Электронная библиотека » Кнут Гамсун » » онлайн чтение - страница 21

Текст книги "Markens grøde"


  • Текст добавлен: 13 апреля 2023, 09:20


Автор книги: Кнут Гамсун


Жанр: Зарубежная классика, Зарубежная литература


сообщить о неприемлемом содержимом

Текущая страница: 21 (всего у книги 24 страниц)

Шрифт:
- 100% +
VIII

Aksel fik ikke lang hvilen hjemme, med høststormene begyndte en privat møie og fortræd som han hadde pådraget sig: telegrafen på hans væg mældte at linjen var i uorden.

Å han hadde vel været for grisk efter skillingerne da han overtok denne post. Det hadde været ubehagelig helt fra begyndelsen, Brede Olsen hadde likefrem truet ham da han kom og hentet telegrafens saker og værktøi, han hadde sagt: Du husker ikke meget på at jeg reddet livet dit i vinter. – Det var Oline som reddet livet mit, svarte Aksel. – Nå, bar jeg dig ikke hjem på min egen stakkars ryg? Og korsom var så passet du på at kjøpe gården min i sommers tide og gjøre mig husvild til vinters! Brede var høilig krænket, han sa: Men du skal bare ta telegrafen med dig og hele skrapet med dig. Jeg og familjen vi skal fare til bygden og begynde med noget, men hvad det blir vet ikke du, men det skal være med et hotel og et sted hvor at folk kan få kjøpt kaffe. Tror du ikke vi skal klare os! Konen min hun kan sælge fortæringer av alle slag og jeg selv kan fare på forretninger og tjene meget mere end som du. Men det vil jeg si dig, Aksel, at jeg kunde gjøre dig mangt et puss, jeg som er så kjendt med hele telegrafen, og jeg kunde både vælte stolper og bryte av tråden. Så måtte du ut midt i onnen. Det vil jeg bare si dig og du kan lægge det på minde . . .

Nu skulde Aksel ha hentet op maskinerne fra bryggen – å de var så forgyldte og kulørte som et skilderi hver, han kunde ha hat og set på dem idag og sat sig nøie ind i bruken av dem, – nu måtte de stå. Det var ikke bra at måtte forsømme nødvendig arbeide og fare telegraflinjen over. Men det var de pengene.

På toppen av fjældet træffer han Aronsen. Handelsmand Aronsen står her og ser og skuer midt i stormen, han var selv som et syn. Hvad vilde han her? Han har vel ikke fåt levende fred længer, men er draget tilfjælds for selv at undersøke minerne. Se, det gjorde handelsmand Aronsen av lutter omtanke for sig og sines fremtid. Nu står han overfor den bare elendighet og ødelæggelse på det forlatte fjæld: maskiner som lå og rustet, materiel, kjøredoninger, meget av det under åpen himmel, alt var trøstesløst. Hist og her på barakkevæggene var opslåt håndskrevne plakater som forbydde at bortta eller skade selskapets redskaper, vogner eller bygninger.

Aksel får sig en liten prat med den gale kræmmer og spør: Er dokker ute på skytteri? – Ja jeg måtte såsandt ha nådd han! svarer Aronsen. – Hvem vilde dokker ha nådd? – Hvem? Han som lægger øde både mig og alle andre her omkring. Han som ikke vilde sælge fjældet sit og late det bli rørelse og handel og penger iblandt folk. – Dokker mener han Geissler? – Ja jeg mener just den karn. Han skulde været skutt! – Aksel ler og sier: Han Geissler var i byen nu for nogen dager siden, der kunde dokker ha truffet han. Men efter mit ringe skjøn så tror jeg ikke at dokker skal vør den manden. – Hvorfor ikke det? spør Aronsen sindt. – Jeg frygter for han vilde bli ørlite for dunkel og navnkundig for dokker. – De kjæklet en stund om dette og Aronsen blev mere og mere hæftig. Tilslut spurte Aksel på skøi: Ja dokker vil nu vel ikke snoft gjøre os oprådd her i marken og fare ifra os? – Tror du jeg vil gå her og rote i myrene dokkers og ikke tjene til kardusen i pipen min? ropte Aronsen forarget. Vil du skaffe mig kjøper så skal jeg sælge! – Kjøper? sa Aksel. Det er almindelig god jord dersom at dokker dyrker hende; med den vidden dokker har kan hun føde sin mand. – Når du hører at jeg ikke vil rote i hende! ropte Aronsen igjen i stormen. Jeg kan gjøre det som bedre er! – Aksel mente så at han nok kunde få en kjøper, men Aronsen hånet lystig en slik tanke: her er ikke en eneste i marken som kan kjøpe mig ut. – Nei netop her i marken. Men det kan være andre. – Her er bare skitt og armod, vedblev Aronsen rasende. – Hvad det kan være. Men han Isak på Sellanrå kunde nu kjøpe dokker ut hvad dag som helst, sa Aksel støtt. – Det tror jeg ikke, sa Aronsen. – Jeg kjærer ikke om hvad dokker tror, svarte Aksel og vilde gå. – Aronsen ropte efter ham: Bi ørlite! Nå, kunde han Isak skille mig av med Storborg, tror du? – Ja, svarte Aksel, om det så var fem slike Storborg, hvad som penger og middel angår!

