Электронная библиотека » Кнут Гамсун » » онлайн чтение - страница 19

Текст книги "Markens grøde"


  • Текст добавлен: 13 апреля 2023, 09:20


Автор книги: Кнут Гамсун


Жанр: Зарубежная классика, Зарубежная литература


сообщить о неприемлемом содержимом

Текущая страница: 19 (всего у книги 24 страниц)

Шрифт:
- 100% +
VI

Resten av arbeiderne kommer ned fra fjældet, driften er stanset. Nu ligger fjældet dødt igjen.

Nu er også stenfjøset på Sellanrå færdig. Det har fåt det foreløpige torvtak på for vinteren, det store hus inddeles i rum, lyse rum, en vældig salon i midten og store kabinetter på hver av enderne, ja det er som for mennesker. Isak bodde engang her på stedet i en torvgamme sammen med nogen gjeiter: nu er det ingen torvgamme mere på Sellanrå.

De indreder med spiltaug, båser og binger. For at få det fort færdig er de to murere fremdeles med, men Gustaf kan ikke med træarbeide, sier han, og skal derfor reise. Gustaf har været en herlig gut på muren og har løftet som en bjørn; om kvældene har han været til glæde og opmuntring for alle og spillet mundspil og han har desuten hjulpet kvindfolkene med at bære tunge hølker til og fra elven; men nu skal han reise. Nei han kan ikke med træarbeide, sier han. Det er som han absolut vil avsted.

Du kunde vel være til imorgen, sier Inger. – Nei han har ikke mere arbeide her og nu får han desuten følge over grænsefjældet med de siste gruvearbeidere. – Hvem skal nu hjælpe mig med hølkerne? sier hun og smiler vemodig. – Det har den raske Gustaf straks råd for: han nævner Hjalmar. Og Hjalmar det var den yngste av de to murere, men ingen av dem var ung som Gustaf og ingen slik som han. – Nei han Hjalmar! svarer Inger foragtelig. Men pludselig tar hun sig i det og vil hidse Gustaf og sier: Jaja, han Hjalmar er ikke værst. Og han synger så pent på stenen. – En støver! erklærer Gustaf uten at hidses. – Men han kunde vel være natten over? – Nei. Så vilde følget gå ifra ham.

Å nu var vel Gustaf begyndt at bli træt av det. Det var brillant at nappe hende midt for næsen på alle kameraterne og ha hende det par uker han var på stedet; men nu skulde han herfra, til andre arbeider, kanske til en kjærest derhjemme, det var nye utsigter. Kunde han gå her og drive for Ingers skyld? Han hadde så god grund til at avbryte at hun selv måtte forstå det; men hun var blit så dristig, så ansvarsløs, hun brydde sig om ingenting. Det hadde ikke varet så længe mellem dem nei, men det hadde varet murarbeidet ut.

Inger går sandelig og er trist, ja hun er så vildfarende trofast at hun sørger. Det er ikke så godt for hende, hun er uten skaperi og uten forlorenhet forelsket. Nei hun skammer sig ikke over det, hun er et kraftig kvindfolk fuld av svakhet, nu følger hun naturen omkring sig, hun har høstglød. Mens hun står og lager istand niste til Gustaf bølger hendes bryst av følelser. Hun tænker ikke over om hun har ret til det eller om det er fare ved det, hun gir bare efter, hun er blit morsk efter at smake, efter at nyte. Isak kunde løfte hende i taket og stampe hende ned i gulvet engang til, – javel, men hun barer sig ikke.

Hun går ut med nisten og leverer den.

Nu hadde hun sat en hølke tilrette ved trappen, om Gustaf skulde ville bære med hende til elven for siste gang. Hun vil kanske si ham noget, kanske stikke til ham et eller andet, guldringen, Gud vet, hun var troendes til alt. Men det måtte vel ha en ende, Gustaf takker for nisten, sier farvel og går. Og går.

Der står hun.

Hjalmar! roper hun høit, å så unødig høit. Det er som om hun jubler på trods – ja eller er i nød.

