Электронная библиотека » Кнут Гамсун » » онлайн чтение - страница 16

Текст книги "Markens grøde"


  • Текст добавлен: 13 апреля 2023, 09:20


Автор книги: Кнут Гамсун


Жанр: Зарубежная классика, Зарубежная литература


сообщить о неприемлемом содержимом

Текущая страница: 16 (всего у книги 24 страниц)

Шрифт:
- 100% +
III

Da det lidde til vinters var Aksel Strøm atter alene menneske på Måneland, Barbro var reist. Jo det blev enden.

Hendes byfærd skulde ikke ta lang tiden, mente hun, og det var ingen Bergensreise, men hun vilde ikke gå her og miste den ene tanden efter den andre og bli seendes ut som en kalv i munden. – Hvad det vil koste? spurte Aksel. – Kan jeg vite det! svarte hun. Men det skal ialfald ikke koste dig noget, jeg skal tjene det op. —

Hun hadde forklaret hvorfor det var bedst at hun gjorde turen just nu: det var bare to kjyr at mælke, til våren vilde de to andre bære og endda alle gjeiterne kide, onnen vilde komme, det vilde atter bli arbeide på spræng til ut i juni. – Gjør som du vil, sa Aksel.

Det skulde ikke koste ham noget, slet ikke. Men hun måtte få nogen penger, ubetydelig med penger, hun trængte både til reisen og til tandlægen, desuten trængte hun til en vampe og forskjellige andre ting, men det fik være hvis han ikke syntes så. – Du har fåt bra med penger før, sa han. – Nå, svarte hun. Men de er ialfald gåen. – Har du ikke sparet ihop? – Sparet ihop? Du kan jo komme og lete i kisten min. Jeg sparte ikke ihop i Bergen da jeg hadde meget større løn. – Jeg har ikke penger til dig, sa han. —

Han hadde ikke stor tro på at hun i det hele tat kom tilbake fra denne reise og hun hadde trættet ham så længe ved sin vranghet i alle måter at han begyndte at bli like sæl med hende. Noget nævneværdig med penger fik hun heller ikke fravristet ham nu, men han så gjennem fingre med at hun laget sig til en uhyre niste og han kjørte både hende og kisten hendes ned i bygden til postbåten.

Så var det gjort.

Det kunde ha gåt at være alene på nybygget igjen, han var vant til det fra før; men han blev meget bunden for dyrenes skyld og når han måtte være hjemmefra stod de og blev vanrøgtet. Handelsmanden hadde rådet ham til at få Oline for vinteren, hun hadde engang været på Sellanrå i flere år, hun var gammel nu, men rørig og arbeidsom. Ja Oline blev budsendt, men hun var ikke kommet og han hadde intet hørt fra hende.

Mens Aksel venter arbeider han i vedskogen og træsker sin lille kornlo og steller dyrene. Det var ensomt og stille. Nu og da kjørte Sivert på Sellanrå forbi til eller fra bygden, han hadde lass nedover med ved eller skind eller budråt, men hjem igjen kom han næsten altid tomreipet, det var så få varer gården Sellanrå trængte at kjøpe.

Nu og da støvet også Brede Olsen forbi Måneland og i det siste oftere end før – hvad han nu monne støve så flittig for. Det var som om han agtet at gjøre sig umistelig på telegraflinjen i de siste ukerne og kanske få beholde posten. Siden Barbro reiste kom han aldrig mere indom hos Aksel, men gik bent forbi, og dette var nu en litt for dryg stormodighet av ham eftersom han fremdeles holdt til på Breidablik og var ikke flyttet ut. En dag han vilde gå forbi uten endog at hilse stanset Aksel ham og spurte når han hadde tænkt at gjøre stedet ledig. – Hvorledes skiltes du fra ho Barbro? spurte Brede tilbake. – Det ene ord tok det andre: Du sendte hende fra dig uten den mindste middel, hun holdt på ikke at komme sig til Bergen på nogen måte. – Nå, hun er i Bergen? – Ja endelig så kom hun dit, skriver hun, men det har hun ikke dig at takke for. – Jeg skal ta og sætte dig ut av Breidablik straks, sa Aksel. – Ja dersom at du har villet være så godagtig! svarte den anden spottende. Men efter nytår så skal vi sætte os selv ut, sa han og gik sin vei.