Aronsen var gåt utenom Sellanrå gård på opturen, han vilde ikke vise sig; på hjemveien gik han indom og hadde en samtale med Isak. Nei, hadde Isak sagt og bare rystet på hodet, det er noget som jeg ikke har tænkt på og heller ikke skjønner. —

Men da Eleseus kom hjem til Sellanrå til jul var ikke Isak længer så avvisende. Han hadde rigtignok aldrig hørt så galt som at kjøpe Storborg, den flyvegrillen var ialfald ikke kommet fra ham; men mente han Eleseus at handelsstedet var noget for ham så fik de tænke på det.

Eleseus selv var så midt imellem, slet ikke opsat, men heller ikke likegyldig. Slog han sig til herhjemme så var han på en måte forbi, marken det var ikke byen. I høst da det var stort forhør over markens folk i byen undgik han at vise sig, han brydde sig ikke om at træffe disse sambygdinger, de tilhørte en anden verden. Skulde han nu selv vende tilbake til den verden?

Mor hans vilde at de skulde kjøpe, Sivert vilde også at de skulde kjøpe, de slog sig sammen om Eleseus og en dag kjørte de alle tre ned til Storborg for at se på herligheten.

Men ved utsigten til at bli av med stedet blev Aronsen nu en anden mand: han hadde ikke fornøden at sælge! Om han reiste bort så kunde gården stå igjen her, det var en bom konstant gård og en splendo gård, han fik den nok solgt. Dokker vil ikke gi det jeg vil ha for han, sa Aronsen. – De var inde i rummene, var i fjøset, i pakboden, de så over resterne av de stakkars varer: nogen mundspil, klokkekjæder, æsker med roset papir, hængelamper med prismer, altsammen usælgelige saker blandt nybyggerne. Og så forresten var det litt bomuldstøi og nogen kasser med spiker.

Eleseus gjorde sig til og så faglært på alt. Den slags varer har ikke jeg bruk for, sa han. – Nei dokker kan late dem være, svarte Aronsen. – Men jeg skal by dokker femten hundrede kroner for gården som den står med varer og dyr og altsammen, sa Eleseus. Å han var så likeglad, hans bud var bare et slags flokseri, han vilde vise sig.

De kjørte hjem igjen. Nei det blev ingen handel, Eleseus hadde skambydd Aronsen og fornærmet ham: Jeg estimerer ikke at høre på dig! sa Aronsen og duttet ham, duttet denne bylærte spirrevip som vilde lære handelsmand Aronsen om varer. – Såvidt jeg vet har jeg ikke drukket dus med dig, sa Eleseus like så fornærmet. Det måtte bli til fiendskap for livet.

Men hvorfor Aronsen alt fra første øieblik var så kaut og så lite nødd om at sælge? Det hadde sin grund, Aronsen gik nemlig med et slags håp igjen.

Der var holdt et møte nede i bygden for at drøfte den tilstand som var opståt ved at Geissler ikke vilde sælge sit fjæld. Det var ikke bare marken som led herunder, hele distriktet lå og droges med døden. Hvorfor ikke menneskene kunde leve like så godt eller like så dårlig nu som før prøvedriften i kobberfjældet? Det kunde ikke menneskene! De var blit vænnet på hvit grøt og hvitt brød, krambodtøi til klær, høie lønninger, flothet, de var blit vant til mange penger, var menneskene. Og nu var pengene igjen borte, ja som en sildstim var de glidd tilhavs, Gudfader for en nød, og hvad kunde så gjøres?

