Электронная библиотека » Кнут Гамсун » » онлайн чтение - страница 12

Текст книги "Markens grøde"


  • Текст добавлен: 13 апреля 2023, 09:20


Автор книги: Кнут Гамсун


Жанр: Зарубежная классика, Зарубежная литература


сообщить о неприемлемом содержимом

Текущая страница: 12 (всего у книги 24 страниц)

Шрифт:
- 100% +
XVIII

Sivert morbror blev allikevel ryr. Det tok Eleseus en tre ukers tid at være hos ham, så var den gamle død. Eleseus ordnet med begravelsen og var rigtig flink i den retning, han fik fat i en og anden fuchsiablomst fra stuerne omkring og lånte flag til halv stang og kjøpte sort mugg hos handelsmanden til nedrullede gardiner. Isak og Inger blev budsendt og kom til jordfæstelsen, Eleseus var den egentlige vært og forestod trakteringen til de indbudne, ja da liket blev sunget ut sa Eleseus endog nogen pene ord over kisten og hans mor tok til lommetørklædet av stolthet og rørelse. Alt gik brillant.

På hjemveien i farns selskap måtte Eleseus bære sin vårfrak åpenlyst, men spaserstokken skjulte han i et av dens ærmer. Det gik godt like til de skulde i båt over vandet, så kom jo farn uforvarende borti frakken og der hørtes et knæk. – Hvad var det? spurte han. – Det var ikke noget, svarte Eleseus.

Men den knækkede stok blev ikke bortkastet, da de kom hjem søkte Eleseus efter en høvelig holk. – Kan vi ikke spjelke han? sa Sivert, den store spilopmaker. Se her, dersom at vi lægger på han en god træspile på to sider og rører med bektråd? – Jeg skal røre dig med bektråd, svarte Eleseus. – Hahaha. Men du vil kanske heller røre med et rødt hosebånd? – Hahaha, sa Eleseus også, men så gik han til morn og fik et gammelt fingerbøl av hende og det filet han bunden av og gjorde sig en rigtig pen holk til spaserstokken. Å Eleseus var ikke så kjeivet med sine lange hvite hænder!

Brødrene apet med hverandre fremdeles: Skal jeg få det som er efter han Sivert morbror? spurte Eleseus. – Om du skal få det? Hvormeget er det? spurte Sivert. – Hahaha, du vil først vite hvormeget det er, din gjærrighund! – Ja du kan gjærne få det! sa Sivert. – Det er imellem fem og ti tusen. – Daler? ropte Sivert. Han kunde ikke tilbakeholde det. – Eleseus regnet jo aldrig i dalere, men nu høvde det så og han nikket. Og han lot Sivert gå med den besked til næste dag.

Så kom Eleseus tilbake til saken: du går nok og angrer på den gaven din igår? sa han. – Din tosk! svarte Sivert rigtignok, men fem tusen daler var nu fem tusen daler og ingen småskilling; hvis ikke brorn var en lus eller en indianer så gav han vel tilbake halvdelen. – Nu skal jeg si dig ett, forklarte endelig Eleseus, at jeg tror ikke jeg vilde blit fet av den arven. – Sivert så forundret på ham: nå, ikke det? – Nei ikke så særdeles og par excellence fet.

Eleseus hadde jo lært at skjønne sig bra på regnskaper, morbrorns skrin, det berømte flaskefor var blit åpnet for ham og han hadde måttet gjennemgå alle papirer og summer og tælle op kassa. Sivert morbror hadde ikke sat sin søstersøn i arbeide på jorden eller med omvøring av noten i naustet, han hadde indviklet ham i en frygtelig uorden med tal og regnskapsposter. Om en skatteyder for ti år siden hadde betalt med en gjeit eller nogen voger tørsei så stod ikke gjeiten eller tørseien der, men gammel-Sivert hentet manden frem av sin hukommelse og sa: Han har betalt! – Nå, så stryker vi den posten, sa Eleseus.