Nå, Barbro var reist til Bergen, det hadde altså gåt som Aksel tænkte. Han sørget ikke over det – sørget? Langtfra, hun var ikke andet end et troll; men like til nu hadde han ikke opgit alt håp om at hun kanske kom tilbake. Pokker forstod det, han var vel allikevel blit hængende litt for fast ved dette menneske, dette umenneske, hun hadde søte stunder, uforglemmelige stunder, og det var netop for at hindre hende i at rømme helt til Bergen han hadde været så knipen med penger til hende ved avskeden. Nu var hun allikevel rømt. Her hang endda igjen nogen få klæsplagg efter hende og en halmhat med fuglevinge lå igjen i et papir på loftet; men hun kom ikke efter det. Åja, kanske sørget han litt. Som en stor spot og hån vedblev nu bladet hendes at komme til ham og det vilde vel ikke stanse før til nytår.

Men korsom var, han hadde andet at tænke på, Aksel fik være en mand.

Til våren skulde han sætte op en skjå i nordvæggen av nystuen, han måtte fælde tømmeret i vinter og få saget bord. Aksel hadde ingen samlet tømmerskog, men enkeltvis stod det digre furuer flere steder i hans utmark, han valgte at ta dem på veien op mot Sellanrå så ikke kjøringen til sagen skulde bli for lang.

En morgen fodrer han da dyrene særlig godt så de kan holde ut tilkvælds, lukker dørene efter sig og går i skogen; omfremt øks og matskræppe bærer han ræke med til sneskuflingen. Det er mildt i veiret, igår var det en svær storm med nedbør, men idag er det ophold. Han følger telegraflinjen hele veien til han kommer frem til stedet, så vrænger han trøien av og begynder at hugge. Efterhvert som han fælder trærne kvister han dem og gjør dem til stokker, så lægger han skat og kvist i haug.

Brede Olsen går forbi opover, så er det vel uorden på linjen siden stormen igår. Kanske gik Brede uten ærend, han var blit så ivrig i tjenesten, ho, han hadde forbedret sig så. Mændene talte ikke til hverandre og hilste ikke.

Aksel mærker godt at veiret er begyndt at slå om, det blåser mere og mere op, men han driver bare på. Det er langt over middag og han har ikke spist. Så er det han fælder en svær furu som i sit fald kaster ham til jorden. Hvorledes det gik til? Ulykken var ute. En tømmerfuru står og svaier på roten, mennesket vil ha den en vei, stormen en anden, mennesket taper. Det kunde endda ha gåt an, men sneen dækket det uføre lænde, Aksel trådte galt, trådte ut til siden, og kom med benet ned i en bergklype, han var tilskrævs i berg, med et tømmertræ over sig.

Javel. Det kunde endda ha gåt an, men han var blit liggende så utsøkt vrængt, såvidt han kjendte med hele lemmer, men forvridd og uten at kunne arbeide sig frem av den store vægt. Efter en stund har han fåt den ene hånd fri, den andre ligger han på, han kan ikke række øksen. Han ser sig omkring og tænker, som ethvert andet fanget dyr vilde ha gjort, ser sig omkring og tænker og arbeider under træet. Brede må vel komme nedover igjen om en tid, tænker han og puster på.

I begyndelsen tar han det let og er bare ærgerlig over at bli borthæftet ved dette tilfælde, dette elendige træf, han er ikke det spor rædd for helsen end si for livet. Rigtignok kjender han at den hånden han ligger på dør bort under ham og at benet i bergklypen blir koldt og visner det også, men det får endda gå an. Brede kommer vel snart.

Brede kom ikke.

Stormen øket, Aksel hadde snefokket like i ansigtet. Se, nu begynder det på kar! Tænker han vel og er endda nokså sorgløs, ja det er som om han blinker til sig selv gjennem sneen at nu må han være opmærksom, nu begynder det nemlig på kar! Efter en lang stund støter han ut et enkelt rop. Det høres vel ikke langt i stormen, men det går opover linjen, til Brede. Aksel ligger der med aldeles fånyttige tanker: hadde han bare kunnet række øksen og kanske fåt hugget sig fri! Hadde han endda fåt hånden sin op, den lå imot noget skarpt, en sten, og stenen åt sig sagte og høflig ind i håndbaken. Hadde ialfald den satans stenen været borte, men ingen har endnu kunnet fortælle et rørende træk av en sten.