Det var ingen tvil om at den forhenværende lensmand Geissler vilde hævne sig på bygden fordi den hadde hjulpet amtmanden med at avsætte ham, det var heller ingen tvil om at bygden hadde undervurderet denne mand. Han var ikke borte. Ved det enkleste middel, bare ved at forlange en ublu kvart million for et fjæld, gik han hen og stanset bygdens utvikling. Hadde han ikke magt? Han Aksel Strøm på Måneland kunde tale med her, han hadde truffet Geissler sist. Barbro hans Brede hadde hat en sak i byen og hun kom frikjendt hjem, men han Geissler hadde været tilstede under hele forhøret. Og den som mente at han Geissler var nedfor som en anden stakkar han kunde jo bare se på de kostbare maskinerne som han hadde sendt Aksel til skjænk.

Denne mand holdt altså distriktets skjæbne i sin hånd, man fik avfinde sig med ham. Hvormeget vilde Geissler til nød sælge sit fjæld for? Det måtte skaffes på det rene. Svenskerne hadde bydd ham fem og tyve tusen, det hadde Geissler avslåt. Men om nu bygden, om komunen, skjøt til resten bare for at få handel istand? Hvis det ikke var en for urimelig sum vilde det lønne sig. Både handelsmanden nede ved sjøen og handelsmand Aronsen på Storborg vilde bidrage privat og hemmelig, et utlæg nu vilde de ha igjen i det lange løp.

Det endte med at to mænd blev betrodd at reise til Geissler og tale med ham. Og nu ventet man dem snart tilbake.

Se, derfor gik Aronsen atter med et lite håp i hjærtet og mente han kunde være kaut til dem som vilde kjøpe Storborg. Han skulde ikke være kaut så længe.

En ukes tid efter kom de betrodde mænd hjem igjen med det blankeste avslag. Å det gale var allerede fra begyndelsen at den ene av de to utsendinger simpelthen var Brede Olsen, ja for han hadde så god tid. Mændene hadde aldeles rigtig fundet Geissler, men han hadde bare rystet på hodet og ledd. Reis hjem igjen! hadde han sagt. Men Geissler hadde betalt hjemreisen deres.

Og så skulde altså distriktet forgå!

Da Aronsen hadde raset i nogen tid og var blit mere og mere rådløs gik han bent op til Sellanrå en dag og avsluttet handelen. Det gjorde Aronsen. Eleseus fik det som han vilde, gård med huser og dyr og varer for femten hundrede kroner. Rigtignok viste det sig ved overtagelsen at Aronsens kone hadde tusket til sig det meste av bomuldstøierne; men slike småtterier brydde ikke en mand som Eleseus sig om. Vi skal ikke være smålige, sa han.

Men i det hele tat var Eleseus ingenlunde henrykt: nu var hans livsløp beseglet, marken skulde begrave ham! Han måtte slå av på de store planer: kontorist var han ikke længer, lensmand blev han ikke, nei han blev ikke engang bymand. Overfor farn og dem derhjemme var han litt stolt over at ha fåt Storborg for netop den pris han hadde sagt, der kunde de se, han skjønte sig på det! Men denne lille triumf monet ikke stort. Han hadde også den tilfredsstillelse at kunne overta fuldmægtig Andresen, som således på en måte gik med i handelen, Aronsen hadde ikke bruk for sin fuldmægtig mere før han fik et nyt handelssted. Det kitlet Eleseus på en egen måte da Andresen kom og bad om at få bli værende, her var nu Eleseus for første gang herre og chef. Du kan være! sa han. Jeg trænger korsom er en fuldmægtig her på stedet når jeg skal gjøre mine forretningsreiser og åpne forbindelser i Trondhjem og Bergen, sa han.

Og Andresen var ingen dårlig fuldmægtig, det viste han straks, han gjorde meget arbeide og holdt godt opsyn mens chefen Eleseus var fraværende. Det var bare i begyndelsen her i marken at fuldmægtig Andresen hadde slåt noget stort og fint på, det var hans herre Aronsens skyld. Nu var det blit anderledes. Om våren da myrene såvidt var tinet litt i dybden kom Sivert på Sellanrå ned til Storborg og begyndte at grøfte hos sin bror, og da gik sandelig også fuldmægtig Andresen ut i myren og grøftet – hvad han nu gjorde det for, da han ikke var nødt til det; men den slags mand var han ialfald. Det var så lite tinet at de kom langtfra dypt nok ned, men de gjorde indtil videre halvt arbeide og allerede det var meget. Det var gamle Isaks ide at tørke ut myrene på Storborg og drive jordbruk; den lille krambodhandel den måtte bare være noget ved siden av, så markens folk slap at fare helt ned i bygden om de trængte en trådsnelle.

