Электронная библиотека » Кнут Гамсун » » онлайн чтение - страница 17

Текст книги "Markens grøde"


  • Текст добавлен: 13 апреля 2023, 09:20


Автор книги: Кнут Гамсун


Жанр: Зарубежная классика, Зарубежная литература


сообщить о неприемлемом содержимом

Текущая страница: 17 (всего у книги 24 страниц)

Шрифт:
- 100% +
IV

De kjører med mange hester opover myrene, de kjører husene til den nye mand i marken, lass efter lass, i dagevis. De læsser av på et sted som skal bli hetende Storborg, det blir nok stort engang, fire mand ligger nu borti bergene og tar ut sten til en mur og to kjældere.

Så kjører de og kjører. Hver stok er laftet på forhånd, det er bare at lægge den op når våren kommer, det er fint utregnet, stokkene har løpenumer og her mangler ikke en dør, ikke et vindu, ikke en farvet glasrute til verandaen. Og den ene kjører kommer en dag med et høit lass spiler. Hvad er det? En av nybyggerne nedenfor Breidablik vet det, han er sørfra og har set slikt før: Det er havestakittet, sier han. – Den nye mand vil altså anlægge have i marken, stor have.

Det tegnet godt, det hadde aldrig før været slik færdsel op efter myrene og mange hesteeiere tjente skillinger på kjøring. De drøftet også denne sak: her var utsigt til fortjeneste i fremtiden, handelsmanden vilde få sine varer fra indland og utland, han måtte ha dem opkjørt fra sjøen med mange hester.

Det så ut for at stort skulde altsammen være her. Det var kommet en ung formand eller fuldmægtig som ordnet med kjøringen, han var en spræt og syntes ikke han fik hester nok endda det slet ikke var så mange lass igjen at kjøre. – Det er jo ikke så svært mange lass igjen av husene? sa de til ham. – Ja men alle varene! svarte han. – Sivert på Sellanrå kom ruslende hjemover, som sædvanlig tomreipet, og fuldmægtigen ropte til ham: Kommer du tomreipet nedenfra? Hvorfor tok du ikke lass hit til Storborg? – Det kunde jeg ha gjort, men jeg visste ikke om det, svarte Sivert. – Han er fra Sellanrå, de har to hester! Var det en som hvisket. – Har dokker to hester? spurte fuldmægtigen. Tak dem hit begge to og kjør for os, her er penger at tjene! – Ja, svarte Sivert, det var ikke så galt. Men just nu er det så ondt om tid for os. – Har du ikke tid til at tjene penger! sa fuldmægtigen.

Nei de hadde ikke altid tiden for sig på Sellanrå, det var så meget at gjøre hjemme. Nu hadde de endog for første gang leiet karhjælp på gården, to svenske murere som sprængte sten til et fjøs.

Dette fjøs hadde i mange år været Isaks store tanke, gammen til dyrene blev både for liten og for dårlig, et stenfjøs av dobbelt mur og med ordentlig gjødselkjælder forestod. Men det var så meget som forestod, det ene drog det andre efter sig hele tiden, det blev ialfald aldrig slut med byggingen. Han hadde sag og kværn og sommerfjøs, skulde han ikke ha smie? Bare en liten smie, til hjælp, til nødhjælp, det var så langt til bygden når slæggen kruset sig eller et par hestesko skulde kvæsses. Altså bare såvidt han kunde berge sig: en avl og et smiested, skulde han ikke ha det? I det hele tat blir der så mange små og store huser på Sellanrå.

