarer: Nu må du skrive flittig! – Så går han.

Eleseus åpner papiret og kikker: det er guldpengen, den tyvekronen i guld. – Nei det skal du ikke gjøre! roper han. – Sivert går.

Han går en stund, så vender han om og sætter sig igjen i skogkanten. Det blir mere og mere rørelse nede ved postbåten, han ser folk stige ombord, brorn stiger ombord, båten sætter fra og ror bort. Så reiser Eleseus til Amerika.

Han kom aldrig igjen.

XII

Det kommer et mærkelig tog op til Sellanrå, kanske litt løierlig som tog, men ikke bare løierlig: det er tre mænd med uhyre bører, med sækker som hænger dem foran på brystet og nedover ryggen. De går gåsegang og roper spøkefulde ord til hverandre, men de bærer tungt. Lille fuldmægtig Andresen er førstemand i toget og det er forresten også hans tog: han har rustet ut sig selv, Sivert på Sellanrå og en tredje, Fredrik Strøm på Breidablik, til denne ekspedition. Pokker til liten knækt den fuldmægtig Andresen, hans Aksel tynges skråt mot jorden og trøien hans er vrængt ned fra halsen, slik går han, men han bærer og bærer sin bør.

Han har ikke bentfrem kjøpt Storborg og handelen efter Eleseus, det har han ikke råd til; han har bedre råd til at vente en tid og kanske få det hele for intet. Andresen er ingen udygtig mand, han har foreløpig bygslet gården og bestyrer handelen.

Han har gjennemgåt varebeholdningen og fundet en mængde usælgelige saker i Eleseus sin krambod, like til tandbørster, like til utsydde bordløpere, ja like til små fugler som stod på ståltråd og som sa pip når de blev klemt på rette sted.

Alle disse varer er det nu han er draget ut på vandring med, han vil sælge dem til gruvearbeiderne bak fjældet. Han har erfaring for fra Aronsens dager at gruvearbeidere med penger kjøper alt i verden. Nu ærgrer det ham bare at han har måttet sætte igjen seks gyngehester som Eleseus kjøpte hjem på siste bergenstur.

Karavanen kommer ind på tunet på Sellanrå og lægger børene av. De hviler ikke længe, da de har fåt mælk at drikke og for spøk falbydd sine varer til alle gårdens folk tar de børene på akslen igjen og drager videre. Det er ikke bare spøk de farer med. De rugger bort gjennem skogen i sydlig retning.

De går til middag, holder måltid og går tilkvælds. Så gjør de nying op og leirer sig, så sover de en stund. Sivert sitter og sover på en sten som han kalder putestol. Å Sivert er klok nok i marken, solen har jo glødet op stenen idag og gjort den god at sitte og sove på, hans kamerater er ikke så kyndige og vil ikke motta råd, de lægger sig i lyngen og vakner med frysning og snue. Så holder de frokost og går igjen.

Nu går de og lytter så småt efter skudd, de håper at møte folk og gruver ut på dagen, arbeidet må vel nu være skridd langt op fra sjøen og i retning av Sellanrå. De hører ingen skudd. De går til middag og møter ingen folk, men de passerer nu og da store huller i jorden som mennesker har gravet op på prøve. Hvorledes kan alt dette være? Det må vel være således at malmen er overhændig rik i denne enden av fjældet, de arbeider i den pure tunge kobber og kommer næsten ikke op fra sjøen.

Over middag støter de på flere gruver, men ingen folk, de går tilkvælds og ser alt sjøen nedenunder sig, de vandrer gjennem en ødemark av forlatte gruver og hører ingen skudd. Det er så altfor mærkelig, men de må gjøre op nying og leire sig for en ny nat. De rådslår: er arbeidet slut? Skal de snu om med børene? Ikke tale om! sier fuldmægtig Andresen.