Gustaf går . . . .

Høsten utover foregår nu det sædvanlige arbeide i hele marken, like ned til bygden, poteten takes op, kornet berges ind, storfæet blir sluppet på jordet. Det er otte nybygg og alle steder har de det travlt, men på handelsstedet Storborg har de ikke dyr og ikke grønt jorde, de har bare have, og ellers så har de heller ingen handel mere, og ingen har det travlt der.

På Sellanrå har de en ny rotfrugt som heter turnips, den står grøn og kolossal på sin myrteig og duver med bladene, men det er ikke råd at holde kjyrene borte fra den, de bryter ned alle gjærder og stormer bæljende ind. Nei så må Leopoldine og lille Rebekka de må gjæte for turnipsmyren, og lille Rebekka hun går med en stor vie i hånden og er svær til at jage kjyr. Farn arbeider i nærheten og nu og da kommer han og kjender på hænderne hendes og på føtterne hendes og spør om hun fryser. Leopoldine som er stor og voksen snart hun går og binder hoser og votter til vinters mens hun gjæter. Hun er født i Trondhjem og kom til Sellanrå fem år gammel, erindringen om en stor by med mange mennesker og en lang reise med dampskib glider nu mere og mere ut i det fjærne for hende, hun er et markens barn og kjender ikke mere nogen anden stor verden end bygden dernede hvor hun har været til kirken nogen ganger og hvor hun blev konfirmeret ifjor …

Og nu er det de tilfældige gjøremål som mælder sig, således veien nedover som er lite fremkommelig på et par steder. Da jorden endnu er tien går Isak og Sivert en dag og begynder at grøfte veien. Det er to myrstykker som skal tørlægges.

Aksel Strøm har lovet at være med på dette arbeide fordi også han har hest og har bruk for veien; men nu fik Aksel så nødvendig ærend til byen – hvad i alverden han skulde der, men det var et aldeles nødvendig ærend, sa han. Men han har fåt sin bror på Breidablik til at møte i sit sted på veiarbeidet. Han heter Fredrik.

Denne mand er ung og nygift, en letlivet kar som kan si en spøk og være like god for det; Sivert og han ligner hverandre. Nu var Fredrik indom sin nærmeste grande Aronsen på Storborg da han kom opover imorges og er derfor optat av alt det handelsmanden hadde sagt. Det begyndte slik at Fredrik vilde ha en tobaksrul. Jeg skal forære dig en tobaksrul når jeg får han, sa Aronsen. Nå, så har dokker ikke tobak? Nei, og ikke vil jeg ha han, det er ingen til at kjøpe han. Hvad du tror jeg tjener på en tobaksrul? Aronsen hadde nok været i et farlig lune, han fandt sig likefrem narret av det svenske gruveselskap: nu hadde han nedsat sig her i marken for at handle og så stanset driften!

Fredrik smiler lunt av Aronsen og har ham tilbedste: Nei han har da ikke gjort det slag med jorden sin! sier han, og han har ikke engang foder til dyrene sine, han kjøper det! Han var på mig om at få kjøpe høi. Nei jeg hadde ikke høi at sælge. Nå, du trænger ikke penger! sa han Aronsen. Han tror det er ett og alt at ha penger, han drev en hundredekroneseddel på disken og sa: Penger! Ja penger er godt! sa jeg. Det er bom konstant! sa han. Han er akkurat som han viser sig ørlite naragtig medkvart, og konen hans hun går med lommeur på sig til hverdags – hvad det nu kan være for indstændige klokkeslæt hun skal huske på.