Gården blir større og større, mægtig, det er således ikke råd til at hjælpe sig uten taus mere, og Jensine må vedbli at være her. Hendes far smeden spør iblandt efter hende og om hun ikke snart kommer hjem igjen, men han trænger ikke hårdere på, han er meget eftergivende og har vel en mening dermed. Sellanrå ligger da øverst opi almeningen og bare vokser, vokser i huser og i jorde, menneskene er de samme. Lapperne kommer ikke længer forbi og gjør sig til herrer på nybygget, det er for længe siden ophørt. Lapperne de kommer ikke ofte forbi, de gjør helst en stor bue utenom gården, men de kommer ialfald ikke ind i stuen mere, de stanser ute, hvis de i det hele tat stanser. Lapperne de vanker i utkanterne, i det skumle, sæt lys og luft på dem, og de vantrives som utøi og makk. Nu og da blir en kalv eller et lam tvært borte i Sellanrås utmark, langt borti en utkant. Det er intet at gjøre ved. Naturligvis kan Sellanrå tåle det. Og om Sivert kunde skyte så hadde han ikke børse, men han kan ikke skyte, han er ukrigersk og munter, en stor skøier: desuten så er vel lapperne fredet! sier han.

Sellanrå kan tåle små tap i buskapen fordi det er stort og stærkt, men det er ikke uten sorger, ånei. Inger er ikke hele året rundt like tilfreds med sig selv og livet, nei hun har engang gjort en stor reise og da fik hun vel et slags ful utidighet over sig. Den kan gå bort, men den kommer igjen. Hun er flittig og flink som i sine bedste dager og hun er en pen og sund kone for sin mand, for kværnkallen; men har hun ikke minder fra Trondhjem? Drømmer hun aldrig? Jo især om vinteren. Det er pokker til liv og lyst i hende stundom, og da hun ikke kan danse alene blir det intet bal. Tunge tanker og andaktsbok? Åja, jo. Men det andre er også litt herlig og makeløst, som Gud skal vite. Hun har lært at bli nøisom, de svenske murere er ialfald fremmede mennesker og ukjendte røster på gården, men det er ældre og stille karer, de leker ikke, de arbeider. Men de er bedre end intet, de liver op, den ene synger deilig på stenen og Inger står iblandt og lytter. Han heter Hjalmar.

Men dermed er ikke alt godt og vel på Sellanrå. Der er nu den store skuffelse med Eleseus. Det var kommet brev fra ham at hans post hos ingeniøren var inddraget, men han skulde få en anden post, han måtte bare vente. Så kom det brev om at i denne tid da han ventet på en høi kontorpost kunde han ikke leve av ingenting, og da han fik en hundredekroneseddel sendt hjemmefra skrev han tilbake at det var just nok til at betale litt skyld med. – Nå, sa Isak. Men nu har vi murere og mange utlæg, spør nu han Eleseus om han ikke heller vil komme hjem og hjælpe os! – Inger skrev, men Eleseus vilde ikke hjem igjen, nei nu vilde han ikke atter gjøre denne reise til ingen nytte, før vilde han sulte.

Se, det var vel ingen høi kontorpost ledig i hele byen og Eleseus var kanske heller ingen rakekniv til at rydde sig vei. Gud vet, kanske var han heller ingen større dygtighet. Snil og arbeidsom til at skrive var han nok, men ånden og lyset hadde han det? Og hvis ikke, hvorledes skulde det så gå ham!

Da han kom hjemmefra med to hundrede kroner møtte byen op med sine gamle regninger, og da han hadde betalt dem måtte han ha sig en stok og ikke et paraplyskaft. Forskjellige andre ting lå det også nær at skaffe si: en skindlue til vinters som alle hans kamerater hadde, et par skøiter til løp på byisen, en tandstikker av sølv som var til at stikke tænderne med og peke elegant med når man sat og talte sammen ved et glas. Og så længe han var rik trakterte han efter ævne, ved selve sit gjenkomstgilde lot han trække op et halvt dusin øl med den største sparsomhet. – Hvad, gir du tyve øre til jomfruen? spurte de ham; vi gir ti. – Man skal ikke være smålig! sa Eleseus.