Om morgningen kommer en mand gående op til deres leir, en blek og forgræmmet mand som rynker brynene og ser på dem, gjennemgår dem: Er det du, Andresen? sier manden. Det er Aronsen, handelsmand Aronsen. Han har intet imot at få varm kaffe og mat hos karavanen og slår sig ned: Jeg så røken dokkers og vilde finde ut hvad det var, forklarer han. Jeg tænkte: nu skal du se de tar til vet og begynder arbeidet igjen. Og just så er det bare dokker! Hvor dokker skal hen? – Vi skal hit. – Hvad dokker bærer? – Varer. – Varer? skriker Aronsen. Kommer dokker og skal sælge varer? Hvem til? Her er ikke folk. De reiste om lørdagen. – Hvem som reiste? – Alle. Her er frit. Og korsom var så har vel jeg varer nok. Jeg har kramboden fuld. Dokker kan få kjøpe varer.

Å nu er det galt fat med handelsmand Aronsen igjen, gruvedriften er slut.

De får ham litt roligere med mere kaffe, og spør ham ut.

Aronsen ryster knust på hodet: det er ikke til at nævne, det er uforståelig! sier han. Altsammen gik så godt og han solgte varer og samlet penger ind, bygden omkring florerte og fik råd til hvit grøt og nye skolehus og prismelamper og bystøvler. Så finder herrerne på at det ikke lønner sig længer, de slutter. Lønner det sig ikke? Det har jo lønnet sig før? Ligger ikke blåkobberen i blanke dagen for hvert skudd de skyter? Det er bare bedrageri. Og de tænker ikke på at de sætter en mand som mig i den største omstændighet. Men det må vel være som de sier at det er han Geissler som er skyld i det igjen. Han var ikke før kommet før arbeidet stanset, det var net som han lugtet det.

Er han Geissler her?

Ja er han ikke her! Han skulde været skutt. Han kom en dag med postbåten og sa til ingeniøren: Hvorledes går det? – Det går godt efter mit skjøn, svarte ingeniøren. – Men han Geissler som stod der han bare spurte op igjen: Nå, det går godt? – Ja. Ikke rettere end jeg vet, svarte ingeniøren. – Men tak, da posten blev åpnet så lå det både brev og telegram til ingeniøren om at det lønnet sig ikke mere, han skulde slutte!

Karavanens medlemmer ser på hverandre, men førstemanden, den knækt Andresen, synes ikke at ha tapt motet. – Dokker skal bare snu hjem igjen! råder Aronsen. – Det gjør vi ikke, svarer Andresen og pakker kaffekjelen ind. – Aronsen stirrer på alle tre efter tur: Dokker er gale! sier han.

Se, fuldmægtig Andresen bryr sig ikke meget om sin forrige chef, nu er han chef selv, det er han som har rustet ut denne ekspedition til fjærne egne, det vil bety prestigetap for ham at vende om her på fjældet. – Ja men hvor vil dokker hen? spør Aronsen forbitret. – Det vet jeg ikke, svarer Andresen. Men han har nok sin mening, han tænker vel på de indfødte: at her kom han tre mand stærk med glasperler og fingerringer. – Kom, lat os gå! sier han til sine kamerater.

Nu hadde vel Aronsen egentlig ætlet sig længer op i marken denne morgen siden han var på vei, han vilde kanske se om alle gruver var øde, om det var sandt at hver eneste mand var borte; men da disse sækhandlere er så stride på at ville videre blir han i grunden hindret i sit forehavende, han må atter og atter råde dem fra at fremture. Aronsen er rasende, han går foran karavanen nedover og snur sig alt i ett og skriker til den, gjøir imot den, han værger sit område. Således kommer de ned til barakkebyen.

Den er tom og trøstesløs. De vigtigste redskaper og maskiner er sat i hus, men stokker, bord, brukne kjøredoninger, kasser og tønder ligger alle vegne og driver; på et og andet hus er slåt op plakater som forbyr adgang.

Der ser dokker! roper Aronsen. Ikke en kjæft! Hvor dokker vil hen? Og han truer karavanen med store ulykker og lensmand; selv vil han følge den skridt for skridt og se om den sælger ulovlige varer. Så er det tugthus og slaveri, bom konstant.

Pludselig er det nogen som kalder på Sivert. Byen er ikke helt forlatt, ikke stendød, en mand står og vinker fra en husnov. Sivert rugger imot ham med sin bør og ser straks hvem det er: det er Geissler.