Det lakker og lider, sneen fyker hårdt, Aksel fyker ned, han er så hjælpeløs, sneen lægger sig uskyldig og uvidende over hans ansigt, den smælter en stund, så blir ansigtet koldt og sneen smælter ikke mere. Det er nu det begynder på kar!

Så roper han to store rop og lytter.

Nu driver øksen hans ned, han ser bare litt i skaftet. Dèrborte hænger matskræppen hans i et træ, hadde han nu bare nådd den skulde han sandelig ha tat en bete, nogen ypperlig store mundfulde. Og med det samme han er så dristig i sine krav til livet kunde han også ønske sig trøien sin på, det blir koldt. Han roper et overhændig rop igjen —

Der står Brede. Han er stanset, han ser bortover til den ropende mand, står bare et sekund og kaster øinene dit som for at finde ut hvad som er påfærde. – Kan du komme og række mig øksen! roper Aksel litt ynkelig. – Brede tar sine øine til sig, han skjønner hvad som er påfærde, og nu ser han tilveirs, op til telegraftråden, og synes at ville begynde at plystre. Var han gal! – Kom og gi mig øksen, gjentar Aksel høiere, jeg ligger under et træ! – Brede er så forbedret og ivrig i tjenesten, han ser på telegraftråden og vil idelig plystre. Og læg vel mærke til at han kanske vil plystre muntert og hævngjærrig. – Nå, du vil tyne mig og ikke engang gi mig øksen! roper Aksel. – Da er det som om Brede må gå litt længer nedover linjen og se på telegraftråden. Han blir borte i snedrevet.

Nå, jaja. Men nu skulde det være en god himmelstrek av Aksel om han selv kom sig såpas løs at han rak øksen! Han spænder maven og brystet op for at lette den uhyre vægt som holder ham nede, han rører træet, ryster det, men han opnår bare at få endel mere sne over sig. Efter nogen forgjæves tak holder han inde.

Det begynder at mørkne. Brede er gåt, men hvor langt kan han være kommet? Ikke videre langt, Aksel roper igjen og taler med det samme fra leveren: Later du mig snoft ligge her, din manddraper? roper han, har du ikke sjæl og salighet kjærere? Du vet du kunde få en ku for at gi mig en eneste hånds hjælp, men du er en hund, Brede, og du vil tyne mig. Men så skal jeg også mælde dig såsandt som jeg ligger her, husk på det! Og kan du ikke komme og gi mig øksen?

Stille. Aksel arbeider igjen under træet, letter det litt med maven og får det til at dynge ham endda mere ned med sne. Så gir han sig over og sukker, slitt og søvnig blir han også. Dyrene, nu står de i gammen og rauter, de har ikke fåt vått eller tørt siden imorges, Barbro gir dem ikke mere, hun rømte, rømte med begge fingerringene også. Det mørkner, javel, det blir kvæld og nat, men det kunde endda gå an, men det er koldt, nu iser skjægget, øinene vil også ise igjen på ham, trøien dèrborte på træet kunde ha været god at ha, og er det mulig, hans ene ben kjendes dødt til hoften? Alt står i guds faderhånd! sier han, og det er jo formelig som om han kan tale gudelig når han vil. Det mørkner, javel, han kan dø uten tændt lampe! Han blir så bløt og god, og for at være ydmyg smiler han venlig og tåpelig til uveiret, det er guds sne, uskyldig sne! Ja han kan endog late være at mælde Brede —

Han stilner og blir mere og mere søvnig, ja som lam av forgift, han ser så meget hvitt for øinene, skoger og sletter, store vinger, hvite flor, hvite seil, hvitt, hvitt – hvad kan det være? Sludder, han vet godt at det er sne, han ligger i marken, det er ikke noget opspind at han er begravet under et træ.