Sivert spør: Snakket ikke han Aronsen om en som hette Geissler? – Jo. Det var en som ikke vilde sælge fjældet sit, sa han. Han Aronsen var rasende: En avsat lensmand, sa han, kanske eier han ikke en femkrone i boka, han skulde været skutt! Dokker skal nu bie ørlite, sa jeg, så sælger han vel senere. Nei, sa han Aronsen, det skal du ikke vør at tro. For det skjønner vel jeg som er handelsmand at når den ene parten sætter på to hundrede og femti tusen og den andre parten byr fem og tyve tusen så er det formeget som står dem imellem, det blir ingen handel. Men lykke på reisen! sa han Aronsen, jeg var bare tilfreds jeg aldrig hadde sat min fot i dette hullet med mig og mine! Ja dokker tænker nu vel ikke på at sælge? spurte jeg. Jo, svarte han, det er net hvad jeg tænker på. Denne myrmarken, sa han, dette hullet og denne ørken! Jeg tar ikke ind en krone på hele dagen mere, sa han.

De lo av Aronsen og hadde ingen medynk med ham. – Tror du han sælger? spurte Isak. – Ja det lét han om. Og nu har han alt skilt sig med drengen. Ja det er en artig og konstig mand han Aronsen, det er visst! Han skiller sig med drengen som kunde arbeide med vinterveden og kjøre hjem høi med hans egen hest, men han beholder fuldmægtigen! Det er nok sandt, han sælger ikke for en krone om dag mere, for han eier ikke varer i bua; men hvad skal han så med fuldmægtigen? Minders det er av stormægtighet og overmagt: at han må ha en mand til at stå ved pulten og skrive i store protokoller. Hahaha, ja det er net som han skulde være ørpitterlite galen han Aronsen!

De tre mænd arbeider til middags, spiser av sine matskræpper og prater en kort stund. De har sine ting at drøfte, markens og nybyggenes ve og vel, det er ikke småtterier, men de behandler dem med sindighet, de er rolige, deres nerver er uslitte og gjør ikke det de ikke skal. Nu begynder høsten, det tier overalt i skogen omkring, fjældene står der, solen står der, i kvæld vil måne og stjærner komme, alt er faste forhold, det er fuldt av venlighet, en favn. Her har menneskene tid til at hvile i lyngen, med en arm til hodepute.

Fredrik taler om Breidablik, at han har ikke fåt gjort stort dernede endda. – Jo, sier Isak, du har gjort meget alt, det så jeg da jeg var nedover. – Denne ros fra den ældste i marken, kjæmpen selv, glædet vel Fredrik, han spør ærlig: Synes dokker det? Nei det skal bli bedre senere. Jeg blev så borthæftet iår, stuen skulde flies, hun var læk og holdt på at fare ilde; høihuset måtte jeg rive og sætte op igjen; fjøsgammen var forliten, jeg har nu både ku og kvige som at ikke han Brede hadde i sin tid, sier Fredrik stolt. – Trives du her? spør Isak. – Ja jeg trives og konen min hun trives, hvorfor skulde vi ikke det? Det er vidt omkring hos os, vi kan se opover og nedover veien. Den lille lunden ved husene er pen, synes vi, der er bjørk og selje, jeg skal nu plante mere på andre siden av tunet når at jeg får tid. Det er storveies så myren har tørket bare siden i vår da jeg grøftet, det kommer nu an på tilårs hvad som monne vokse på hende! Jo trives? Når at konen og jeg har hus og hjem og jord? – Nå, skal det være bare dokker to? spør Sivert underfundig. – Nei, vet du, det kan hænde at vi blir flere, svarer Fredrik muntert. Og når vi snakker om at trives så har jeg aldrig set konen min så trivelig som nu.

De arbeider tilkvælds; nu og da retter de ryggen og snakker med hverandre: nå, så fik du ikke tobak? spør Sivert. – Nei, og det er jeg like sæl med, svarer Fredrik. Jeg bruker ikke tobak. – Bruker du ikke tobak? – Nei. Men jeg vilde bare gå indom han Aronsen og høre hvad han sa. – Da lo begge skøierne og hadde moro.