Så stod Sivert og Andresen og grøftet og stundom pustet de på og hadde en munter prat. Andresen hadde også på en eller anden måte fåt fat i en guld tyvekrone, og denne blanke penge hadde Sivert god lyst på, men Andresen vilde ikke skille sig med den, han gjæmte den i silkepapir i sin kiste. Sivert foreslog at de skulde dragest om guldpengen, ta rygtak om den, men det torde ikke Andresen gå ind på; Sivert tilbydde sig at gi tyve kroner i sedler og desuten grøfte op hele myren alene dersom han fik pengen; men da blev fuldmægtig Andresen støtt og sa: Nå, så du fik det at fortælle hjemme hos dokker at jeg kan ikke arbeide i myren! Tilsist blev de enige om fem og tyve kroner i papir for guldpengen, og Sivert løp hjem til Sellanrå om natten og fik sedlerne av farn.

Ungdoms påhit, den vakre livets ungdom! En vaken nat, en mil bort og en mil tilbake, dagen efter arbeide igjen – det var ingenting for den unge mand med kræfterne, og det var en pen guldpenge. Det var ikke frit for at Andresen vilde gjøre sig litt lystig over ham for denne rare handel, men det hadde Sivert god råd med, han kunde bare ymte et ord om Leopoldine, at ja det var sandt: ho Leopoldine bad mig hilse dig! Så stanset Andresen med ett og blev rød.

Det var trøisomme dager for dem begge mens de stod i myren og kjæklet for spøk og arbeidet og kjæklet igjen. Stundom kom Eleseus ut til dem og hjalp dem, men han blev snart træt og var ikke stærk av sig hverken til krop eller vilje, men han var det snilleste menneske. – Der kommer ho Oline, kunde skøieren Sivert si, nu må du gå ind og sælge hende en mark kaffe igjen! – Og det gjorde Eleseus gjærne. At han gik ind og solgte Oline en eller anden småting. Så slap han at vælte myrlomp sålænge.

Og stakkars Oline, hun trængte nogen kaffekorn iblandt, enten hun nu en sjælden gang fik skillingerne til dem av Aksel eller hun tusket sig til dem for en liten gjeitost. Oline var ikke længer så uforandret som før, tjenesten på Måneland var i grunden for tung for den gamle kone og hadde tat på hende. Men ikke så at hun vedkjendte sig nogen alder eller avfældighet, ho, hun vilde ha kommet i et visst humør dersom hun var blit opsagt. Hun var seig og ukuelig, gjorde sit arbeide og så sig tid til at vandre over til naboerne og få sig en liten ustyrtelig god prat som hun måtte savne hjemme. Aksel var ingen taler.

Hun var utilfreds med saken, skuffet over saken. Frikjendelse over hele linjen! At Barbro hans Brede slap unda når Inger på Sellanrå fik otte år kunde ikke Oline skjønne, hun følte en meget ukristelig forargelse over at man „hadde været god mot en anden“. Men den almægtige har ikke sagt sin mening endda! nikket Oline og vilde vel dermed spå om en mulig himmelsk domfældelse siden. Naturligvis var ikke Oline istand til at tie med sin misfornøielse over saken, især når hun blev usams med sin husbond om et eller andet tok hun på sin melede måte ordet og var utsøkt spydig: Jaja jeg vet nu ikke hvorledes at loven han er blit angående sodomas synder, men jeg går frem efter guds egne ord, så enfoldig er jeg!

Å Aksel var lei og kjei av hele sin husholderske og ønsket hende langt væk! Og nu kom våren igjen, han måtte gjøre onnen mo alene; så kom høiingen og han blev rent oprådd. Det var utsigterne. Hans brorkone på Breidablik hadde skrevet hjem til Helgeland for ham og prøvet at opdrive en ordentlig kvindfolkhjælp til ham, men det var ikke lyktes hende endda. Og i ethvert tilfælde måtte han da betale reisepenger.