Her var nok Eleseus den rette mand, han var snil og opmuntret den syke med at stillingen var god, de to hadde koset sig sammen, sandelig endog spøkt så småt. Eleseus var vel i et og andet naragtig, men det var gammel-Sivert og, de hadde simpelthen forfattet høitravende dokumenter til fordel ikke bare for lille-Sivert, men også for bygden selv, den komune som den gamle hadde tjent i tredive år. Maken til herlige dager som nu forløp! – Jeg kunde aldrig ha fåt nogen bedre end som dig, Eleseusmand! sa Sivert morbror. Han sendte bud ut og kjøpte en sauskrott midt på sommeren, fisk blev bragt ham fersk fra sjøen, Eleseus fik ordre til at betale av skrinet. De levet godt. De fik fat på Oline, de kunde ikke ha utpønsket nogen bedre til at delta i et gilde, heller ingen mere skikket til at utbrede et stort ry over gammel-Siverts siste dager. Og tilfredsheten var gjensidig: jeg mener vi må betænke ho Oline også med ørlite, sa Sivert morbror, hun er nu enke og i små kår. Det blir endda nok igjen til han lille-Sivert. – Det kostet Eleseus nogen pennestrøk med øvet hånd, en tilføielse til den siste vilje, så var også Oline med blandt arvingerne. – Jeg vil sørge for dig, sa gammel-Sivert til hende. I tilfælde av at jeg ikke skulde komme mig og gå mere her på jorden så vil jeg ikke at du skal forsmægte, sa han. – Oline utbrøt at hun blev målløs, men det blev hun ikke, hun var rørt og gråt og takket, ingen kunde finde slike forbindelser mellem en jordisk gave og for eksempel „himlens store gjengjældelse hisset“ som Oline. Nei målløs blev hun ikke.

Men Eleseus? Hadde han i begyndelsen kanske set lyst og stort på morbrorns stilling så måtte han senere begynde at tænke sig om og tale. Han prøvet med en svak indvending: Kassa er jo ikke akkurat i orden, sa han. – Ja, men end alt som er efter mig! svarte den gamle. – Ja og så har du vel penger hist og her i bankerne? spurte Eleseus; for slik gik sagnet. – Nå, sa den gamle, hvorledes det nu kan være med det. Men end notbruket, end gården og husene og buskapen og hvite kjyr og røde kjyr! Jeg mener du vil ape, Eleseusmand!

Eleseus visste ikke hvormeget noten kunde være værdt, men buskapen den hadde han set: den var en ku. Den var hvit og rød. Sivert morbror talte kanske i vildelse. Og Eleseus skjønte heller ikke alle den gamles regnskaper, de var kommet i rot, i vase, især fra det år mynten gik over fra daler til krone: herredskassereren hadde da ofte regnet disse små kroner for fulde dalere. Intet under at han trodde sig rik! Men når alt var klaret frygtet Eleseus for at det kanske ikke blev meget igjen, kanske intet. Kanske rak det ikke til.

Ja Sivert kunde gjærne love ham det som blev igjen efter morbrorn.

Brødrene spøkte med det, Sivert var ikke nedslåt, tværtimot, det vilde vel ha kommet til at nage ham litt mere hvis han virkelig hadde tøiset bort fem tusen daler. Han visste godt at det var på pure spekulation han var blit opkaldt efter morbrorn, han hadde intet fortjent av ham. Nu nødde han Eleseus til at motta arven: jovisst skal du ha han, kom, lat os gjøre det skriftlig! sa han. Jeg under dig at bli rik. Forsmå ikke!

De hadde mangen spas sammen. Sivert var sandelig den som mest hjalp Eleseus til at holde ut hjemme; meget vilde ha været mørkere uten ham.

Nu var forresten Eleseus blit nokså fordærvet igjen, denne tre ukers lediggang på den andre siden av fjældet hadde ikke været av det gode for ham, der hadde han også besøkt kirken og staset godt op, ja han hadde truffet piker. Herhjemme på Sellanrå var ingen, Jensine, den nye tausen, var ikke noget, bare et arbeidsmenneske, hun høvde bedre for Sivert. – Jeg har lyst til at vite hvorledes ho Barbro på Breidablik er blit siden hun blev voksen, sa han. – Gå nedover til han Aksel Strømog se! sa Sivert.