På hjemveien er far og søn fåmælte som sædvanlig, men Isak må ha tænkt ut noget, han sier: Du, Sivert? – Ja? svarer Sivert. – Nei det var ikke noget. – De går en lang stund, så taler farn igjen: Hvorledes kan han Aronsen handle når han ikke eier varer? – Nei, svarer Sivert. Men her er nu ikke så mange mennesker i marken at ha varer til. – Nå, mener du det? Neinei, det er vel så! – Sivert forundrer sig litt over disse ord. – Farn fortsætter: Her er bare otte nybygg, men det kan nu bli flere og flere. Nei jeg vet ikke. – Sivert forundrer sig endda mere; hvad tænker farn på? Ingenting? Far og søn går en lang stund igjen og er næsten hjemme. – Hm. Hvad du tror han Aronsen vil sætte på for stedet sit? spør den gamle. – Det var nu det! svarer Sivert. Vil du kjøpe det? sier han for spøk. Men med ett går det op for ham hvor farn vil hen: det er Eleseus den gamle tænker på. Å han har vel aldrig glemt ham, men tænkt like så trutt på ham som morn, bare på sin egen måte, nærmere jorden, også nærmere Sellanrå. – Prisen er vel overkommelig, sier Sivert da. – Og når Sivert sier så meget da skjønner farn på sin side at han er blit forståt, og som om han er rædd for at ha været for tydelig går han straks over til at si et par ord om veiarbeidet, at det var godt de hadde det ifra sig.

I et par dager stak Sivert og hans mor sine hoder sammen og rådslog og hadde meget at hviske om og skrev endog et brev; da lørdagen kom fik Sivert lyst til at gå til bygden. – Hvad du skal nedi bygden nu igjen og rænde støvlerne i filler? spurte farn dygtig forarget – Å mere morsk i ansigtet end naturlig var, han skjønte nok at Sivert skulde på posthuset. – Jeg skal til kirken, svarte Sivert. – Det fandtes ikke bedre grund. Farn sa: Ja hvad det kunde være.

Men når Sivert skulde til kirken så kunde han spænde for og ta lille Rebekka med. Lille Rebekka hun kunde sandelig få denne fornøielsen for første gang i livet, hun hadde været så dygtig til at gjæte for turnipsen og var i det hele tat perlen og knoppen av alle på gården, det var hun. Det blev spændt for, og Rebekka fik tausen Jensine med til følge – hvilket Sivert ikke motsatte sig.

Mens de er borte hænder det at fuldmægtigen på Storborg kommer opover marken. Hvad nu? Nei ingen stor ting, bare at en fuldmægtig, en Andresen, kom gående, han skal op på fjældet en tur, hans chef har sendt ham. Mere er det ikke. Og det går intet større ryk gjennem menneskene på Sellanrå ved denne hændelse, det er ikke som i gamle dager da en fremmed var et sjældent syn på nybygget og Inger blev mere eller mindre altereret. Nei Inger hun er gåt i sig selv igjen og er stille.

En aparte ting den andaktsboken, en veileder, ja en arm omkring halsen! Når Inger hadde været slipphændt med sig selv og gåt sig vild i bærmarken fandt hun hjem igjen ved mindet om kammerset og andaktsboken, for tiden var hun atter nedsænket og gudfrygtig. Hun husker de år for længe siden da hun sydde og stak sig på en nål og sa: fan! Det lærte hun av sine medsøstre ved det store skrædderbord. Nu stikker hun sig på en nål og blør og suger blodet av i taushet. Det skal ikke liten overvindelse til at omvende sig så. Og Inger gik endda videre. Da alle arbeiderne var forsvundne og stenfjøset var færdig og hele Sellanrå igjen lå forlatt da hadde Inger en krise og gråt meget og slet ondt. Hun lastet ingen anden end sig selv for sin fortvilelse og hun var dypt ydmyg. Bare hun kunde tale med Isak og lette sit sind, men det gjorde ingen på Sellanrå, at de talte om sine følelser og bekjendte noget. Så bad hun manden svært omhyggelig ind til måltiderne og gik like bort til ham og bad ham istedet for at rope fra dørhellen, og om kvældene så hun over klærne hans og satte i knapper. Men Inger gik endda videre, en nat reiste hun sig på albuen og sa til manden: Du Isak? – Hvad det er? spør Isak. – Nå, er du vaken? – Ja? – Nei det var ikke noget, sier Inger. Men jeg har ikke været som jeg skulde. – Hvad? spør Isak. Det undslap ham og han kom sig på albuen han også. De lå og talte videre; hun er nu allikevel et makeløst kvindfolk og har et fuldt hjærte: jeg har ikke været som jeg skulde imot dig, sier hun. Det gjør mig så ondt! – Disse enkle ord rører ham, rører kværnkallen, han vil sandelig trøste Inger, han forstår ikke selve saken, men han forstår bare at det er ingen som hun: Det skal du ikke vør at gråte for, sier Isak, for det er ingen som er som vi skal! – Nå. Neinei, svarer hun taknemmelig. Å Isak han hadde slikt sundt skjøn på tingene, han rettet dem op når de hældet. Hvem er som vi skulde være? Han hadde ret, selve hjærtets Gud, han som endda er gud, er jo ute på æventyr, og vi kan se det på ham, vildstyringen: den ene dag duver han i en rosendynge og slikker sig om munden og husker sig, den næste dag har han trådt en torn i foten og drager den ut igjen med et desperat ansigt. Dør han av det? Ikke spor, han er like god. Det skulde se vakkert ut om han døde.