Han var ikke smålig nei, det stod ikke på for ham, han var fra den store gård, ja fra et gods, hans far markgreven eiet endeløse tømmerskoger og fire hester, tredive kjyr og tre slåmaskiner. Eleseus var ingen løgnhals og det var ikke han som utspredte æventyret om godset Sellanrå, det hadde distriktsingeniøren i sin tid gjort og brisket sig i byen. Men det var ikke Eleseus imot at æventyret halvt om halvt blev trodd. Da han selv intet var kunde han være søn av noget, han fik kredit på det og kunde redde sig. Men i længden gik det ikke, han skulde en dag betale og da sat han fast. En av hans kamerater fik ham da ind i sin fars forretning, en bondehandel med alskens varer, det var bedre end intet. Det passet dårlig for en så gammel gut at komme på begynderløn i en krambod når han skulde utdannes til lensmand, men det var livsophold, en foreløpig utvei, å det var i grunden ikke så galt. Eleseus var snil og bra her også og blev godt likt av folk, så skrev han hjem om at han var gåt over til handelen.

Det var dette som var morns store skuffelse. Når Eleseus stod i krambod så var han jo ikke det slag mere end som betjenten hos handelsmanden nede i bygden; før hadde han været mere uten like; ingen uten han var reist ut fra bygden og blit kontorist. Hadde han tapt sit store mål av sigte? Inger var ikke så dum, hun visste at det fandtes en avstand mellem det almindelige og det ualmindelige, men hun skjelnet den kanske ikke altid så nøie. Isak var enfoldigere og enklere, han regnet nu mindre og mindre med Eleseus når han regnet, hans ældste søn glidde utenfor hans område, han ophørte at tænke sig Sellanrå delt mellem sine sønner når han engang selv faldt fra.

Ut på våren kom ingeniører og arbeidere fra Sverige, de skulde bygge veier, opføre barakker, planere, skyte, åpne forbindelser med matleverandører, med hesteeiere, med grundeiere ved sjøen – hvad – men hvorfor alt dette? Er vi ikke i marken hvor alt er dødt? Jo nu skulde de begynde prøvedrift i kobberfjældet.

Så blev det allikevel affære av, Geissler hadde ikke bare vimset.

Det var ikke de samme store herrer fra forrige gang, nei landshøvdingen var borte, brukspatronen var borte, men det var den gamle bergkyndige og den gamle ingeniør. De kjøpte av Isak alle de sagede bord han kunde avse, de kjøpte mat og drikke og betalte godt, så pratet de og var venlige og syntes om Sellanrå. Taugbane! sa de, luftbane fra toppen av fjældet til sjøen! sa de. – Nedover alle myrene her? spurte Isak, for han tænkte så dårlig. – Nei så måtte de le: på andre siden, sa de, ikke her på denne siden, det vilde bli miler nedover, nei på andre siden av fjældet, like tilhavs, der er stærkt fald og ingen længde. Vi rænder malmen ned gjennem luften i jærntanker, du skal se det blir storartet; men til at begynde med kjører vi malmen ned, bygger en vei og kjører den ned med hester – å femti hester, storartet det også. Og vi er ikke bare denne styrken som du her ser; hvad er vi? Ingenting! Det kommer flere op fra andre siden, et tog av arbeidere og færdigbyggede barakker og proviant og materiel og redskaper av alle slag, sa de, vi møtes på toppen. Det skal bli sving i tingene, millioner, og kisen skal til Sydamerika. – Er ikke landshøvdingen med? spurte Isak. – Hvad for en landshøvding? Nå han, nei han har solgt. – Og brukspatronen? – han har også solgt. Så du husker dem? Nei de har solgt. Og de som kjøpte av dem har atter solgt. Nu er det et stort selskap som eier kobberfjældet, uhyre rike folk. – Hvor mon Geissler er? spurte Isak. – Geissler? Kjender ham ikke. – Lensmand Geissler, han som solgte dokker fjældet dengang? – Nå han! Var det Geissler han hette? Gud vet hvor han er! Husker du ham og?