Eleseus gik en søndag. Jo han hadde været utenbygds og fåt mot og munterhet igjen, fåt blod på tand, han kom og livet op i Aksels gamme. Barbro selv var ingenlunde at foragte, hun var ialfald den eneste i marken, hun spilte på gitaren og talte kvikt, desuten lugtet hun ikke av reinfant, men av ægte saker, hodevand. Eleseus på sin side lot forstå at han bare var hjemme i ferien, kontoret kaldte ham snart tilbake. Imidlertid var det morsomt at være hjemme igjen også, på gamle tomter, og han hadde nu for sin del kammerset at bo i. Men det var ikke byen!

Nei det skal Gud vite at marken ikke er byen! sa Barbro også.

Aksel selv blev ikke til stort overfor disse to bymennesker, han kjedet sig og gik ut og så over sit jorde. De hadde frit spil og Eleseus var storartet. Han fortalte at han hadde været i nabobygden og begravet sin morbror og glemte ikke at han hadde holdt en tale over kisten.

Da han skulde gå bad han Barbro om at følge ham litt på hjemveien. Men nei tak. – Er det skik og bruk i byen din at damerne følger herrerne på hjemveien? spurte hun. – Da blev sandelig Eleseus rød og skjønte at han hadde fornærmet hende.

Men han gik ned til Måneland næste søndag også og da hadde han stokken i hånden. De talte som sist og Aksel var atter ikke til noget: far din har nu en stor gård og har bygget han svært op, sa han. – Åja han har nu at bygge for også. Det står ikke på for han far! svarte Eleseus og brændte efter at få bravere litt; det er værre for os andre fattige stakkarer! – Hvorledes? – Nå, har dokker ikke hørt det? Det har netop været nogen svenske millionærer hos ham og kjøpt et kobberfjæld av ham. – Du sier ikke det! Så fik han mange penger? – Kolossalt. Jaja lat mig nu ikke skryte, men det var jo ialfald en hel masse tusener. Hvad det var jeg skulde sagt: bygge, sier du? Jeg ser du har tømmer liggende, når skal du selv bygge? – Barbro svarte til: Aldrig!

Aldrig! Var nu bare næsevishet og overdrivelse: Aksel brøt stenen ifjor høst og kjørte den hjem i vinter; nu mellem onnerne iår hadde han lagt muren med kjælder og alt godt, tilbake stod at lafte op huset. Han håpet at få en stue under tak alt i høst, han hadde tænkt at være åt han Sivert om nogen dages hjælp, hvad trodde Eleseus om det? – Jo, trodde Eleseus. Men du kan få mig, sa han smilende. – Dokker? sa Aksel ærbødig og dokret ham pludselig; dokker har geni for andre ting. – Hvor det smakte at bli anerkjendt endog i marken! Jeg er stygt rædd for at disse hænderne mine duger ikke, sa Eleseus også og var fin på det. – Lat mig se! sa Barbro og tok hans hånd.

Aksel kom utenfor samtalen igjen og gik ut, de to var atter alene. De var jævngamle, de hadde gåt på skole sammen og lekt og kysset hverandre og sprunget, nu frisket de op med uendelig overlegenhet sine barndomsminder og det var ikke frit for at Barbro gjorde sig litt til. Naturligvis var ikke han Eleseus som de store kontorister i Bergen som hadde både briller og guldur, men han var en herre her i marken, det kunde ikke nægtes. Og nu tok hun frem og viste ham fotografiet fra Bergen: slik så hun ut da; men nu og! – Hvad det er som mankerer dig nu? spurte han. – Nå, så har jeg ikke tapt mig, synes du? – Tapt dig? Jeg vil bare si dig engang for alle at jeg synes du er dobbelt så pen nu, sa han, fyldigere i det hele tat. Tapt dig? Nei den er klassisk! sa han. – Men synes du ikke at kjolen min er pen her, utskåren i halsen og nedover ryggen? Og så hadde jeg sølvkjæden som du ser og den kostet mange penger, jeg fik den til forærings av den ene av kontoristerne jeg var hos. Men så mistet jeg den. Ja jeg mistet den ikke akkurat, men jeg trængte pengene da jeg reiste hjem. – Eleseus spurte: Kan ikke jeg få dette fotografiet? – Få det? Hvad får jeg igjen for det? – Å her visste Eleseus så godt hvad han helst vilde svare, men han torde ikke. Jeg skal fotografere mig når jeg kommer til byen, så skal du få mit igjen, svarte han derimot. Hun gjæmte billedet og sa: nei, jeg har bare dette igjen. – Da gik et mørke gjennem hans unge hjærte og han rakte hånden ut efter billedet. – Jaja, giv mig så noget igjen for det straks! sa hun leende. Og så tok han og kysset hende en ordentlig gang.