Et mærkelig træf! sier Geissler. Han er rød i ansigtet, blomstrende, men hans øine er vel blit såre av vårlyset, han bruker grå næseklemmer. Hans tale er livlig som før: Et brillant træf! sier han, det sparer mig reisen til Sellanrå, jeg har så meget at stå i. Hvormange nybygg er det i almenningen nu? – Ti. – Ti nybygg? Det nikker jeg til, jeg er tilfreds! Det skal være 32 tusen slike karer i landet som din far! Sier jeg og nikker igjen, jeg har regnet det ut.

Kommer du, Sivert? roper karavanen. – Geissler lytter og svarer rapt: Nei! – Jeg skal komme efter, roper Sivert og løfter børen av sig.

De to sætter sig og taler sammen, Geissler har ånden over sig og tier bare hver gang Sivert gir et kort svar, så går han løs igjen: Et enestående træf, jeg kan ikke glemme det! Alt har gåt så utmærket på min reise, og nu dette at jeg træffer dig her og sparer mig omveien over Sellanrå! Det står vel til hjemme? – Ja dokker skal ha tak som spør! – Har dere fåt op foderhuset ovenpå stenfjøset? – Ja. – Forresten er jeg så optat, det vokser mig vel snart over hodet. Ser du for eksempel hvor vi sitter nu, Sivertmand? På en byruin. Dette her har nu menneskene reist op stik imot sig selv. I grunden er det mig som er skyld i altsammen, det vil si: jeg er en av mellemmændene i et lite skjæbnespil. Det begyndte med at din far fandt nogen småstener i fjældet og lot dig leke med dem da du var barn. Det begyndte det med. Jeg visste godt at disse stener bare hadde den pris som menneskene vilde gi for dem, godt, jeg satte en pris på dem og kjøpte dem. Siden gik stenene fra hånd til hånd og avstedkom sin ravage. Tiden gik. Nu møtte jeg op her for nogen dager siden, og vet du hvad jeg vilde her? Kjøpe stenene tilbake!

Geissler tier og ser på Sivert. Så får han også øie på sækken og spør pludselig: Hvad er det du bærer? – Varer, svarer Sivert, vi skal ned i bygden med dem. —

Geissler har vel ingen interesse for svaret og har kanske ikke hørt det, han vedblir: Kjøpe stenene tilbake altså. Siste gang lot jeg min søn sælge, det er en ung mand på din alder og ellers intet. Han er lynet i familjen, jeg er tåken. Jeg er av dem som vet det rette, men gjør det ikke. Men han er lynet, for tiden har han stillet sig i industriens tjeneste. Han var den som solgte for mig sist. Jeg er noget, det er ikke han, han er bare lynet, det snare nutidsmenneske. Men lynet som lyn er goldt. Ta dere Sellanråfolk: dere ser hver dag på nogen blå fjæld, det er ikke opfundne tingester, det er gamle fjæld, de står dypt nedsunkne i fortid; men dere har dem til kamerater. Dere går der sammen med himlen og jorden og er ett med dem, er ett med dette vide og rotfæstede. Dere behøver ikke sværd i hånden, dere går livet barhændt og barhodet midt i en stor venlighet. Se, der ligger naturen, den er din og dines! Mennesket og naturen bombarderer ikke hverandre, de gir hverandre ret, de konkurrerer ikke, kapløper ikke efter noget, de følges ad. Midt i dette går dere Sellanråfolk og er til. Fjældene, skogen, myrene, engene, himlen og stjærnene – å det er ikke fattig og tilmålt, det er uten måte. Hør på mig, Sivert: vær tilfreds! Dere har alt at leve av, alt at leve for, alt at tro på, dere fødes og frembringer, dere er de nødvendige på jorden. Det er ikke alle som er det, men dere er det: nødvendige på jorden. Dere opholder livet. Fra slægt til slægt er dere til i lutter avl, og når dere dør tar den nye avl fat. Det er dette som menes med det evige liv. Hvad har dere igjen for det? En tilværelse i ret og magt, en tilværelse i troskyldig og rigtig stilling til alt. Hvad dere har igjen for det? Intet horser og regjerer dere Sellanråfolk, dere har ro og autoritet dere er omsluttet av den store venlighet. Det har dere igjen for det. Dere ligger ved en barm og leker med en varm morshånd og patter. Jeg tænker på din far, han er en av de 32 tusen. Hvad er mangen anden? Jeg er noget, jeg er tåken, jeg er her og der, jeg svømmer, stundom er jeg regn på et tørt sted. Men de andre? Min søn er lynet som intet er, han er det golde blink, han kan handle. Min søn han er vor tids type, han tror oprigtig på det tiden har lært ham, på det jøden og yankee’en har lært ham; jeg ryster på hodet til det. Men jeg er ikke noget mystisk, det er bare i min familje jeg er tåken. Der sitter jeg og ryster på hodet. Saken er: jeg mangler ævnen til den angerløse adfærd. Hadde jeg den ævne så kunde jeg være lyn selv. Nu er jeg tåken.