Så roper han på måfå igjen, bæljer, der nede i sneen ligger hans vældige og hårede bryst og bæljer, det måtte kunne høres helt til gammen, til dyrene, bæljer gang på gang. Og er du ikke et svin og et udyr, roper han efter Brede, har du betænkt hvad du gjør og later mig forgå? Times du ikke at gi mig øksen, spør jeg, og er du et skammelig kreatur eller et menneske? Men lykke på reisen dersom at det er din agt og mening at gå ifra mig —

Han må ha sovet, han er så stiv og livløs, men øinene er åpne, gjengrodde med is, men åpne, han kan ikke blinke med dem; har han sovet med åpne øine? Kanske han har bare blundet en minut eller en time, Gud vet det, men nu står Oline her. Han hører at hun spør: er du i live i Kristi blods navn? Og videre spør hun om at han ligger her, om at han er gal? Oline står her ialfald.

Ja det er noget veirende ved Oline, noget sjakalagtig, hun toner frem når det er uhygge påfærde, hun lugter så skarpt. Hvorledes skulde Oline ha kommet frem i livet hvis hun ikke hadde været om sig og lugtet skarpt? Nu hadde hun altså fåt Aksels bud og var kommet med sine sytti år over fjældet for at være hos ham. Lå veirfast på Sellanrå igår under stormen, kom til Måneland idag, fandt ingen hjemme, fodret dyrene, var småt ute på dørhellen og lydde, mælket dyrene tilkvælds, lydde igjen, hun forstod det ikke —

Så hører hun rop og Oline nikker: Enten er det han Aksel eller de underjordiske, i begge tilfælder er det værdt at snuse litt, at finde den almægtiges evige visdom i så megen uro i skogen – og mig gjør han ingenting, for jeg er ikke mægtig at løse hans skotvinge —

Her står hun.

Øksen? Oline graver og graver i sneen og finder ikke øksen. Hun vilde klare sig uten øks og prøver at lette på træet som det ligger der, men hun er som et lite barn og får bare rystet de yterste kvister. Hun leter efter øksen igjen, det er mørkt, men hun graver med hænder og føtter; Aksel kan ikke peke, han kan bare si hvor øksen engang lå, men der er den ikke mere. Dersom at det ikke hadde været så langt til Sellanrå! sier Aksel. Men nu begynder Oline at lete efter sit eget hode og Aksel roper til hende at nei der er den ikke. – Neinei, sier Oline, jeg vil nu bare se alle steder! Og hvad er dette? sier hun. – Jeg mener du fandt hende? spør Aksel. – Ja med den almægtiges bistand! svarer Oline høitravende. Men Aksel er ikke meget høi, han indrømmer at han kanske ikke er aldeles forstandig, han er gåt næsten klar. Og hvad skulde Aksel med øksen? Han kunde ikke røre sig, Oline måtte jo hugge ham løs. Å Oline hadde hugget med øks før, hadde hugget mere end en kvældsved i sit liv.

Aksel kan ikke gå, hans ene ben er dødt til hoften, ryggen er avlage, nogen stærke sting får ham til at hyle aparte, i det hele tat kjender han sig bare som en levning, noget av ham ligger igjen under træet. Det er så rart, sier han, og jeg forstår det ikke! Oline forstår det og forklarer det hele med underfulde ord, ja for hun har reddet et menneske fra døden og hun vet det: den almægtige har brukt hende til et ringe redskap og ikke villet sende nogen hærskare. Så ikke Aksel hans vise råd og beslutning? Og om han hadde villet sende en orm i jorden så hadde han kunnet gjøre det. – Ja det vet jeg nok, sier Aksel, men det er så konstig med mig! – Konstig? Han skulde vente ørpitterlite, røre sig, bøie og rette sig, så ja, litt ad gangen, hans leddemot var visnet og døde, han skulde få trøien på og bli varm. Men aldrig kom hun til at glemme den herrens engel som kaldte hende ut på dørhellen den siste gangen, og da hørte hun rop fra skogen. Det var som i paradisets dager da de blåste med basuner på jerikos mure —

Underfuldt. Men under denne tale får Aksel tid på sig, han øver sine lemmer igjen og lærer at gå.