Nei det var et ondt og skarvagtig værk av Barbro at det lille barnet kom væk og at hun selv strøk av! I to vintrer og en sommer hadde han nu været nødt til at hjælpe sig med Oline, og det så ut til at vare længer. Tok Barbro sig nær av det, skarnet? Han hadde talt nogen ord med hende nede i bygden en dag i vinter, men ikke en tåre hadde banet sig langsomt vei ned fra hendes øine og frosset fast på hendes kind. – Hvor du har gjort av ringene som jeg gav dig? spurte han. – Ringene? sa hun. – Ja ringene? – Dem har jeg ikke længer. – Nå, du har dem ikke længer. – Det blev jo forbi mellem os, sa hun, så kunde jeg ikke gå med ringene mere. Det bruker ingen at gjøre når at det blir forbi mellem dem. – Jeg har bare mot at vite hvor du har gjort av dem? – Vilde du ha tat dem igjen? spurte hun. Jeg mente ikke jeg skulde gjøre dig så simpel. – Aksel betænkte sig litt og sa: Jeg kunde ha forskyldt dig for dem. Du skulde ikke ha gjort det for ingenting!

Men neida, Barbro hadde skilt sig med ringene og gav ham ikke engang høve til at få en guldring og en sølvring for en rimelig utgift.

Men forresten så var ikke Barbro rå og ulikelig allikevel, det var hun ikke. Hun hadde et langt forklæde med sæler og krus, og det stod op en hvit strimmel om halsen hendes, det var pent. Folk snakket på at hun alt hadde fåt sig en gut nede i bygden til at være kjærest med, men det var kanske bare sladder, lensmandsfruen holdt hende ialfald godt i age og slap hende ikke det spor ut på juledansen iår.

Ja den lensmandsfruen passet i sandhet godt på: mens Aksel stod der på veien og talte med sin fordums taus om to ringer kom fruen pludselig midt iblandt dem og sa: Skulde ikke du på kramboden for mig, Barbro? – Barbro avsted. Fruen vendte sig til Aksel og sa: Du har vel ikke et eller andet slagt at sælge mig? – Hm! svarte Aksel bare og hilste.

Det var jo netop lensmandsfruen som hadde skrytt ham op i høst engang, at han var en utmærket kar og en av de mest utmærkede karer, det kunde vel fortjene en villighet igjen. Aksel kjendte den folkelige fremgangsmåte fra før i tiden med de store, med øvrigheten, det hadde da også straks foresvævet ham noget om et slagt, en fors okse som han kunde ofre. Men så gik dagene og høsten gik og måned efter måned, og han sparte oksen. Det syntes ikke at skulle ske noget galt om han beholdt den heller, han vilde ialfald være så meget fattigere hvis han gav den bort, og det var en rugg av en okse.

Hm. Goddag! Nei, sa Aksel og rystet på hodet at slagt hadde han ikke. – Det var som fruen stod der og gjættet hans inderste tanker, hun sa: Jeg har hørt at du har en okse? – Ja det har jeg, svarte Aksel. – Skal du ha den? – Ja jeg skal ha han. – Nå, sa lensmandsfruen, og du har ikke en væder? – Nei ikke nu. Det er nu så at jeg har ikke sat på flere dyr end jeg skal føde frem. – Jaja så var det ikke mere, nikket fruen og gik.

Aksel kjørte videre hjemover, men han kom til at tænke nærmere over denne samtale og frygtet for at han kanske hadde båret sig galt ad. Lensmandsfruen hadde været et vigtig vidne engang, med ham og imot ham, men et vigtig vidne. Det var gåt endel ut over ham, men han var ialfald blit utfriet av en tung og uhyggelig affære med et barnelik i skogen sin. Han fik kanske allikevel ofre en væder.

Mærkelig forresten, denne tanke hadde en fjærn sammenhæng med Barbro: når han kom med en væder til hendes matmor måtte vel Barbro få et visst indtryk av ham.

Men dagene gik igjen og det skedde intet galt fordi dagene gik. Da han atter kjørte ned i bygden tok han ingen væder med, det gjorde han ikke; men i siste øieblik tok han med et lam. Det var forresten et stort lam, så det var intet usselt dyr, og da han kom med det sa han: Nei vædrene de er så seige i kjøtet, jeg vilde heller gi dokker noget som godt var! – Men lensmandsfruen vilde ikke høre tale om nogen gave: Si hvad du skal ha for marken, sa hun. Den greie dame, nei tak hun mottok ikke gaver av folk! Det endte sandelig med at Aksel fik lammet godt betalt.