Nu blev det mere tvangfrit, Eleseus blomstret op, han blev storartet. De flirtet og spaset og lo, de skulde være dus, sa han. Da du tok hånden min istad var du som en nydelig svanedæmper, sa han. – Jaja, nu reiser du snart til byen igjen og så kommer du vel aldrig hit mere, sa Barbro. – Tror du så galt om mig? spurte Eleseus. – Nå, har du ikke nogen som holder dig tilbakers? – Nei. Mellem os sagt så er jeg ikke forlovet, sa han. – Jo det er du visst. – Nei det er fakta sandt jeg sier.

De flirtet en lang stund, Eleseus var absolut forelsket: Jeg skal skrive til dig, sa han; får jeg lov til det? – Ja, svarte hun. – Ja for jeg vil ikke være smålig og gjøre det uten lov! Pludselig blev han skinsyk og spurte: Jeg har hørt at du er forlovet med han Aksel her, er det så? – Med han Aksel! Sa hun så foragtelig at det trøstet ham. Han skal bli blå! sa hun. Så angret hun sig og la til: Han Aksel er bra nok for sig, men. Og han holder bladet til mig og gir mig mangen gang en foræring, jeg skal ikke vør at si andet. – Gudbevars! Medgav Eleseus også, han kan være en svært enestående og utmærket mand på sin måte, det er ikke det som er kjærnen.

Men ved tanken på Aksel måtte vel Barbro være blit urolig, hun reiste sig og sa til Eleseus: Nei nu må du gå, for jeg skal i fjøset!

Næste søndag gik Eleseus ned betydelig senere end ellers og han hadde selv brevet med. Det var et brev! En ukes henrykkelse og hodebrudd, han hadde frembragt det, utøvet det: til frøken Barbro Bredesen, to a tre ganger har jeg nu hat den for mig så unævnelige lykke at se dig igjen …

Når han kom så sent på kvæld som nu måtte vel Barbro være færdig i fjøset og hadde kanske alt lagt sig. Det skadet ikke, det høvde netop godt.

Men Barbro var oppe og sat i gammen. Nu så hun med en gang ut som om hun slet ikke vilde være kjærlig mere, slet ikke; Eleseus fik det indtryk at Aksel hadde hat hende fat og kanske formanet hende. – Værsågod, her er brevet jeg lovet dig! – Tak! sa hun og åpnet brevet og læste det uten synlig glæde. Jeg måtte ha kunnet skrive så godt som du! sa hun. – Han var skuffet. Hvad hadde han gjort, hvad gik av hende? Og hvor var Aksel? Borte. Han var kanske litt træt av disse jålete søndagsbesøk og vilde være hjemmefra; han kunde jo også hat et nødvendig ærend da han gik til bygden igår. Borte.

Hvad du sitter inde i denne kvalme gammen for på en sån nydelig kvæld? Kom og gå ut! sa Eleseus. – Jeg venter på han Aksel, svarte hun. – Han Aksel? Kan du ikke leve han Aksel foruten? – Jo, men skal han ikke ha mat når han kommer?