Det rettet sig med Inger også, hun kommer over det, men hun vedblir med sine andaktsstunder og finder tryg barmhjærtighet i dem. Inger er flittig og tålmodig og god hver dag, hun kjender Isak fra alle andre mandfolk og ønsker sig intet andet end han. Naturligvis er han ingen støver og sanger til det ytre, men han er bra nok, ho, det skulde hun mene! Og det sandes igjen at gudsfrygt med nøisomhet er en stor vinding.

Nu kom denne lille fuldmægtig fra Storborg, denne Andresen, han kom til Sellanrå om søndagen, og Inger blev ikke altereret, det var langt ifra, hun gad ikke engang selv gå ind med en mælkekum til ham, men da ikke tausen var hjemme sendte hun Leopoldine med den. Og Leopoldine bar jo en mælkekum godt nok og sa værsågod og blev rød i ansigtet, endda hun hadde søndagsklær på og intet hadde at undse sig for. – Tak, det er altfor meget! sa Andresen. Er far din hjemme? sa han. – Ja han er vel ute enkvar stædn. – Andresen drak og tørket sig med lommetørklædet og så på klokken. Er det langt op til gruverne? sa han. – Nei. Det er en times gang og ikke det. – Jeg skal op og se dem over for han Aronsen som jeg er fuldmægtig hos. – Nå. – Ja du kjender vel mig? Jeg er fuldmægtig hos han Aronsen. Du har været hos os og handlet. – Ja. – Jeg husker dig godt, sa Andresen, du har været to ganger og handlet. – Det er mere end som ventendes at dokker kan huske mig, svarte Leopoldine, men da var det nokså forbi med hendes kræfter, hun stod og holdt sig i en stol. – Andresen hadde kræfter tilbake, han fremturet og sa: Skulde jeg ikke huske dig! Og han sa videre: Kan du ikke gå med mig op på fjældet?

Litt efter litt blev det rødt og rart for Leopoldines øine og gulvet blev borte under hende og fuldmægtig Andresen talte fra det fjærne: Har du ikke tid? – Nei, svarte hun. —Gud vet hvorledes hun kom sig ut i kjøkkenet. Morn så på hende og spurte: Hvad det er som feiler dig? – Ingenting. —

Ingenting, neivel. Men se, nu var det Leopoldines tur at bli altereret, at begynde kredsløpet. Hun var vel skikket til det, opløpen og pen og nykonfirmeret, hun vilde nok bli et bra offer. Det dirrer en fugl i hendes unge bryst, hendes lange hænder er som morns fulde av ømhet, fulde av kjøn. Kunde hun ikke danse? Joda. Det var et under hvor de lærte det, men de lærte at danse på Sellanrå også, Sivert kunde det, Leopoldine kunde det, en dans skapt i marken, en stedegen svingom med mange kræfter, skotsk, masurka, reinlænder og vals. Og kunde ikke Leopoldine pynte sig og bli forelsket og drømme lysvaken? Akkurat som andre! Da hun stod på kirkegulvet fik hun låne morns guldring, det fandtes ikke synd i det, det var bare pent, og dagen efter da hun skulde til alters fik hun forresten ikke ringen på før alt var overståt. Hun kunde gjærne stå med guldring på kirkegulvet, hun var datter av en mægtig mand, markgreven.