De kommer sig så småt hjemover, Oline er fremdeles redningsmand og støtter ham. Det går det og. Et stykke nede møter de Brede. – Hvad det er? sier Brede, er du ussel? Skal jeg hjælpe dig? sier han. – Aksel tier avvisende. Han har lovet Gud ikke at hævne sig på Brede og mælde ham, men videre er han ikke gåt. Og hvad skulde Brede på optur nu igjen? Hadde han set at Oline var kommet til Måneland og forståt at hun vilde høre nødropene? – Nå, det er du, Oline? sier Brede pratsom. Hvor du fandt han? Under et træ? Ja er det ikke forunderlig med os mennesker! utbryter han, jeg var på telegrafopsyn og så hørte jeg rop. Den som snudde straks på timen var Brede, jeg vilde være til hjælp hvis det trængtes. Og just så var det du, Aksel! Lå du under et træ? – Ja det både så og hørte du da du gik nedover, svarer Aksel, men du gik mig forbi. – Gud vær mig synder nådig! roper Oline over så megen sorthet. – Brede forklarer sig: Ja så dig? Jeg så dig godt. Men du kunde ha ropt, hvorfor ropte du ikke? Jeg så dig så utmærket vel, men jeg trodde du lå og hvilte litt. – Du skal bare tie! advarer Aksel, du vilde at jeg skulde bli liggende! —

Nu forstår Oline at Brede ikke må gripe ind, det vil forringe hendes egen uundværlighet og gjøre hendes redning mindre absolut, hun hindrer Brede i at hjælpe til, han får ikke engang bære matskræppen eller øksen. Å for øieblikket er Oline så helt på Aksels side; når hun kommer til Brede engang siden og sitter med en kop kaffe vil hun være på hans. – Kan du ikke late mig bære øksen og ræken ialfald? sier Brede. – Nei, svarer Oline i Aksels sted, han vil bære den selv. – Brede vedblir: Du kunde ha ropt på mig, vi er vel ikke så uvenner at du ikke kan få mål for dig. Ropte du? Nå. Så skulde du ha ropt høit, du skal gi dig vet på at det var snestorm. Og desforuten så kunde du ha vinket med hånden. – Jeg hadde ingen hånd at vinke med, svarer Aksel, du så jeg lå som om jeg var låset ned med lås. – Nei det så jeg ikke. Jeg har aldrig hørt så galt! Lat mig nu bære børen din, hører du! – Oline sier: Du skal late han Aksel være i fred. Han er ussel. —

Men nu er vel også Aksels hjærne kommet i gang igjen. Han har hørt om gamle Oline før, han skjønner at hun blir både dyr og plagsom for al fremtid hvis hun skal være absolut alene om at ha reddet hans liv, han vil fordele triumfen litt, Brede får virkelig skræppen og redskaperne at bære, ja Aksel later et ord falde om at det lettet ham, det gjorde godt. Men Oline vil ikke finde sig i det, hun river i skræppen og erklærer at hun og ingen anden skal bære det som bæres skal. Det lure enfold er i strid fra alle sider, Aksel står et øieblik uten støtte og Brede må sandelig slippe skræppen og fange ham op skjønt han ikke vakler mere.

Men så går de videre slik, Brede støtter den svake mand og Oline bærer børen. Hun bærer og bærer, hun er fuld av ondskap og gnister: hun har fåt tilvristet sig den ringeste og groveste part av redningen hjem. Hvad djævelen skulde Brede her! – Du Brede, sier hun, hvad det er jeg hører, har de bent tat og solgt gården din? – Hvem du spør for? svarer Brede kjækt. – Spør for? Jeg visste ikke at du vilde ha det hemmelig. – Det var skrôt, Oline, du skulde ha møtt op og bydd på gården. – Jeg? Du aper med en stakkar! – Nå, er du ikke blit rik? De sier du har arvet skrinet hans Gammel-Sivert, hehehe. – Det gjorde ikke Oline blidere at bli mindet om den feilslagne arv: ja han Gammel-Sivert han undte mig alt godt, det er ikke at si andet. Men da han var død gjorde de han ren for jordisk gods. Du vet selv hvorledes det er at bli snoft ren, Brede, og være under andenmands tak; men han Gammel-Sivert han har nu store saler og pauluner, og du og jeg, Brede, vi går igjen på jorden for hvermands fot. – Jeg estimerer dig ikke, sier Brede, og han henvender sig derpå til Aksel: Jeg er glad for at jeg kom så jeg kunde hjælpe dig hjem. Går jeg for fort med dig? – Nei. —