Tiden gik, sløsedes bort, de kom ikke nærmere hverandre, Barbro var og blev lunefuld. Han prøvet at fortælle fra nabobygden igjen og glemte atter ikke at han hadde holdt tale: Det var ikke så meget jeg hadde at si, men jeg tok da tårerne ut på nogen. – Nå, sa hun. – Og så var jeg ved kirken en søndag. – Hvad du freget der? – Nei freget? Jeg var der bare og så mig om. Presten var ikke videre til at præke, efter mit ringe skjøn, han hadde ikke nogen god utførsel.

Tiden gik.

Hvad du tror han Aksel mener om det hvis han finder dig her i kvæld og? sa Barbro pludselig. – nei om hun hadde git ham et slag i brystet kunde han ikke ha blit mere forsagt. Hadde hun glemt hele forrige gang? Var det ikke en avtale at han skulde komme i kvæld? Han blev dypt såret og mumlet: jeg kan jo gå igjen! – Det syntes hun ikke at forfærdes over. – Hvad jeg har gjort dig? spurte han med bævrende mund. Det syntes at græmme ham meget, han var i nød. – Gjort mig? Nei du har ikke gjort mig nogen ting. – Ja hvad som er i veien med dig i kvæld? – Med mig? Hahaha! Men forresten så kan jeg ikke undres på det at han Aksel blir sindt. – Jeg skal gå! gjentok Eleseus. Men det forfærdet hende atter ikke, hun brydde sig ikke om ham og at han sat der og kjæmpet med sine følelser. Hun var et asensmenneske.

Nu begyndte en ærgrelse at stikke ham, i førstningen ytret han den på en fin måte: at hun sandelig ikke var nogen gunstig repræsentant for kvindekjønnet! Men da det ikke hjalp – å han skulde heller ha tiet og tålt, hun blev bare værre. Men han blev heller ikke bedre, han sa: hadde jeg visst hvorledes du er så hadde jeg ikke kommet nedover i kvæld. – End så? svarte hun tilbake. Så hadde du ikke fåt luftet stokken din som du sitter med. – Å Barbro hun hadde været i Bergen, hun kunde spotte, hun hadde også set ordentlige spaserstokker, derfor kunde hun nu spørre så næsevist at hvad var det for slags lappet paraplyskaft han svinget med? – Han tålte det. Så vil du vel ha fotografiet dit tilbake også da? sa han. – Virket ikke dette så virket intet, det var det yterste man kunde tænke sig i marken at ta en gave tilbake. – Hvad det nu kan være med det, svarte hun undvikende. – Joda, erklærte han kjækt, jeg skal skikke dig det med det allerførste. Lat så mig få brevet mit!

Han reiste sig.

Javel, hun gav ham brevet, men så fik hun også tårer i øinene, jo nu slog hun om, tjenestepiken blev rørt, vennen forlot hende, farvel for siste gang! Du gjør ikke at gå, sa hun, jeg bryr mig ikke om hvad han Aksel tror. – Men nu vilde han nytte overtaket og bad farvel og sa tak for sig. For når en dame er således som du så absenterer jeg mig, sa han.

Han gik sagtelig bort fra gammen og hjemover og plystret og svinget stokken og var kar. Pyt! En liten stund efter kom Barbro også gående, hun kaldte på ham et par ganger. Javel, han stanset, det gjorde han, men han var en såret løve. Hun satte sig i lyngen og syntes angrende, hun tufset med en lyngkvist, og litt efter litt blev han rimeligere igjen han også og bad om et kys, til siste avsked, sa han. – Nei det vilde hun ikke. – Vær nu bedårende som forrige gang! sa han og gik omkring hende på alle kanter og gik fortere og fortere for om mulig at se sit snit. Men hun nægtet at være bedårende, hun reiste sig. Der stod hun. Da nikket han bare og gik.