Barbro traf han ikke. Nei lensmandsfruen hadde vel set ham komme og hadde fåt hende avveien. Og lykke på reisen, Barbro hadde snytt ham for kvindfolkhjælpen i halvandet år!

IX

Det skedde noget meget uventet og meget betydningsfuldt om våren: driften skulde atter åpnes i kobbergruverne, Geissler hadde solgt sit fjæld. Var det utrolige hændt? Å Geissler var nu en uutgrundelig herre, han kunde handle eller late være, ryste på hodet til nei eller nikke til ja. Han kunde få en bygd til at smile igjen.

Så hadde vel samvittigheten slåt ham, han vilde ikke længer straffe sit gamle lensmandsdistrikt med hjemmeavlet grøtmel og pengemangel? Eller hadde han fåt sin kvart million? Men kanske var det så at Geissler selv begyndte at trænge penger og måtte late fjældet gå for det han kunde få? Fem og tyve eller femti tusen er jo også skillinger. Det rygtedes forresten at det var hans ældste søn som hadde sluttet handelen på farns vegne.

Men driften blev ialfald gjenoptat, den samme ingeniør kom igjen med adskillig mandskap og det samme arbeide begyndte. Det samme arbeide ja, men på en helt anden måte end før, en bakvendt måte.

Alt skulde synes så greit: svenskerne kom med folk og dynamit og penger, hvad var så iveien? Og endog Aronsen kom igjen, handelsmand Aronsen, som absolut vilde kjøpe Storborg tilbake. – Nei, sa Eleseus, jeg sælger ikke. – Dokker sælger vel hvis at dokker får penger nok? – Nei. —

Nei det vilde ikke Eleseus, sælge Storborg. Saken var at stillingen som handelsmand i marken ikke længer forekom ham så elendig, han hadde en fin veranda med kulørte glasruter, han hadde en fuldmægtig til at gjøre arbeidet for sig, selv kunde han ligge på reiser. Å at reise, på første plass, med fine folk! Om han engang kunde komme sig helt til Amerika, det hadde han ofte tænkt på. Bare disse forretningsturer til byerne sørpå for at åpne forbindelser var noget han kunde leve længe på hver gang. Ikke så at han slog sig løs og reiste med eget dampskib og tullet med orgier. Han og orgier! Han var i grunden mærkelig, aldrig brydde han sig om piker mere, han hadde forlatt dem, tapt interessen for dem. Nei men naturligvis var han markgrevens søn og reiste på første plass og kjøpte mange varer. Selv kom han jo hjem fra sine utflugter litt finere og større for hver gang, sist kom han hjem med galoscher på føtterne. Går du med to par sko? sa de til ham. Ja jeg har fotfrost, sa Eleseus. Og da hadde de medynk med hans fotfrost.

Lykkelige dager, herreliv og lediggang! Nei han vilde ikke sælge Storborg. Skulde han tilbake til den lille by igjen og stå i den lille bondehandel igjen og ikke ha en fuldmægtig under sig! Forresten så agtet han fra nu av at drive en uhyre virksomhet på Storborg, svenskerne var atter kommet tilbake og vilde oversvømme marken med penger, han vilde være en tull om han solgte. Aronsen måtte hver gang gå sin vei med avslag, mere og mere forfærdet over sin dumhet at han hadde forlatt marken.

Å men Aronsen kunde ha holdt måte med sin selvplage og likeens kunde Eleseus ha modereret sine store forventninger; men fremfor alt skulde marken og bygden ha hat mindre håp og ikke gåt og smilet og gnidd sig i hænderne som englene gjør fordi de er salige, det skulde marken og bygden så langtfra ha gjort, for nu blev skuffelsen voldsom. Skulde man tro det: gruvearbeidet begyndte rigtig nok, men på den motsatte ende av fjældet, to mil borte, på sørenden av Geisslers fjæld, langt ind i et andet bygdelag, et uvedkommende bygdelag. Derfra skulde så arbeidet langsomt æte sig nordover til det første kobberfjæld, til Isaks kobberfjæld, og bli til velsignelse for marken og bygden. Det vilde vel i bedste tilfælde ta mange år, ta menneskealdre.