Men strides med Oline, mundhugges med Oline? Umulig. Aldrig gav hun sig og ingen kunde nå hende i at blande himmel og jord sammen til et eneste rot av venlighet og ondskap, vås og gift. Nu hører hun at det egentlig er Brede som hjælper Aksel hjem! – Hvad det var jeg skulde sagt, begynder hun: De store herrerne som var på Sellanrå den gangen – fik du vist dem stensækkene dine? – Dersom at du vil, Aksel, så skal jeg akkurat ta dig på ryggen og bære dig, sier Brede. – Nei, svarer Aksel. Men du skal såvisst ha tak! —

De går og går og det er ikke langt igjen, Oline skjønner at hun må nytte tiden skal hun få utrettet noget: det hadde nu været det bedste om du hadde berget han Aksel ifra døden, sier hun. Og hvorledes var det, Brede, så du hans fordærvelse og hørte hans nødsens rop og gik bent forbi? – Du skal bare holde munden din, Oline! svarer Brede.

Det vilde nu også ha været det makeligste for hende, hun brøitte i sne og bar tungt, hun pustet; men hun tidde ingenlunde. Hun syntes at ha gjæmt en godbit til slutten, å et farlig æmne, og skulde hun våge sig ind på det? – Ho Barbro, sier hun – ja hun er da ikke strøken av, vet jeg? – Jo, svarer Brede letsindig. Og så fik du vinterarbeide for det samme. – Men her blev det godt tak for Oline igjen, hun kunde late forstå hvor hun var en søkt Oline, en attrået Oline rundt omkring i sin bygd: kunde hun ikke ha været på to steder, ja for den saks skyld på tre steder? I prestegården vilde de ha hat hende også. Og hun lot med det samme forstå en ting til som endog Aksel gjærne kunde høre, det skadet ikke: hun var bydd så og så meget for vinteren, desuten nye sko, ja endda et saufôr atpå. Men så visste hun at her på Måneland kom hun til en ekstra bra mand som vilde lønne hende overflødig, og så vilde hun heller hit. Nei det skulde ikke han Brede vør at sørge for, hittil hadde hendes himmelske fader åpnet dør efter dør for hende og bedt hende ind. Og det så jo næsten ut for at Gud hadde hat en mening med at sende hende hit til Måneland, hun hadde frelst et liv ikvæld. —

Men nu begynder Aksel at bli så utmattet og hans ben så uansvarlige under ham. Det er forunderlig, han er hittil blit dygtigere til at gå efterhvert som varme og liv kom tilbake i hans lemmer, nu trænger han høilig Brede for at holde sig oppe! Det syntes at begynde da Oline talte om sin løn, og siden da hun atter reddet hans liv blev det rent galt. Vilde han endda engang minke på hendes triumf? Gud vet det, men hans hjærne var vel kommet i god gang. Da de var nær husene stanser han og sier: Nei det ser ikke ut til at jeg skal komme mig hjem! – Brede tar ham uten videre på ryggen. Så går de slik, Oline fuld av eiter, Aksel så lang han er på Bredes ryg. – Men hvorledes var det, spør Oline, skulde ikke ho Barbro ha barn? – Barn? stønner Brede under sin vægt. Det er et yterst rart optog, men Aksel later sig bære helt til han blir sat ned på dørhellen.

Brede puster umåtelig. – Ja eller hadde hun ikke barn? spør Oline. – Aksel bryter fort ind med følgende ord til Brede: Jeg skjønner ikke hvorledes jeg skulde ha frelst mig hjem i kvæld dersom ikke du hadde været! Og han glemmer heller ikke Oline: tak skal du ha, Oline, du var den første som fandt mig! Og tak skal dokker nu ha begge to! —

Dette var den kvæld Aksel blev reddet . . . .