Da han var ute av syne dukket pludselig Aksel frem fra nogen busker. Barbro skvat til og spurte: hvorledes er det, kommer du ovenfra? – Nei jeg kommer nedenfra, svarte han. Men jeg så dokker to gå opover her. – Nå, det gjorde du! Ja det blev du fet av! ropte hun med ett rasende. Hun var såvisst ikke mindre lunefuld nu: Hvad du farer og snuser efter? Hvad skjeller det dig! – Aksel var ikke rigtig mild: nå, så har han været her idag igjen? – End så? Hvad du vil han? – Nei hvad jeg vil han. Men hvad er det du vil han? Du skulde skjæmmes! – Skjæmmes? Skal vi tie om det, skal vi tale om det? spurte Barbro med et gammelt ord. Jeg sitter ikke i gammen din som et mindesmærke, så meget du vet det! Hvad jeg skulde skjæmmes for? Dersom at du går og får dig en anden husbestyrerinde så skal jeg reise. Du skal bare holde munden din, hvis det ikke er skammelig at umake dig med det. Der har du mit svar. Nu skal jeg net akkurat gå hjem og sætte maten din frem og koke kaffen, så kan jeg gjøre det jeg vil siden.

Under fuld trætte kom de hjem.

Nei de var ikke altid enige Aksel og Barbro. Hun hadde alt været i et par år hos ham og det hadde nu og da været rivninger, mest fordi Barbro vilde reise. Han var efter hende om at bli for altid, om at slå sig til for godt og dele gammen og livet med ham, han visste jo hvor ondt det var at bli uten hjælp igjen, – dette hadde hun også flere ganger lovet at gå ind på, ja i kjærlige stunder kunde hun ikke tænke sig andet end at bli. Men såsnart de blev uvenner truet hun igjen med at reise. Om ikke andet så talte hun om at reise til byen med tænderne sine, de værket bort. Reise, reise! Han måtte ha et bånd på hende.

Bånd? Det hørtes ut for at hun lot hånt om alle bånd.

Nå, du vil reise nu også? sa han. – Om så var? spurte hun. – Kan du reise? – Kan jeg ikke? Du tror jeg er oprådd fordi det lider til vinteren, men jeg kan få mig post i Bergen igjen hvad tid somhelst. – Da sa Aksel nokså tryg: det kan nu ialfald ikke bli for som først. Går du ikke med barn? – Barn? Nei. Hvad er det for et barn du snakker om? – Aksel stirret på hende. Var Barbro blit gal?

En anden sak var det at han selv – Aksel – kanske hadde været forlite tålsom: da han nu hadde fåt dette bånd på hende begyndte han at optræde med litt forstor tryghet, det var uklokt, han trængte ikke at si hende så ofte imot og ophidse hende, det hadde ikke været nødvendig at befale hende likefrem at være med at sætte poteten i vår, den kunde han til nød ha sat alene. Han skulde tidsnok vite at gjøre sig til herre når de var gifte, indtil da burde han bruke forstand og gi efter.

Men det var bare dette forsmædelige med Eleseus, med kontoristen, som kom støvendes med fin tale og spaserstav. Var nu dette en måte for en forlovet pike og i hendes tilstand! Var det mulig at forstå noget så galt! Indtil nu hadde Aksel været uten medbeiler i marken, så forandret situationen sig.

Her er ferske avisblade til dig, sa han. Og så er her en liten ting som jeg har fåt fat i til dig. Du får nu se om du liker han. – Hun var kold. Skjønt de begge sat og drak kokhet kaffe av skålen svarte hun iskoldt: jeg våger det er den guldringen som du har lovet mig i over et år!

Der forløp hun sig ialfald, for det var netop ringen. Men nogen guldring var det ikke og det hadde han aldrig lovet hende, det fandt hun på nu; men det var en sølvring med forgyldte hænder på, altså ægte nok og stemplet med karat. Men å den ulykkelige Bergensreise, Barbro hadde set ordentlige forlovelsesringer, kom bare ikke og fortæl hende noget! – Den ringen kan du ha selv, sa hun. – Hvad som feiler han? – Feiler han? Det feiler han ingen ting, svarte hun og reiste sig og begyndte at rydde av bordet. – Du får nu ha han for som først, sa han, det blir vel råd til en anden siden. – Det svarte hun intet til.