Så skjøt de og arbeidet i fjældet med mange mand utover sommeren, det blev stor virksomhet, Inger drev utstrakt handel med mælk og budråt og det var trøisomt at handle og vandle, at se mange folk som kom og gik. Isak trampet sin dundrende gang og dyrket sin jord, intet forstyrret ham; de to murere og Sivert reiste stenfjøset. Det blev en vid bygning, men det gik sent at få den op, de var for få mand på muren og Sivert var desuten ofte ifra for at hjælpe til på jordet. Nu var det godt at ha slåmaskine og godt at ha tre rappe kvindfolk på rakemarken.

Det var godt altsammen, ødemarken var blit liv, det blomstret med penger.

Se nu handelsstedet Storborg, var det ikke blit forretning i stor stil? Den Aron måtte være en pokker og en brand, han hadde fåt nys om det forestående gruvearbeide og møtte øieblikkelig op med sin krambod, han handlet, å han handlet som en regjering, ja som en konge. Først og fremst solgte han nu alle slags husholdningsvarer og arbeidsklær; men gruvearbeidere med penger de er ikke så nøie på skillingen at de bare kjøper det nødvendige, nei de kjøper alt. Især om lørdagskvældene vrimlet handelsstedet Storborg av folk og Aron måket penger ind, han hadde både fuldmægtigen og sin kone til hjælp indenfor disken og solgte selv alt han vann, men stedet var ikke øde og forlatt før langt på nat. De fik ret hesteeierne i bygden, det blev en vældig kjøring av varer op til Storborg, veien måtte flere steder omlægges og gjøres ordentlig istand, det blev noget andet end Isaks første smale sti opover marken. Aron blev en ren markens velgjører med sin handel og sin vei. Han hette forresten ikke Aron, det var bare hans døpenavn, han hette Aronsen, det kaldte han sig selv og det kaldte hans kone ham; familjen var stor på det og hadde to tjenestepiker og en dreng.

Jorden på Storborg måtte foreløpig ligge urørt, det var ikke tid til jordbruk, hvem vilde grave i myren! Men Aronsen hadde have med stakit og rips og asters og rognbusker og andre plantede trær, en fin have. Det var en bred vei i den hvor Aronsen kunde gå om søndagene og røke lang pipe; i bakgrunden lå husets veranda med røde og gule og blå ruter. Storborg. Tre børn sprang små og pene omkring, piken skulde lære at bli datter på et handelssted, gutterne skulde lære handel selv, å tre børn med fremtid!

Hadde ikke Aronsen tænkt på fremtiden så var han i det hele tat ikke kommet hit. Han kunde ha vedblit at fiske fisk og kanske være heldig og tjene godt da også, men det var ikke som handel, det var ikke fint, det var uten estime, hattene fløi ikke av for det. Aronsen hadde rodd med årer, for fremtiden vilde han seile. Han hadde et ord: bom konstant. Hans børn skulde få det mere bom konstant end han selv hadde hat det, sa han, dermed mente han at han vilde berede dem et liv i mindre slit.

Og se, det tegnet godt, folk hilste til ham, til konen, ja til børnene. Det var ikke det mindste at folk hilste til børnene. Gruvearbeiderne kom ned fra fjældet og hadde ikke set børn på længe, de blev møtt ute på gården av Aronsens børn og talte straks venlig med dem som om de hadde møtt tre puddelhunder. De vilde ha git børnene skillinger, men da det var selve handelsmandens børn blåste de i stedet på mundspil for dem. Gustaf kom, den unge vildstyring med hatten ned på øret og de mange muntre ord på munden, ja han var det som kom og var morsom til dem en lang stund. Børnene kjendte ham igjen hver gang og sprang ham imøte, han fik dem op på ryggen alle tre og danset med dem. Ho! sa Gustaf og danset. Så tok han op mundspillet og blåste slåtter og viser, det var så at de to tjenestepiker kom ut og så på Gustaf og hørte på spillet med duggede øine. Gustaf visste nok hvad han gjorde, galningen!