Pludselig kommer Geissler likesom tilbake til sig selv igjen og spør: Har dere fåt op det høihuset ovenpå stenfjøset? – Ja. Og så har han far sat op en stue til. – En stue til? – Åå vonen om at nogen kommer, sier han, på vonen om at han Geissler kommer, sier han. – Geissler tænker på det og bestemmer sig: Så må jeg visst komme. Jo så kommer jeg, si din far det! Men jeg har så mange affærer. Nu møtte jeg op her og sa til ingeniøren: Hils herrerne i Sverige med at jeg er kjøper! Så får vi se hvad det blir til. Det er mig det samme, jeg jager ikke. Du skulde ha set ingeniøren: han har drevet på her og holdt det gående med folk og hester og penger og maskiner og ravage, han visste ikke bedre end at han gjorde det rette. Jo mere sten han kan omdanne til penger des bedre er det, han mener han gjør noget fortjenstfuldt dermed, han skaffer bygden penger, landet penger, det raser nærmere og nærmere undergangen med ham og han skjønner ikke stillingen: det er ikke penger landet trænger, landet har penger mer end nok; det er slike karer som din far det ikke er nok av. Tænke sig at gjøre midlet til mål og være stolt av det! De er syke og gale, de arbeider ikke, de kjender ikke plogen, de kjender bare tærningen. Er de ikke fortjenstfulde, øder de sig ikke op med sin galskap? Se på dem, de sætter jo alt ind? Det er bare feilen at spil er ikke overmot, det er ikke engang mot, det er rædsel. Vet du hvad spil er? Det er angsten med svett pande, det er det. Feilen er at de vil ikke gå i takt med livet, de vil gå fortere end det, de jager, de sprænger sig som kiler ind i livet. Men så siger jo flankerne på dem – stop der, det knaker, find en rådbot, hold inde, flankerne! Så knuser livet dem høflig, men bestemt. Og så begynder klagemålene over livet, raseriet mot livet! Hver sin lyst, nogen har vel grund til klage, andre ikke, men ingen skulde rase mot livet. De skulde ikke være strænge og retfærdige og hårde mot livet, de skulde være barmhjærtige mot det og ta det i forsvar: husk på hvad for spillere livet har at trækkes med!

Geissler kommer igjen til sig selv og sier: Lat det være som det vil med det! Han er øiensynlig træt, han begynder at gjæspe. Skal du nedover? spør han. – Ja. – Det haster ikke. Du skylder mig en lang tur i fjældet, Sivertmand, husker du det? Jeg husker alt. Jeg husker fra jeg var halvandet år: jeg stod og svaiet på låvebroen på oppigard Garmo i Lom og kjendte en bestemt lugt. Jeg kjender den lugt endda. Lat det være som det vil med det også; men vi kunde ha gjort turen i fjældet nu hvis du ikke hadde den sækken. Hvad har du i sækken? – Varer. Det er han Andresen, han vil sælge dem. – Jeg er altså en mand som vet det rette, men gjør det ikke, sier Geissler. Det skal forståes bokstavelig. Jeg er tåken. Nu kjøper jeg kanske fjældet tilbake en av dagene, det er ikke umulig; men i det tilfælde går jeg ikke og ser tilveirs og sier: Luftbane! Sydamerika! Det er for spillerne. Folk her mener at jeg må være selve djævelen siden jeg visste at her blev krak. Men det er intet mystisk ved mig, det hele er så simpelt: de nye kobberleierne i Montana. Yankee’erne er lurere spillere end vi, de konkurrerer os ihjæl i Sydamerika; vor kis er for fattig. Min søn er lynet, han fik en underretning, så svømmet jeg hit. Så simpelt er det. Jeg var nogen timer forut for herrerne i Sverige, det er alt.