Da fuldmægtig Andresen kom ned igjen fra fjældet traf han Isak og blev bedt ind. Han fik middag og kaffe. Alle husets folk var nu i stuen og deltok i samtalen. Fuldmægtigen forklarte at Aronsen hadde sendt ham opover for at undersøke hvorledes det var fat med gruverne, om det var tegn til at drift og virksomhet kunde begynde igjen. Gud vet, fuldmægtigen sat kanske og storløi at han var sendt, han kunde like så gjærne ha fundet turen på for egen regning, og ialfald så kunde han ikke ha været helt oppe ved gruverne på den korte tid han var borte. – Det er nu ikke så godt at se utenpå om at selskapet vil begynde igjen, sa Isak. – Nei det indrømmet fuldmægtigen, men han Aronsen hadde nu sendt ham og det var nu også så at fire øine ser mere end som to.

Men nu kunde vel ikke Inger bare sig længer, hun spør: Er det som de sier at han Aronsen vil sælge igjen? – Fuldmægtigen svarer: Han snakker på det. Og en mand som han kan nu gjøre hvad han vil, for han har middel til alt. – Nå, han har mange penger? – Ja, svarer fuldmægtigen og nikker, det mankerer visst ikke! – Inger kan atter ikke tie, men spør: Hvad mon han forlanger for stedet sit? – Isak griper ind, han er kanske endda mere nyfiken end Inger; men denne ide om kjøpet av Storborg skal aldeles ikke ha opståt hos ham, han gjør sig fremmed for den og sier: Hvad du spør for, Inger? – Nei jeg spør nu bare, svarer hun. – De ser begge på fuldmægtig Andresen og venter. Da svarer han.

Han svarer nokså forbeholdent at prisen vet han ikke, men han vet hvad Aronsen selv har sagt at Storborg koster ham. – Hvormeget er det? spør Inger og eier ikke magt til at tie og holde sin mund. – Det er seksten hundrede kroner, svarer fuldmægtigen. – Nå, Inger slår øieblikkelig hænderne sammen, for er det noget kvindfolk ikke har så er det just dette at vet og forstand på gårdpriser det har de ikke. Men forresten så er nu seksten hundrede kroner det er ingen småsum i marken, og Inger er bare rædd for en ting: at Isak skal skræmmes ifra. Men Isak han er akkurat maken til et fjæld og sier bare: Det er de store husene! – Ja, sier fuldmægtig Andresen også, det er de overhændige husene! —

Nys før fuldmægtigen går er Leopoldine kommet sig på dør. Det er så rart, det synes vel umulig for hende at ta ham i hånden. Men hun har fundet sig en god plass og står i stenfjøset og ser ut av et av vinduerne. Hun har et blåt silkebånd om halsen, det hadde hun ikke før, og det mærkelige er at hun har fåt tid til at ta det på. Der går han forbi, han er litt liten og rund, spræk i læggene, lyslet helskjæg, otte, ti år ældre end hun. Han er ikke uvennes, skulde hun mene! . . . .

Og så kom kirkefolket hjem langt ut på natten til mandag. Alt var gåt bra, lille Rebekka hadde nu sovet de siste timer opover og hun blev også løftet sovende av kjærren og båret ind. Sivert har hørt meget nyt, men da morn spør: Hvad du freget? Svarer han bare: Nei ikke noget videre. Han Aksel har fåt slåmaskine og brotharv. – Hvad du sier? spør farn interesseret. Så du det? – Jeg så det. Det stod på bryggen. – Nå, så var det ærendet hans til byen! sier farn. Og Sivert sitter tyk av bedre viden, men mæler ikke et ord mere.