Om en stund gik han ind i kramboden og rauset med penger og kjøpte rygsækken fuld av saker, og når han gik hjemover igjen til fjældet bar han på en hel liten krambod som han åpnet på Sellanrå og viste frem. Der var brevpapir med blomst på og en ny snadde og ny skjorte og et halstørklæde med frynser; der var gotter som han delte ut til kvindfolkene; der var blanke ting, klokkekjæde med kompas, pennekniv; ja der var en mængde ting, der var raketter som han hadde kjøpt til søndags og vilde more sig selv og andre med. Han fik mælk at drikke av Inger og han spøkte med Leopoldine og husket lille Rebekka høit i veiret. – Nå, fik de snart fjøset op? spurte han sine landsmænd murerne og var venner med dem også. – De hadde ikke hjælp nok, svarte murerne. – Så skulde de få ham, sa Gustaf for spøk. – Det måtte ha været så vel! sa Inger, for fjøset skulde være færdig til høsten når dyrene sattes ind.

Nu brændte Gustaf av en raket, og da han hadde brændt av en til kunde like så godt alle seks springe, og kvindfolk og børn holdt pusten av forundring over trollskapen og trollmanden og Inger hadde aldrig set en raket før, men disse gale lyn mindte hende om den store verden. Hvad var en symaskine nu! Og da Gustaf tilsist spilte mundspil kunde Inger gjærne ha fulgt ham på vei bare av stærk rørelse . . . .

Gruvedriften går sin gang og malmen kjøres med hester til sjøen, et dampskib har lastet og seilet væk til Sydamerika og et nyt er kommet i stedet. Stor trafik. Alle mennesker i marken som kan gå har været på fjældet og set underne, og Brede Olsen har været der med sine stenprøver og er blit avvist fordi den bergkyndige er reist hjem igjen til Sverige. Om søndagene har det været stor vandring opover helt fra bygden, ja endog Aksel Strøm som ikke har tid at avse har lagt sin vei om gruverne det par ganger han har været på linjeopsyn. Nu er det snart ingen som ikke har set underne. Da tar sandelig også Inger Sellanrå på sig pene klær og guldring og går tilfjælds.

Hvad vil hun der?

Hun vil ingenting, hun er ikke engang nysgjærrig på at se hvorledes de åpner fjældet, hun vil bare vise sig frem. Da Inger så at andre kvindfolk drog tilfjælds kjendte hun at hun vilde efter. Hun har et skjæmmende ar på overmunden og hun har voksne børn, men hun vilde efter. Det græmmer hende at de andre er unge, men hun vil prøve at hamle op med dem, hun er endnu ikke begyndt at bli fet, hun er høi og pen og kan ta sig ut. Naturligvis er hun ikke rød og hvit og hendes gyldne ferskenhud er for længe siden avslitt, men de skulde bare få se, de skulde komme til at nikke og si: hun er god nok!

De møter hende med den største venlighet, arbeiderne har fåt mangen mælkekum av Inger og kjender hende, de viser hende omkring i gruverne, i barakkerne, staldene, kjøkkenet, kjælderen, matboden, de dristige kommer hende nær og tar hende småt i armen, det gjør ikke Inger noget, det gjør hende godt. Når hun skal stige op eller ned på stentrinnene løfter hun kjolen høit og gjør sine lægger synlige, men hun er rolig med det og det er som om hun ingenting har gjort. Hun er god nok! tænker vel arbeiderne.

Det gamle menneske, hun er allikevel rørende: det kunde ses at et øiekast fra en eller anden av disse varme mandfolk kom hende uventet, hun blev taknemmelig for det og gjengjældte det, å det kitlet hende at være i vinden, hun var kvindfolk som andre kvindfolk. Hun hadde vel været ærbar av mangel på fristelser.