Men forresten så var Barbro et skarn i kvæld. Var ikke en ny sølvring tak værdt engang? Det måtte være denne fine kontoristen som hadde endesnudd hendes tankegang. Aksel kunde ikke bare sig for at si: men kan du fortælle mig hvad denne Eleseusen rænder her efter? Hvor vil han hen med dig? – Hen med mig? – Ja for skjønner ikke den komlingen hvorledes det er fat med dig? Ser han det ikke på dig? – Barbro vendte sig ret imot ham og sa: nå, du tror nu du har bundet mig her til dig, men du skal få se at det blir løgn! – Nå, sa Aksel. – Ja. Og du skal få se at jeg skal reise også! – Aksel bare satte op et lite smil til dette og han gjorde det ikke engang stort og åpenlyst, nei for han vilde ikke ærte hende. Så sa han beroligende som til et barn: nei nu skal du være skikkelig, Barbro. Du vet jo du og jeg!

Og naturligvis, langt på nat endte det med at Barbro blev blid igjen og endog sovnet med sølvringen på fingeren.

Det rettet sig vel altsammen.

For de to i gammen rettet det sig nok, men med Eleseus var det værre, han hadde ondt for at komme over den krænkelsen han hadde lidt. Da han ikke forstod sig på hysteri trodde han at han var blit narret av pur ondskap, ho Barbro på Breidablik hadde været litt for kjæk av sig, lat være at hun hadde været i Bergen!

Fotografiet hadde han skikket Barbro tilbake på den måten at han selv bragte det en nat og drev det ind til hende i høihuset hvor hun hadde sin seng. Han hadde så langtfra gjort det i en grov og uhøflig form: han hadde puslet længe med døren for at få hende vaken, og da hun reiste sig på albuen og spurte: finder du ikke veien ind i kvæld? Så hadde dette familjeagtige spørsmål stukket ham som en nål eller en sabel, men han hadde ikke skreket, bare latt fotografiet seile pent indover gulvet. Og så var han gåt sin vei. Gåt? Egentlig så hadde han gåt nogen skridt, men derpå var han begyndt at løpe, han var så altereret, så opspilet, hans hjærte slog hårdt. Borte ved nogen busker stanset han og kikket tilbake – nei hun kom ikke. Å han hadde halvt håpet det! Og om hun ialfald hadde vist såpas godhet for ham! Men så skulde jo pokker ha løpet når hun ikke var like i hælene på ham, i bare særken og et skjørt, fortvilet, ja sønderknust over sig selv og over det familjeagtige spørsmålet som ikke var myntet på ham.

Han gik hjemover uten stok og uten at plystre, nei han var ikke kar længer. Et stik i brystet er ingen småting.

Og var det dermed endt?

En søndag gik han nedover igjen bare for at kikke. Med en syk og utrolig tålmodighet lå han og luret borti buskene og stirret over til gammen. Da liv og rørelse endelig viste sig derborte var det som for at gjøre det aldeles av med ham: Aksel og Barbro kom begge ut av gammen og gik sammen til fjøset. De var kjærlige mot hverandre nu, ja de hadde en velsignet stund, de gik med armene om hverandre, han agtet at hjælpe hende i fjøset. Ser man det!

Eleseus så på parret med en mine som om han hadde tapt alt, som om han var ruineret. Kanske tænkte han som så: hun går arm i arm med Aksel strøm, hvorledes hun er kommet til det vet jeg ikke, engang holdt hun armene omkring mig! Der forsvandt de i fjøset.

Nå, værsågod! Pyt! Skulde han ligge her i buskene og glemme sig selv? Det skulde han bra gjøre, ligge næsegrus og glemme sig selv. Hvem var hun? Men han var den han var. Og pyt igjen!

Han sprang op og stod. Så kostet han lyng og rusk av sine bukser og rettet sig op og stod igjen. Hans vrede og overmot gav sig et rart utslag: han blev desperat og gav sig til at synge en vise av ikke ubetydelig frivolitet. Og han hadde et inderlig uttryk i ansigtet når han gjorde sig flid og sang endda høiere de værste steder.


Страницы книги >> Предыдущая | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 | Следующая
  • 0 Оценок: 0

Правообладателям!

Это произведение, предположительно, находится в статусе 'public domain'. Если это не так и размещение материала нарушает чьи-либо права, то сообщите нам об этом.


Популярные книги за неделю


Рекомендации