Farn kunde gjærne tro at Aksel Strøms nødvendige ærend til byen var at kjøpe slåmaskine og brotharv; morn kunde også gjærne tro det. Å men det var ingen av forældrene som trodde det, de hadde nok hørt ymte om at det hang sammen med et nyt barnemord i marken. – Ja nu må du gå og lægge dig! sier farn tilslut.

Sivert går og lægger sig, han er tyk av viden. Aksel er kaldt til forhør, det var en stor sak, lensmanden er reist med ham. Det var så stor en sak at lensmandsfruen, som sandelig atter hadde fåt en liten, hadde forlatt barnet og var reist med til byen. Hun hadde lovet på at hun vilde tale et ord med juryen.

Nu drev det med sladder og rygter i bygden og Sivert mærket godt at et visst ældre barnemord blev husket påny. Utenfor kirken stanset samtalen når han nærmet sig, og hadde han ikke været den han var vilde kanske folk ha vendt sig fra ham. Det var godt at være Sivert, først fra en stor gård, en rik mands søn, dernæst selv en dygtig kar, en arbeider, han stod foran andre og hadde respekt. Han hadde også hele tiden hat folkeyndest. Bare nu ikke Jensine kom til at få høre formeget før de reiste hjem! Sivert hadde også sit at ottest for, også markens folk kan rødme og blekne. Han så da Jensine gik fra kirken med lille Rebekka, hun hadde også set ham, men var bare gåt forbi. Så venter han en stund og kjører så over til smedens stue for at hente de to.

De sitter og spiser, hele huset spiser middag. Sivert blir også bydd mat, men han har spist, tak! De visste at han skulde komme, de kunde ha ventet den lille stunden, det vilde de ha gjort på Sellanrå, det gjorde de ikke her. – Ånei det er vel ikke slik mat som du vinn på, sier smedkonen. – Hvad du freget med kirken? spør selve smeden, skjønt han hadde været ved kirken han og.

Da Jensine og lille Rebekka sitter på kjærren sier smedkonen til sin datter: Jaja, Jensine, nu må det ikke vare for længe før du kommer hjem igjen! – Dette kan forståes på to måter, tænkte vel Sivert, for han blandet sig ikke i det. Men en litt tydeligere tale, og han vilde kanske ha svaret! Han rynker brynene og venter, – nei, intet mere.

De kjører hjemover og lille Rebekka er den eneste som har noget at si, hun er fuld av æventyret i kirken, av presten i den sølvkorsede kjole, av lyskronen, orglet. Efter en lang stund sier Jensine: Det var skammelig dette med ho Barbro! – Hvad det var mor di mente med at du skulde komme hjem igjen snart? spør Sivert. – Hvad hun mente? – Vil du reise ifra os? – Jeg må vel hjem igjen engang, svarer hun. – Ptro! sier Sivert og stanser hesten. Vil du at jeg skal snu med dig nu? – Jensine ser på ham, han er blek som en dødning. – Nei, svarer hun. Kort efter begyndte hun at gråte. Rebekka ser forundret fra den ene til den andre. Å lille Rebekka var svært nyttig at ha med på en slik tur, hun tok parti for Jensine og klappet hende og fik hende til at smile igjen. Og da lille Rebekka truet sin bror med at hun vilde hoppe av kjærren og finde en god vie til ham måtte også Sivert smile. – Men nu må jeg spørre hvad du mente? sa Jensine. – Sivert svarte uten betænkning: Jeg mente at hvis du vil reise ifra os så må vi prøve at greie os dig foruten. – Længe efter sier Jensine: jaja ho Leopoldine er nu voksen og kan gjøre mit arbeide.

Det blev en vemodig hjemfærd.


Страницы книги >> Предыдущая | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 | Следующая
  • 0 Оценок: 0

Правообладателям!

Это произведение, предположительно, находится в статусе 'public domain'. Если это не так и размещение материала нарушает чьи-либо права, то сообщите нам об этом.


Популярные книги за неделю


Рекомендации