Det gamle menneske.

Gustaf kom. Han overlot to piker fra bygden til en kamerat bare for at komme. Gustaf visste nok hvad han gjorde, han tok Inger overflødig godt og varmt i hånden og takket for sist, men trængte sig ikke på. – Nå, Gustaf, skal du ikke komme og hjælpe os med stenfjøset? sier Inger og blir sprutrød. – Gustaf svarer at jo nu kommer han snart. – Hans kamerater hører det og sier at de kommer vel snart allesammen. – Nå, spør Inger, skal dokker ikke være her på fjældet i vinter? – Arbeiderne svarer forbeholdent at nei det så ikke ut for det. – Gustaf er dristigere, han sier leende at de hadde vel snart skrapet ut den kobberen som er. – Du sier ikke det? spør Inger. – Nei, svarte de andre arbeidere til, det måtte Gustaf agte sig for at si!

Men Gustaf agtet sig ikke, han sa leende endda mere, og hvad Inger angår da var han mærkelig til at vinde hende for sig selv alene skjønt han ikke trængte sig på. En anden gut spilte trækspil, men det var ikke som når Gustaf spilte mundspil; en tredje gut, en støver han også, prøvet at vække opmærksomhet ved at synge utenad en vise til trækspillet, men det var ikke noget det heller endda han hadde en rullende røst. Om litt stod Gustaf der og hadde sandelig fåt Ingers guldring på sin lillefinger. Og hvorledes det var gåt til da han ikke trængte sig på? Å han trængte sig godt nok på, men han fôr stille med det som hun, de talte ikke om det, hun lot som ingenting da han puslet med hendes hånd. Da hun senere sat inde i barakkekjøkkenet og drak kaffe hørte hun litt sjau og uvenskap utenfor og hun forstod at det så at si var til ære for hende. Det kitlet hende, den gamle orhøne sat og lydde på et søtt bulder.

Hvorledes hun kom hjem fra fjældet den søndagskvæld? Ho, utmærket, like så dydig som da hun gik, ikke mere og ikke mindre. Det fulgte hende mange mand nedover, de mange mand vilde ikke snu om sålænge Gustaf var med, de gav sig ikke, de agtet ikke at gi sig! Inger hadde ikke engang ute i den store verden hat det så trøisomt. – Om ikke Inger hadde mistet noget? sa de tilsist. – Mistet? Nei. – Guldringen! sa de. – Så måtte Gustaf frem med den, han hadde en hær imot sig. – Det var godt du fandt han! sa Inger og skyndte sig at ta farvel med følget.

Hun nærmet sig Sellanrå og så de mange hustak, dernede var hendes hjem. Hun vaknet op igjen til den dygtige kone hun var og vil gå en benvei bortom sommerfjøset for at se til dyrene, på veien dit kommer hun forbi et sted hun kjender godt: her lå engang et lite barn nedgravet, hun hadde klappet jorden med hænderne, sat et lite kors på. Å det var så længe siden. Undres derimot på om pikerne har mælket og gjort ifra sig . . . .

Gruvearbeidet går sin gang ja, men det ymtes om at fjældet ikke holder hvad det lovet. Den bergkyndige som var hjemreist kommer igjen og han har med sig en bergkyndig til, de borer og skyter og undersøker grundig. Hvad er egentlig i veien? Kobberen er fin nok, det mankerer ikke, men det er tyndt av den og den er uten dybde, den tiltar i tykkelse sørover, den begynder at bli dyp og herlig just der hvor selskapets grænselinje går, men så er det almenning igjen. Se, de første kjøpere hadde vel ikke ment så svært meget med sin handel, det var et familjeråd, nogen slægtninger som kjøpte på spekulation, de sikret sig ikke hele fjældet, den lange mil over til næste dalføre, nei de kjøpte en klat av Isak Sellanrå og Geissler og solgte den igjen.