Det kom som den værste dynamitsprængning, med sanseløshet og dott i ørene. Bygdens folk sank ned i sorg. Nogen skyldte på Geissler, at denne satans Geissler atter hadde gjort dem et puss, andre krøp sammen til et møte og sendte en ny deputation av betrodde mænd ut, denne gang til gruveselskapet, til ingeniøren. Det førte til intet, ingeniøren forklarte at han måtte begynde arbeidet på sørsiden fordi det var like ved havet, det trængtes ikke luftbane, det blev næsten ingen transport. Nei arbeidet måtte begynde på sørsiden. Færdig med det.

Da reiste Aronsen øieblikkelig over til det nye arbeidsfelt, den nye guldmark. Han vilde endog ta fuldmægtig Andresen med sig: Hvad skal du gå her i ødemarken for? sa han. Det er langt likere for dig at bli med mig! – Men fuldmægtig Andresen vilde ikke forlate marken, det var uforståelig, men det var som noget bandt ham til marken, han syntes at trives her, han var grodd fast her. Det måtte være Andresen som hadde forandret sig, marken var det ikke. Her var folk og forhold akkurat som før: bergværksdriften var bøiet bort fra disse trakter, men ingen markbo hadde mistet hodet for det, de hadde jordbruket, de hadde sin avling og sine dyr. Det var ikke så meget med penger nei, men det var med alle livets nødvendigheter, med absolut alle. Det gjorde ikke engang Eleseus fortvilet at pengeflommen gik ham forbi, det værste var jo at han i sin første rus hadde kjøpt ind en mængde usælgelige varer, men de fik foreløpig ligge der, de staset op og tjente til honnør for kramboden.

Markboen tapte ikke hodet. Han fandt ikke luften usund for sig, han hadde publikum nok til sine nye klær, han savnet ikke diamanter, vin kjendte han fra bryllupet i Kana. Markboen gjorde sig ikke ondt av de herligheter han ikke fik: kunst, aviser, luksus, politik var værd nøiagtig det som menneskene vilde betale for det, ikke mere; markens grøde derimot den måtte skaffes til hvilkensomhelst pris, den var altings ophav, den eneste kilde. Markboens liv øde og sørgelig? Ho, mindst av alt! Han hadde sine høiere magter, sine drømme, sine forelskelser, sin rike overtro. Sivert går en kvæld op efter elven og stanser med ett: nede på vandet ligger to græsænder, han og hun. De har opdaget ham, de har set mennesket og blir ængstelige, den ene av dem sier noget, en kort lyd, en melodi i tre toner, den anden svarer likelydende. I samme nu letter de, spinder som to småhjul et stenkast opad elven og slår sig atter ned. Da sier den ene noget igjen og den anden svarer, det er det samme sprog som første gang, men så frelst at det er en liten salighet: det er stemt to oktaver høiere! Sivert står og ser på fuglene, ser forbi dem og langt ind i drømmen. En lyd hadde seilet igjennem ham, en sødme, han stod tilbake med en tynd og fin erindring om noget vildt og deilig, noget tidligere oplevet, men utslettet. Han går hjem i stilhet, taler ikke om det, skvaldrer ikke om det, det var ulikt jordiske ord. Det var Sivert på Sellanrå, han gik ung og almindelig ut en kvæld og oplevet dette.

Det var ikke hans eneste æventyr, han hadde andre. Men han hadde også det æventyr at Jensine forlot Sellanrå. Det skapte megen ugreie i Siverts sindsliv.

Jo det blev til det at hun reiste, hun vilde det selv. Å Jensine var ikke den første den bedste, det skulde ingen si! Sivert hadde engang bydd til at ville kjøre hende hjem igjen, ved den leilighet hadde hun desværre grått, senere angret hun sin gråt og viste at hun angret den, hun sa op tjenesten. Javel, grei adfærd.

Og intet kunde komme Inger på Sellanrå mere tilpas end at hun reiste, Inger var begyndt at bli utilfreds med sin taus. Mærkelig var det, hun hadde intet at utsætte på hende, men hun syntes at se hende med overvindelse, at bare såvidt tåle hende på gården. Det hang vel sammen med Ingers sindstilstand: hun hadde været tung og religiøs i hele vinter og kom ikke over det. Vil du reise? Jaja, sa Inger. – Det var en velsignelse, en opfyldelse av natlige bønner. De var nu to voksne kvindfolk allikevel på gården, hvad skulde så denne smældfriske og giftefærdige Jensine her? Inger så med uvilje på denne giftefærdighet og tænkte vel som så: akkurat som jeg selv var engang!