Geissler gjæsper igjen, reiser sig og sier: Skal du nedover så lat os gå! —

De følges nedover, Geissler dingler bakefter og er slap. Karavanen er stanset ved bryggen, den muntre Fredrik Strøm er i fuld gang med at ærte Aronsen: Jeg er så fri for tobak, har dokker tobak? – Jeg skal gi dig tobak! svarer Aronsen. – Fredrik ler og trøster ham: nei dokker skal ikke ta det så tungt og indstændig, Aronsen! Vi skal nu bare sælge disse varerne midt for øinene dokkers, så farer vi hjem igjen. – Gå og vask munden din! roper Aronsen ophidset. – Hahaha, nei dokker skal ikke hoppe så stygt, dokker skal være som et landskap! —

Geissler er så træt, så træt, det hjælper ikke engang med grå næseklemme, øinene vil lukke sig i vårlyset: Farvel, Sivertmand! sier han pludselig. Nei jeg kan allikevel ikke komme til Sellanrå dennegang, si din far det; jeg har så meget at stå i. Men at jeg kommer senere, si! —

Aronsen spytter efter ham og gjentar: Han skulde været skutt! . . . .

I tre dager sælger karavanen sækkerne tomme og får gode priser. Det blev en brillant forretning. Bygdens folk hadde endda velsignet med penger efter kraket og var i den bedste øvelse med at bruke dem, de trængte disse fugler på ståltråd, de satte dem på kommoden i stuen, og de kjøpte også pene papirkniver til at skjære op almanaken med. Aronsen raset: Net som ikke jeg skulde ha fuldkommen så pene ting i kramboden min!

Handelsmand Aronsen var i stor pine, han skulde jo følge med og vogte på disse sækhandlere, men de skilte lag og gik hver sin vei ind i bygden og det sønderrev ham at rænde i hælene på alle tre. Så opgav han først Fredrik Strøm som var den ubehageligste i munden, derpå Sivert fordi han aldrig svarte et ord, men bare solgte; Aronsen valgte at følge sin gamle fuldmægtig og motarbeide ham i stuerne. Å men fuldmægtig Andresen han kjendte jo sin gamle herre og hans uvidenhet om handel og forbudte varer. – Nå, så er ikke engelsk snelletråd forbydd? spurte Aronsen og lot kyndig. – Jo, svarte Andresen. Men jeg går ikke og bærer på trådsneller her, det kan jeg sælge i marken. Jeg har ikke en eneste snelle tråd med, se selv! – Hvad det kan være. Men du ser jeg vet hvad som er forbydd, det lærer du mig ikke. —

Aronsen holdt ut en dag, så opgav han også Andresen og gik hjem. Sækhandlerne hadde intet opsyn mere.

Og nu var det at det gik så utmærket. Det var i de dager da kvindfolkene brukte løsflette i håret, og fuldmægtig Andresen var en mester til at sælge løsfletter, ja han kunde i en knipe sælge lyse fletter til mørke piker og måtte bare beklage at det ikke var endda lysere fletter, grå fletter, for det var de kostbareste. Hver kvæld møttes så gutterne på avtalt sted og rapporterte og lånte utsolgte artikler av hverandre, så satte Andresen sig gjærne til med en fil og utslettet et tysk fabrikmærke på en jagtfløite eller fjærnet Faber fra pennalerne. Andresen var og blev en knop.

Sivert blev derimot en skuffelse. Ikke så at han var lat og ikke avhændet varer, ho, han avhændet mest; men han fik forlite penger for dem. – Du snakker ikke nok, sa Andresen.