Og hvad var nu at gjøre? Chefer og formænd og bergkyndige skjønner det godt, de må øieblikkelig handle videre med staten. Så sender de stafet hjem til Sverige med brevskaper og karter og rider derpå selv nedover marken til lensmanden for at lægge beslag på hele fjældet på sørsiden av vandet. Men nu begynder nogen vanskeligheter: loven er kommet i veien, de er utlændinger, de kan ikke kjøpe direkte. Det visste de og det har de ordnet. Men sørsiden av fjældet er alt solgt, det visste de ikke. – Solgt? sier herrerne. – For længe siden, for flere år siden. – Hvem har kjøpt? – Geissler. – Hvad for en Geissler? Nå, han! – Tinglæst skjøte, sier lensmanden. Det var snaut fjæld, han fik det for næsten ingenting. – Hvad fan er dette for en Geissler som vi hører om nu og da? Hvor er han? —Gud vet hvor han er! —

Herrerne måtte sende ny stafet til Sverige. Og de skulde jo også komme til at få vite hvem Geissler var. Foreløpig kunde de ikke arbeide med fuldt mandskap mere.

Så kom Gustaf ned til Sellanrå og bar alt sit jordiske gods på ryggen, og nu kom han! sa han. Javel, Gustaf hadde forlatt selskapet, det vil si, han hadde nu siste søndag uttalt sig litt for flåkjæftet om kobberfjældet, hans ord blev båret til formanden og til ingeniøren og Gustaf hadde fåt sin avsked. Lykke på reisen, og forresten så var det kanske just hvad han vilde: nu vakte det ingen mistanke at han kom til Sellanrå. Han fik straks arbeide på stenfjøset.

De murer og murer, og da det kort efter kom en mand til fra fjældet fik også han plass på muren, og nu blev det to lag og arbeidet gik fort fra hånden. Det skulde nok bli fjøs til høsten.

Men den ene arbeider efter den andre kom ned fra fjældet og var blit opsagt og tok veien hjem til Sverige; prøvedriften skulde stanse. Det gik som et suk gjennem alle mennesker i bygden nedenfor, se, de var så tåpelige, de skjønte ikke at prøvedrift var drift på prøve, men det var det. Mismot og onde anelser grep menneskene i bygden, pengene blev sjældnere, lønningerne var blit nedsat, handelsstedet Storborg blev stille. Hvad skulde det altsammen betyde? Nu var det hele så godt i gang, Aronsen hadde fåt flagstang og flag, han hadde fåt en isbjørnfæld til kjøreslæden sin til vinters og han hadde utstyret familjen med storartede klær. Dette var jo bare småting, men større ting var også hændt: der hadde nu to nye mænd kjøpt sig rydningsland i marken, det var høit oppe, mellem Måneland og Sellanrå, det var ingenlunde betydningsløst for hele den lille avsides verden. De to nybyggere hadde sat sine gammer op og hadde ryddet jord og grøftet myr, det var flittige folk, de var kommet langt på kort tid. I hele sommer hadde de kjøpt sine matvarer nede på Storborg, men da de kom nu siste gang var det næsten intet at få. Varer – hvad skulde Aronsen med varer når gruvedriften stanset? Nu hadde han næsten ikke varer, han hadde bare penger. Av alle mennesker i marken var kanske Aronsen den mest mismotige, hans overslag hadde været så feilagtige. Da nogen rådet ham til at dyrke sin jord op og leve av den til bedre tider svarte Aronsen: Grave i jorden? Det er ikke det jeg og mine er kommet hit for!