Hendes store religiøsitet fortok sig ikke. Hun var så lite lastefuld av sig, hun hadde smakt, javel nippet, hun agtet ikke at drive på med dette ut gjennem alderdommen, ikke tale om, Inger avviste denne tanke med rædsel. Gruvedriften og alle arbeiderne blev borte – å Gud, intet var bedre! Dyden var ikke bare utholdelig, den var nødvendig, et nødvendig gode, en nåde.

Men verden var gal. Se, nu gik Leopoldine her, lille Leopoldine, et frø, et lite barn, hun gik her dørgende fuld av sundhet og synd; fik hun en arm om livet så vilde hun segne ned, fy! Hun var begyndt at få finner i ansigtet, det tydet allerede på vildskap i blodet, å morn husket det, at da begyndte vildskapen i blodet. Morn fordømte ikke sin datter for disse finner i ansigtet, men hun vilde ha en ende på dem, Leopoldine skulde holde op med dem. Hvad kom også denne fuldmægtig Andresen op til Sellanrå for om søndagene og sat og pratet om jordbruk med Isak? Indbildte de to mandfolk sig at lille Leopoldine ingenting forstod? Å ungdommen var gal før i tiden, for tredive, firti år siden, men nu var den værre.

Hvad det nu kan være med det, sa Isak da de talte herom; men nu er våren her og Jensine hun er reist og hvem skal vi ha i sommerarbeidet? – Ho Leopoldine og jeg skal rake, sa Inger. Ja jeg skal heller rake nat og dag! sa hun ophidset og gråtfærdig. – Isak forstod ikke dette hæftige utbrudd, men han hadde sine egne meninger, så gik han bort i skogkanten med hakke og spet og begyndte at arbeide med en sten. Nei sandelig, Isak forstod ikke at tausen Jensine reiste bort, hun var en dygtig pike. Han forstod i det hele tat bare det mest likefremme, arbeidet, lovlige og naturlige gjærninger. Han var rund og mægtig i overkroppen, ingen var mindre astral, han åt som en kar og hadde godt av det, derfor kom han meget sjælden ut av likevægt.

Det var nu denne stenen. Det var mange flere stener, men her var nu en til at begynde med. Isak forutser den dag da han må bygge en liten stue her, et lite hjem for sig og Inger, han vil passe på at rydde litt på tomten mens Sivert er nede på Storborg, ellers må han bare gi sønnen forklaring og det vil han undgå. Naturligvis kommer den dag da Sivert trænger alle husene på gården for sig selv, så må forældrene ha en stue. I grunden så blev det jo aldrig slut med byggingen på Sellanrå, det store foderhus ovenpå stenfjøset var heller ikke reist endnu. Men stokker og bord lå færdige.

Nu var det denne stenen. Den så ikke videre stor ut ovenpå jorden, men den rørte sig ikke for slag, så det måtte vel allikevel være en rugg. Isak grôv omkring den og prøvet med spetet, den rørte sig ikke. Han grôv mere og prøvet igjen – nei. Så måtte Isak hjem efter spade for at få fylden væk, han grôv igjen og prøvet – nei. Det var da svært til kar! tænkte vel Isak i sin tålsomhet om stenen. Han grôv nu en god stund, stenen blev bare videre og videre nede i jorden og han fik ikke ordentlig tak på den. Det skulde nu være ærgerlig hvis han blev nødt til at skyte den. Så vilde slagene på boret høres og tilkalde alle husets folk. Han grôv. Han måtte avsted efter en vogstang og prøvet den – nei. Han grôv igjen. Isak begyndte nok at bli litt ærtet av stenen, han rynket brynene og så på den som om han just var kommet for at ha en smule opsigt med stenene her, og specielt denne stenen var meget dum. Han kritiserte den, den var så rund og idiotisk, den var ikke til at få tak på, ja det var ikke frit for at han syntes den var galt skapt. Skyte den? Ikke tale om at koste krudt på den. Og skulde han opgi den, skulde han vise nogen slags frygt for at stenen vilde få overtaket?


Страницы книги >> Предыдущая | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 | Следующая
  • 0 Оценок: 0

Правообладателям!

Это произведение, предположительно, находится в статусе 'public domain'. Если это не так и размещение материала нарушает чьи-либо права, то сообщите нам об этом.


Популярные книги за неделю


Рекомендации