Nei Sivert snakket ikke i lange remser, han var markbo, han var ordviss og rolig. Hvad var det at snakke om? Desuten vilde Sivert gjøre sig færdig til helgen og komme hjem igjen, det var onn i marken. – Det er ho Jensine som roper på han! mente Fredrik Strøm. – Samme Fredrik hadde forresten selv våronn at gjøre og liten tid at kaste bort, men måtte han ikke allikevel gå indom Aronsen den siste dag og kjækle en stund! Jeg vil sælge han tomsækkene, sa han.

Andresen og Sivert gik igjen ute og biet mens dette stod på. De hørte det herligste mundhuggeri fra kramboden og nu og da Fredriks latter; så slog Aronsen op kramboddøren og viste gjæsten ut. Å men Fredrik kom ikke, nei han gav sig god tid og talte væk, det siste de hørte utenfor var at han prøvet at sælge Aronsen gyngehestene.

Så gik karavanen hjemover – tre karer fulde av ungdom og helse. De sang og gik, sov nogen timer på fjældet og gik igjen. Da de kom frem til Sellanrå om mandagen hadde Isak begyndt at så. Det var veir til det: fugtig luft, nu og da sprak solen frem, en uhyre regnbue spændte tværsover himlen.

Karavanen opløses. Farvel, farvel . . . .

Der går Isak og sår, intet andet end en kværnkall av skikkelse, en kubbe. Han går i hjemmevirkede klær, ulden er av hans egne sauer, støvlerne av hans egne kalver og kjyr. Han går religiøst barhodet mens han sår, øverst opi hodet er han snau, men ellers skammelig hårrik, det står et hjul av hår og skjæg om hans hode. Det er Isak, markgreven.

Han visste sjælden en nøiagtig dato, hvad bruk hadde han for den! Han hadde intet papir at indfrie; kryssene i almanaken var når hver ku skulde bære. Men han visste olsok om høsten, at da hadde han alt tat tørhøi ind, og han visste korsmesse om våren og at tre uker efter korsmesse gik bjørnen av hi: da skulde al sæd være i jorden. Han visste det som trængtes.

Han er markbo i sind og skind og jordbruker uten nåde. En gjenopstanden fra fortiden som peker fremtiden ut, en mand fra det første jordbruk, landnamsmand, ni hundrede år gammel og igjen dagens mand.

Nei han hadde intet igjen av pengene for kobberfjældet, de var blåst bort. Og hvem hadde noget igjen av dem da fjældet atter lå forlatt? Men almenningen den ligger med ti nybygg og vinker på andre hundrede.

Vokser her intet? Her vokser alt, mennesker, dyr og grøde. Isak sår. Kvældsolen skinner på kornet, det stritter ut fra hans hånd i bue og synker som en gulddryft i jorden. Der kommer Sivert og skal harve, siden skal han rulle, så harver han igjen. Skogen og fjældene står og ser på, alt er høihet og vælde, her er sammenhæng og mål.

Klingeling! sier bjældene langt opi lien, det kommer nærmere og nærmere, dyrene søker hjem tilkvælds. Det er femten kjyr og fem og firti småfæ, dyrene er tre snes fulde. Der går kvindfolkene til sommerfjøset med sine mange mælkebøtter, de bærer dem i børtræ på akslerne, det er Leopoldine, Jensine og lille Rebekka. De er alle tre barbente. Markgrevinden er ikke med, Inger selv, hun er inde, hun skal lage maten. Hun skrider høi og statelig om i sit hus, en vestalinde som gjør op ild i en kokeovn. Lat gå, Inger har seilet på den store sjø og været i byen, nu er hun hjemme igjen; verden er vid, den yrer av prikker, Inger har yret med. Hun var næsten ingen blandt menneskene, bare en.

Så kommer kvælden.


Страницы книги >> Предыдущая | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
  • 0 Оценок: 0

Правообладателям!

Это произведение, предположительно, находится в статусе 'public domain'. Если это не так и размещение материала нарушает чьи-либо права, то сообщите нам об этом.


Популярные книги за неделю


Рекомендации