Tilsist holdt Aronsen det ikke længer ut, han vilde selv op til gruverne og se på saken. Det var en søndag. Da han kom til Sellanrå vilde han ha Isak med sig opover, men Isak hadde endnu aldrig sat sin fot på fjældet siden driften begyndte, han trivedes bedst nede i lien. Inger måtte træde til: Kan du ikke gå med han Aronsen når han ber dig! sa hun. Se, Inger hadde vel intet imot at Isak blev borte en stund, det var søndag, hun kunde ville være ham kvit et par timer. Så blev Isak med.

De så meget rart på fjældet, Isak kjendte sig ikke igjen i denne by av barakker og kjøredoninger og gapende gruver. Selve ingeniøren viste dem om. Kanske var han ikke så svært let tilsinds for tiden, den gode ingeniør, men han hadde prøvet at motarbeide den tunge stemning som hvilte over markens og bygdens folk, her var nu et rigtig godt høve, selve markgreven på Sellanrå og handelsmanden på Storborg var tilstede.

Han forklarte stensorten: kis, kobberkis, den indeholdt kobber, jærn og svovl. Å de visste på en prik hvad berget indeholdt, ja det indeholdt endog litt sølv og guld. Man drev ikke bergværksdrift uten at kunne sine ting! – Men skal det stanse nu? spør Aronsen. – Stanse? gjentar ingeniøren forbauset. Det vilde nok ikke Sydamerika være tjent med. De skulde stanse for en kort tid prøvedriften ja, de hadde nu set hvad her var, så skulde de bygge luftbane og gå løs på hele fjældet sørover. Isak visste vel ikke hvor denne Geissler var henne i verden? – Nei. – Nå, han blev nok fundet. Så bar det løs for alvor. Nei stanse!

Isak er faldt i forundring og bevægelse over en liten maskine som er til at træde med foten, han ser straks hvad det er, og det er jo en liten smie til at kjøre på en kjærre og flytte og sætte ned hvorsomhelst. – Hvad koster en slik maskine? spør Isak. – Den? Feltessen? Den kostet ikke stort. De hadde flere stykker av dem, men de hadde ganske andre maskiner og indretninger, nede ved sjøen uhyre maskiner. Isak måtte vel forstå at slike dype daler og avgrunder i et fjæld det gjorde man ikke med neglene, hahaha.

De går og driver, herunder fortæller ingeniøren at han agter sig til Sverige en av dagene. – Men dokker kommer igjen? spør Aronsen. – Naturligvis. Han visste ikke noget som regjering eller politi derhjemme kunde sætte ham fast for! – Isak laget det så at de kom til at stå foran den lille smie engang til: Men hvormeget kan en slik avl koste? spør han. – Koste? Det husket sandelig ikke ingeniøren. Den kostet vel nogen penger, men i et stort gruvebudget kostet den jo ingenting! Den pragtfulde ingeniør, kanske var han langtfra lys tilsinds for tiden nei, men han bevaret skinnet og var stor og flot til det siste: trængte Isak en feltesse? Tak den der! Hans selskap var mægtig, det forærte ham feltessen!

En times tid senere vandrer Aronsen og Isak hjemover igjen. Aronsen er blit roligere og har fåt litt håp, Isak rugger nedover fjældet med den dyrebare feltavl på ryggen. Den gamle pram var vant til at bære last! Ingeniøren bydde sig til at late nogen mand komme hjem til Sellanrå med klenodiet imorgen, men Isak takket at det skulde de ikke vør. Han tænkte på dem derhjemme at de skulde bli bra forundret når han kom gående med en smie på ryggen.

Det var Isak som blev forundret.

Det kom netop en hest med et høist aparte kjærrelass ind på tunet. Kjøreren var en mand fra bygden, men ved siden av ham gik en herremand som Isak stirret forundret på: det var Geissler.


Страницы книги >> Предыдущая | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 | Следующая
  • 0 Оценок: 0

Правообладателям!

Это произведение, предположительно, находится в статусе 'public domain'. Если это не так и размещение материала нарушает чьи-либо права, то сообщите нам об этом.


Популярные книги за неделю


Рекомендации