I de følgende dager vil Oline nødig tale om andet end den store tildragelse, Aksel har nok at gjøre med at holde igjen. Oline kan påvise det sted hun stod på i stuen da en herrens engel kaldte hende ut på dørhellen for at høre efter nødrop, Aksel har atter andet at tænke på og må være en mand. Han begynder sit arbeide i skogen igjen, og når han er færdig med at fælde tar han på at kjøre stok til sagen på Sellanrå.

Et jævnt og høvelig vinterarbeide sålænge det varer: stok opover, skårne bord nedover. Men det gjælder at drive på og bli færdig før nytår, når den store frost sætter ind og iser sagen ned. Det går rigtig godt, alting går: når det hænder at Sivert på Sellanrå just kommer tomreipet fra bygden tar også han en stok på slæden opover og hjælper sin nabo. De to får sig da en ordentlig prat og er til hygge for hverandre.

Hvad du freget i bygden? spør Aksel. – Nei ingenting, svarer Sivert. Her skal komme en ny mand i marken.

En ny mand – å det var ikke ingenting, det var bare Siverts form. De nye mænd kom med års mellemrum opover marken og slog sig ned, det var nu fem nybygg nedenfor Breidablik, ovenfor gik det langsommere at kolonisere skjønt jorden hele veien sørover blev mere muld og mindre myr. Den nybygger som hadde våget sig høiest op i almenningen var Isak da han grundla Sellanrå, han var den dristigste og klokeste. Senere kom Aksel Strøm efter ham; nu hadde altså en ny mand kjøpt. Den nye mand skulde ha en stor teig dyrkningsmyr og skog nedenfor Måneland – det var nok at ta av.

Har du hørt hvad slags mand han er? spør Aksel. – Nei, svarer Sivert. Han kommer med færdige huser som han kjører hit og lægger op på ingen tid. – Nå. Så har han middel? – Han må vel så ha. Han kommer med familjen, det er kone og tre børn. Og han har hest og dyr med. – Ja så har han middel, sier Aksel. Hørte du ikke mere? – Nei. Han er tre og tredive år. – Hvad han heter? – Aron, sa de. Stedet sit har han kaldt Storborg. – Nå, Storborg. Jaja det var nu ikke lite. – Han er ifra sjøkanten. De sa han har drevet fiske. – Så kommer det an på om han er nogen jordbruker, sier Aksel. Hørte du ikke det slag mere om han? – Nei. Han betalte kontant da han fik skjøte. Andet hørte jeg ikke. Han monne ha tjent grovelig på fiske, sa de. Nu skal han sætte sig ned her og drive handel. – Nå, han skal drive handel? – Ja det snakket de på. – Nå, han skal drive handel!

Det var det allervigtigste, og de to naboer talte det over på alle mulige måter mens de kjørte milen frem. Det var en stor nyhet, kanske den største i hele markens historie, det var nok at drøfte: hvem vilde den nye mand handle med? De otte nybygg i almenningen? Eller ventet han også kunder fra bygden? I alle tilfælder vilde handelsstedet bli av betydning, kanske kom det også til at øke koloniseringen, eiendommene vilde muligens stige i værd, ingen visste det.

Hvor de drøftet det og aldrig blev trætte! Disse to mænd hadde sine interesser og sine mål like så vigtige som andres, marken var deres verden, arbeide, årstider og avling de æventyr de oplevet. Var det ikke spænding i det? Ho, spænding nok! Mangen gang måtte de sove let, mangen gang arbeide over mattiderne, de tålte det, de hadde helse til det, syv timer under et tømmertræ skadet dem ikke for livet hvis lemmerne var hele. En verden uten vidde, uten utsyn? Så! Men hvilken verden av et utsyn dette Storborg med handel midt i marken!

Menneskene drøftet det til jul . . . .

Aksel hadde fåt et brev, et stort brev med løve på, det var fra staten: at han skulde hente telegraftråd og telegraf, redskap og værktøi hos Brede Olsen og overta opsynet med linjen fra nytårsdag.


Страницы книги >> Предыдущая | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 | Следующая
  • 0 Оценок: 0

Правообладателям!

Это произведение, предположительно, находится в статусе 'public domain'. Если это не так и размещение материала нарушает чьи-либо права, то сообщите нам об этом.


Популярные книги за неделю


Рекомендации